Πέτρος Στεριώτης: Οι χαμηλοί όγκοι περιορίζουν την αξιοπιστία της δυναμικής της Αγοράς

Πέτρος Στεριώτης/ NUNTIUS

Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά την πρόσφατη υπέρβαση της πολλαπλής αντίστασης των 670 μονάδων, περιορίζουν την αξιοπιστία της δυναμικής της Αγοράς και δημιουργούν δεύτερες σκέψεις για ψευδοδιάσπαση… 
Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος δικαιολογείται, εν μέρει, από το “hangover”, που συχνά ακολουθεί τις περιόδους μετά από εορτές, ενώ η καθυστέρηση στη λήψη πολιτικών αποφάσεων που θα δρομολογήσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης λειτουργεί αποθαρρυντικά ως προς το “κτίσιμο” νέων θέσεων.
Από τεχνική άποψη, ο ΓΔ θα πρέπει να διατηρηθεί σε ημερήσιο κλείσιμο πάνω από τη ζώνη 670 – 660 μονάδων, με την επόμενη σημαντική στήριξη να είναι στις 630. Οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στις 685 και 700 μονάδες.
Σταθερά υποαποδίδων ο Τραπεζικός δείκτης, ενώ το υπόλοιπο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης εντυπωσιάζει δεδομένων των συνθηκών, με “ναυαρχίδα” τηn μετοχή της ΕΕΕ.
Θετικό το γεγονός ότι το Ελληνικό δεκαετές, asset χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, αντέχει στις πιέσεις.
Σε διεθνές επίπεδο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, τα γεωπολιτικά ρίσκα σε Συρία και Βόρεια Κορέα και η πορεία της Μεγάλης Βρετανίας προς εκλογές, πιέζουν τη διάθεση των διεθνών επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.
Οι σημαντικότεροι Ξένοι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε φάση ήπιας διόρθωσης, σε σχέση με τα υψηλά που σημείωσαν πριν μερικές εβδομάδες.
Από τη συγκυρία ευνοούνται τα “ασφαλή καταφύγια”, όπως ο Χρυσός, το Κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ και το Ιαπωνικό Γεν.
* ,