X.A(1): Επιλογές και σχόλια για τους επενδυτές (13/11)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουν: 
Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

!Κακόμαθαν μερικοί που ήθελαν και θέλουν τα μικρά χαρτιά να χαρίζουν σε χρόνο dt σημαντικά έως απίστευτα κέρδη. Καλόν είναι να προσγειωθούν. Η αγορά δεν χαρίζει χρήματα, ούτε είναι δυνατόν κάποιος να κάθεται στην… καφετέρια και να περιμένει να του βάζουν και τα λεφτά στη τσέπη. Και αν ενίοτε συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει ότι θα διαρκεί στον αιώνα τον άπαντα.

!ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ προσφέρονται στον ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΗ των ολίγων χιλιάδων ευρώ που ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που διαθέτει θέλει να βγάζει καλές αποδόσεις εκμεταλλευόμενος τις τάσεις της εκάστοτε μετοχής.

 • Και ο οποίος μικροεπενδυτής με 5-6 τέτοιες κινήσεις μπορεί νόμιμα και τίμια να ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο του στις τόσο δύσκολες ημέρες που βιώνουμε για τις γνωστές αιτίες.
Και σε αυτόν τον επενδυτή ο μ/μ βγάζει το καπέλο και πάντα θα τον βοηθάει. Γι αυτόν άλλωστε νοιάζεται και για κανένα άλλον.
****
!ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΝΙΟΥΣ: Και να μην κερδίσει την αντιδικία της με το Δημόσιο, πάλι δεν θα έχει πρόβλημα αφού δεν έχει τραπεζικό δανεισμό(!!), επέστρεψε στα κέρδη, αποτιμάται σε 12,6 εκατ., με τα ίδια Κ/Φ στα 21,7 εκατ. ευρώ, τα ΑΥΛΑ τα υπολογίζει μόλις σε 230 χιλ. ευρώ, με αρνητικό NETDEBT/EBITDA(!), στο ταμείο της διαθέτει 4,44 εκατ., ενώ τα δάνεια της είναι χαμηλότερα κατά 1,24 εκατ.ευρώ (στα 3,2 εκατ.ευρώ).
 • ΥΠΟΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΥΛΑΣ ΑΓΟΡΑΣ
 • ΠΡΑΞΑΤΕ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΗΘΗ ΤΡΟΠΟ/ΜΕΘΟΔΟ…
 • Στο +2,71% χθες στα 0,4520 ευρώ με… 5 χιλ. τμχ.
 • ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ…
 • ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ για την μετοχή τους επί του παρόντος και βάζουν από πάνω κομμάτια για να αποθαρρύνουν κάθε σκέψη – κίνηση. Σιγά τα ωά…
 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ με αρνητικό καθαρό δανεισμό, τι και πως να την φοβηθούμε;;
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 0,404 0,460 11,27
30 ημερών 0,360 0,460 26,11
3 μηνών 0,340 0,468 8,10
6 μηνών 0,340 0,480 17,01
12 μηνών 0,310 0,480 28,98

***

!ΝEWSPHONE – ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΣ στις 23/10: Να και μία μετοχή που δεν έχει κάτι να επιδείξει στο ταμπλό εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έχει δώσει κι αυτή αφορμές, αλλά δεν είναι δα και κανένα ζόμπι ή κάποια που να χρωστάει της Μιχαλούς. ΚΙΝΗΣΗ 2019: 0,3300 με 0,4800 και άνοιγμα σήμερα στα 0,4180. Υπό παρακαλούθηση. 

-Σύνολο ενεργητικού: Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου την 30.06.2019 ανήλθε σε € 35.020.942

– Ίδια κεφάλαια: Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου την 30.06.2019 ανήλθαν σε € 21.744.605,63 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,90% σε σχέση με τα μεγέθη της 31.12.2018 οφειλόμενη κυρίως στα θετικά αποτελέσματα της τρέχουσας περιόδου.

– Κύκλος εργασιών: Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε € 10.226.288,67.

– Μικτά κέρδη: Τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε € 5.385.914,10, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,22% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο κυρίως λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών.

Image result for ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ

ΝEWSPHONE(Ι): Τα EBITDA του Ομίλου την 30.06.2019 ανήλθαν σε κέρδη € 821.468 παρουσιάζοντας αύξηση 320,10% οφειλόμενη κυρίως στην ζημιά που προέκυψε από την συμβιβαστική επίλυση επίδικης απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου που είχε επιβαρύνει τα αποτελέσματα της συγκριτικής περιόδου 01.01 – 30.06.2018.
 • Κέρδη μετά από φόρους: Ανήλθαν € 194.223,83 έναντι ζημιών € 1.281.101,78. Η μεταβολή οφείλεται κυρίως στην ζημιά που προέκυψε από την συμβιβαστική επίλυση επίδικης απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου που είχε επιβαρύνει τα αποτελέσματα της συγκριτικής περιόδου 01.01 – 30.06.2018.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΣΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ, ΤΟΣΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ (περί τα 4,5 εκατ. ευρώ), ενώ για αμοιβές μελών ΔΣ και δ/ντικών στελεχών κατέβαλε μόλις 57,5 χιλ. ευρώ στο 6μηνο.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,4180 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 0,7800 ευρώ
 • ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ: Να ασχοληθεί κάποιος(οι) μαζί της. Δεν έχει να επιδείξει κάτι το άξιον αναφοράς στο ταμπλό.

!ΦΙΕΡΑΤΕΞ@0,5200 και +8% με 40 χιλ. τμχ: Τελικά ο μ/μ πρέπει να έχει το κοκκολάκι της νυχτερίδας… Εκεί που φαινόταν να την εγκαταλείπουν οι δυνάμεις της, έρχεται ο Αδωνις και φέρνει τα κάτω – ξανά πάνω…

 • Χ.Α – Η γωνιά του μικροεπενδυτή – Επιλογές και σχόλια (02/10) …
https://www.mikrometoxos.gr › ch-a-i-gonia-toy-mikroe…

 

Oct 2, 2019 – Χ.Α – Η γωνιά του μικροεπενδυτή – Επιλογές και σχόλια (02/10) – Β’ … ΦΙΕΡΑΤΕΞ – 6μηνο: Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 16,4 εκ. ευρώ έναντι …

****

!ΝΑΥΠ@0,7100 και +20,34%: Ιδιαίτερη η χαρά μας για κάτι φίλους αναγνώστες πιστούς μετόχους της – ήρθε η σειρά τους για γλέντια…

 • Τελικά ο μ/μ πρέπει να έχει το κοκκολάκι της νυχτερίδας…
 • Εκεί που η μετοχή της έδειχνε ημιθανής για μήνες και μήνες, μόλις άρχισε να την παρουσιάζει πριν από μερικές ημέρες άλλαξε η τύχη της…
 • (Να λέμε και καμμία μαλακιούλα να περνάει πιο ευχάριστα και η ώρα της ανάγνωσης)…

ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι όσοι έχουν μετοχές των ΝΑΥΠ και ΦΙΕΡΑ τις… μπαουλιάζουν. Και όσοι δεν έχουν, ας πάρουν μερικές χιλιάδες. Με 1500 ευρώ αγοράζεις 2500 μτχ ΝΑΥΠ ή 3000 μτχ της ΦΙΕΡΑ. Η ΕΠΙΛΚ είναι κάτι παραπάνω από υπερτιμημένη (οφείλει 20 φορές τα ίδια κεφάλαια της σε τράπεζες), ενώ οι προαναφερθείσες είτε δεν έχουν δανεισμό (ΝΑΥΠ), είτε είναι απόλυτα λογικός και διαχειρίσιμος χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ μ/μ: Σύμφωνα με δικές μας πηγές, οι πρώτες συμφωνίες είναι στα… σκαριά. Μιλάμε βέβαια, ότι θα έρθουν τα κάτω πάνω… Αρκούν οι πρώτες μικρές παραγγελίες μερικών εκατ. ευρώ, για να δούμε ριζική, θεαματική αναμόρφωση σε ένα κλάδο που δοκιμάζεται για πάρα πολλά χρόνια.

ΜΛΣ: Στο μείον και μέχρι τα 0,7500 ευρώ στο -22% δόθηκαν 136.300 τμχ. Kαλή μπάζα για τους μάγκες traders, γιατί αν δεν δοκίμαζαν εδώ κάτω – έστω για την αντίδραση – θα ήταν … αξιολύπητοι. Εμείς πάντως την πετάξαμε χθες την…εξυπνάδα μας. (… Αν σήμερα έχουμε κι άλλο πατατράκ, δεν θα είναι λίγοι οι τζογαδόροι που θα δοκιμάσουν την τύχη τους…όπερ και εγένετο, σε καλή μεριά φυσικά…)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές… Προσοχή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το “στοίχημα” του 35% για την επόμενη 10ετία είναι τεράστιο για τις εταιρείες που ασχολούνται με αυτές.. (καλό είναι να το θυμόμαστε που και που)

Εικόνα

 • ΜΕΛΕΤΕΙΣΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Εξετάσαμε τις συνθέσεις όλων των 302 ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Και ειδικά αυτό… α) Χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων – Μεταβολές ανά τρίμηνο (εδώ). Ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει (σε συγκεντρωτικό επίπεδο) όλες τις μεταβολές διακράτησης που σημειώθηκαν στις επί μέρους μετοχές κάθε τρίμηνο, κατά την περίοδο 31/12/2018 έως 30/9/2019.

 • ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ θα βγάλουν ορισμένα όχι κολακευτικά συμπεράσματα για το πως μοιράζεται η τράπουλα…
 • ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ να γράφαμε απίστευτα πράγματα, αλλά κουραστήκαμε…

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΧΟΥ από τους αναλυτές της IBG

 • Oι προηγούμενες τιμές στόχου ήταν εξαιρετικά χαμηλότερες των τωρινών…

Ενσωματωμένη εικόνα

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΧΟΥ από τους αναλυτές της Eurobank Equities

Ενσωματωμένη εικόνα

****

AΠΑΝΤΗΣΗ:Μας στείλατε αυτό το εκτενέστατο άρθρο και μας ζητήσατε να το σχολιάσουμε. Γιατί όμως δεν το ζητάτε από εκείνους που το έγραψαν στις αρχές του 2019;;;

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ… ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ:

 • …””” Και ενώ η τέλεια καταιγίδα πλησιάζει, η Ελλάδα είναι πλήρως απροετοίμαστη για τις μεγάλες αναταραχές που έρχονται στις αγορές.
 • Διαθέτει εξασθενημένο χρηματιστήριο, εξασθενημένες τράπεζες, εξασθενημένα ομόλογα και μια οικονομία που είναι εγκλωβισμένη στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
 • Η τέλεια καταιγίδα βρίσκει την Ελλάδα απροετοίμαστη.
 • Υποσημείωση: Το 2019 θα είναι μια κακή χρονιά για τις αγορές ανεξαρτήτως των όποιων αναλαμπών υπάρξουν”””
 • ΓΡΑΦΤΗΚΕ στις 4.1.2019

ΣΣ μ/μ: Μα, όλα τα ξέρει, όλα τα προβλέπει, κι όλα τα μαχαιρώνει!! Αυτό θα του ξέφευγε;

*****

Αποθεματικό (Reserves): Αποθεματικό είναι το ποσό που δεσμεύεται από τα διανεμητέα κέρδη, και δεν έχει ως σκοπό την κάλυψη κάποιας συγκεκριμένης υποχρέωσης, αλλά χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και επέκταση της επιχείρησης.

Αποθεματικά στις τράπεζες είναι το τμήμα των καταθέσεων που πρέπει να τηρείται σε ρευστή μορφή (μετρητά ή καταθέσεις στην Κεντρική τράπεζα) για την αντιμετώπιση κακοπληρωτών οφειλετών.

Τα αποθεματικά ονομάζονται επίσης απαιτούμενα ρευστά διαθέσιμα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δανεισμό ή για επένδυση. Σκοπός τους είναι η κάλυψη των κινδύνων που διατρέχουν οι τράπεζες, με πρόσθετα Ιδία Κεφάλαια, πριν την προσφυγή τους σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με χρηματικές καταβολές των μετόχων.

Είδη Αποθεματικών – Το Αποθεματικό διακρίνονται σε:

 • Τακτικό Αποθεματικό. Το κεφάλαιο που παρακρατείται κάθε χρόνο από τα κέρδη
 • Έκτακτο Αποθεματικό. Το κεφάλαιο που παρακρατείται σε έκτακτες περιπτώσεις
 • Προαιρετικό Αποθεματικό, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό για την εταιρία.
 • Υποχρεωτικό Αποθεματικό, το οποίο υποχρεούται να παρακρατά η εταιρία.

****

Στρατηγική barbell (barbell strategy): Είναι μια επενδυτική στρατηγική στην οποία οι λήξεις των χρεογράφων που περιλαμβάνονται σε ένα χαρτοφυλάκιο είναι συγκεντρωμένες σε δύο άκρα.

Πιο συγκεκριμένα, είναι μια στρατηγική που εφαρμόζεται κυρίως στα χαρτοφυλάκια επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, όπου οι μισές επενδύσεις αποτελούνται από μακροπρόθεσμα ομόλογα και οι άλλες από πολύ βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Ο όρος στρατηγική barbell (= μπάρα γυμναστικής) προκύπτει από το γεγονός οι ημερομηνίες λήξης των επενδύσεων είναι συγκεντρωμένες στα δύο άκρα, μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, ενώ δεν υπάρχει κάποια σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όπως ακριβώς και το σχήμα μιας μπάρας.

Η στρατηγική barbell χρησιμοποιείται επίσης, εκτός και από τη διαχείριση χαρτοφυλακίου μετοχών, και στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων (asset allocation) όπου τα μισά κεφάλαια επενδύονται σε σταθερές βιομηχανίες και περιουσιακά στοιχεία με χαμηλό συντελεστή βήτα και τα άλλα μισά σε βιομηχανίες με υψηλό συντελεστή βήτα, όπως οι τεχνολογικές.

Το αντίθετο της στρατηγικής barbell είναι η στρατηγική bullet (σφαίρα), στην οποία το χαρτοφυλάκιο συγκεντρώνει ομόλογα συγκεκριμένης ωρίμανσης ή διάρκειας.

****
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

****