Wood & Co: Στο περισκόπιο των αναλυτών της (19) μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου

_______

  • Wood: Οι 4 λόγοι που η μεταβλητότητα στο ΧΑ θα παραμείνει – Εθνική, Jumbo, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος στα top picks…
.
Σταθερότητα διαβλέπει η Wood στο πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον…
Η μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει, εκτιμά η Wood, η οποία όμως εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Στην σημερινή 120σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο “Rumours vs. reality” (Φήμες έναντι πραγματικότητας) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Wood αναμένει η μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά να παραμείνει τους επόμενους μήνες, λόγω:

1) Τις ανησυχίες σχετικά με τον τραπεζικό τομέα (IFRS 9, προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων)
2) Τις πιθανές καθυστερήσεις στην τρίτη αξιολόγηση
3) Τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους
4) Το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.

Παρά τις αβεβαιότητες αυτές, η Wood θεωρεί ότι Ελλάδα κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε μια σταδιακή ομαλοποίηση των μακροοικονομικών συνθηκών και τη μείωση του κινδύνου.
Κατά την άποψή μας, το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9 και τα stress test θα πρέπει να αποδειχθούν διαχειρίσιμες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε σε κινήσεις που θα επηρεάσουν την αξία τους.
..
Επίσης, η Wood πιστεύει επίσης ότι η χώρα έχει πολλές πιθανότητες να αποφύγει μια νέα συμφωνία διάσωσης καθώς το ΑΕΠ ανακάμπτει (αναμένουμε αύξηση κατά 1,5% το 2017) και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται. Η εκτίμηση αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε περίπτωση που παρατηρηθούν ισχυρότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.

Η καλύτερη επιλογή μεταξύ των τραπεζών της Wood είναι η Εθνική Τράπεζα, ενώ από τις μη τραπεζικές μετοχές, προτιμά τον ΟΠΑΠ, την Jumbo και τον Μυτιληναίο. Επίσης, η Wood εκτιμά ότι η μέση απόδοση των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων θα διαμορφωθεί στο 5,25% το 2017 και στο 4% το επόμενο έτος, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω περιθώρια για συμπίεση της καμπύλης αποδόσεων.

Η ενδεχόμενη συμπερίληψη στο QE της ΕΚΤ πρέπει θα συμπιέσει περαιτέρω το εμπρόσθιο άκρο της καμπύλης. Σταθερότητα διαβλέπει η Wood και στο πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, εκτιμώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού είναι πιθανό να παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Οι γενικές εκλογές αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, μια επιτυχημένη έξοδος από τη διάσωση μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες εκλογές προς το τέλος του 2018.
Είτε έτσι είτε αλλιώς η Wood βλέπει τους πολιτικούς κινδύνους να μειώνονται, καθώς το σημερινό κόμμα της αντιπολίτευσης είναι φιλικό προς την αγορά.

Wood: Οι 4 λόγοι που η μεταβλητότητα στο ΧΑ θα παραμείνει - Εθνική, Jumbo, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος στα top picks

Μια αγορά με δύο διαφορετικές ιστορίες

Η απόδοση του ΧΑ είναι θετική, καθώς την ελληνική κεφαλαιαγορά στηρίζουν οι μη τραπεζικές μετοχές (διυλιστήρια, κατασκευαστικές εταιρείες, ΔΕΗ, Coca Cola HBC, Φουρλής και Μυτιληναίος). Ωστόσο, μετά από ένα πολύ καλό έτος, ο τραπεζικός τομέας σημειώνει απώλειες από την αρχή του έτους.

Οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν και πάλι τους τελευταίους μήνες μετά από μια απότομη ανάκαμψη μετά τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι τράπεζες θα απαιτήσουν νέα κεφάλαια λόγω της τρέχουσας αναθεώρησης των περιουσιακών στοιχείων, της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 και των stress test. Η Wood δηλώνει ότι διαφορετική άποψη.

Κατά τη γνώμη της, τα κεφαλαιακά αποθέματα είναι επαρκή για να απορροφήσουν τον αντίκτυπο και των νέων λογιστικών προτύπων και των stress test. Ωστόσο, η Wood αναμένει ότι οι τιμές των μετοχών θα παραμείνουν πολύ ασταθείς και θα οδηγηθούν από (πολύ συχνά αβάσιμες) δημοσιεύματα τύπου που υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια.


Η Εθνική Τράπεζα παραμένει η καλύτερη επιλογή λόγω των καλύτερων τάσεων της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, της υψηλότερη αναλογίας κάλυψης των NPEs (c.56%), της ισχυρότερης ρευστότητας (λόγος L / D κάτω του 100%) και τα αποθέματα σταθερού κεφαλαίου (CET1 18%).
Ανθεκτική χαρακτηρίζει την ποιότητα των μη τραπεζικών μετοχών, με ισχυρούς ισολογισμούς και καλά προφίλ ανάπτυξης.


Οι καλύτερες επιλογές είναι: Jumbo, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. 
  • Θετική επίσης δηλώνει για την Τιτάν, μετά τις πρόσφατες διορθώσεις των τιμών των μετοχών του, και τις Φουρλής και Σαράντης.
  • Τέλος, η Wood αναβαθμίζει την Coca Cola σε hold από sell και τη ΔΕΗ σε buy από hold, ενώ υποβαθμίζει την Folli Follie σε hold από buy και τα ΕΛΠΕ σε hold από buy.

    Οι συστάσεις και οι τιμές στόχοι

    ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

* ,