Wall Street: Topps, με την υπογραφή του… αμερικάνου (4 Μαίου 2021)

Topps  …. εδώ ….  
Διαπραγματεύεται στο Nasdaq με τον κωδικό MUDS … εδώ …. και μετά τη συγχώνευση το ticker θα είναι TOPP
Αριθμός μετοχών : 115 εκατομμύρια μετοχές (όταν εισαχθεί στο Nasdaq)
Presentation Topps 
 … εδώ 
Το SPAC του MUDS
Στις 30 Iουλίου 2020 ιδρύεται η εταιρεία Mudrick Capital Acquisition Corporation II και δημιουργήθηκε το Spac – MUDS. Εκδόθηκαν για τον χορηγό 7.906.250 κοινές μετοχές κατηγορίας Β.
Τα Μερίδια Κατηγορίας Β θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές μετοχές Κατηγορίας Α την πρώτη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης του Spac με την εταιρεία που θα επιλεγεί.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2020, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αρχική δημόσια προσφορά, όπου εκδόθηκαν 31.625.500 μετοχές, στα 10 δολάρια, δημιουργώντας ακαθάριστα έσοδα 316.255.000 δολάρια.
Η εταιρεία SPAC – MUDS εισάγεται στον Nasdaq, παράλληλα κάθε αρχική μονάδα εδικαιούτο και το ένα δεύτερο ενός εξαγοράσιμου εντάλματος. Κάθε ένταλμα (WARRANT) δίνει στον κάτοχο του την δυνατότητα να αγοράσει μία κοινή μετοχή σε τιμή άσκησης 11,50 δολάρια ανά μετοχή.
Ταυτόχρονα η Εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση 11.375.000 ενταλμάτων στην τιμή του 1 δολαρίου, ανά ένταλμα, στον χορηγό.
Η συμφωνία συγχώνευσης με την Topps
Την 6  Απριλίου 2021 το spac MUDS, σύνηψε οριστική συμφωνία για να συγχωνευτεί με την εταιρεία Topps.
Η Topps θα συγκεντρώσει 571 εκατομμύρια δολάρια μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως δεσμευμένου PIPE ύψους 250.000.000 δολαρίων,
στα 10,15 $ ανά μετοχή που θα καλυφθεί από θεσμικούς επενδυτές συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων και λογαριασμών που διαχειρίζονται οι GAMCO Investors και Wells Capital Management και έως και 100 εκατομμύρια δολάρια από τη Mudrick Capital.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα παραμείνει εισηγμένη στο Nasdaq με το νέο σύμβολο “TOPP
Ο συνδυασμός επιχειρήσεων αποτιμά την Topps, με την τιμή της μετοχής στα 10 δολάρια, σε περίπου 1,162 δισεκατομμύρια δολάρια.
 Μετά τη συγχώνευση η Topps θα έχει 50 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο της, με το χρέος της να ανέρχεται σε 194 εκατομμύρια δολάρια. Συνεπώς η επιχειρηματική αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 1,307 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υποθέτοντας ότι κανένας δημόσιος μέτοχος της MUDS δεν ασκήσει τα δικαιώματα εξαγοράς του, η ιδιοκτησία της συνδυασμένης εταιρείας αμέσως μετά τη συγχώνευση θα αποτελείται από τους τρέχοντες κατόχους μετοχών της Topps (44%), τους μετόχους της MUDS (28%), τον χορηγό της MUDS (7%) και τους επενδυτές PIPE (21%).
Το πρόσθετο κεφάλαιο των 521 εκατομμυρίων δολαρίων θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά των μετοχών από τον υπάρχοντα μέτοχο της Topps, Madison Dearborn Partners, η οποία θα πουλήσει τη μετοχική της θέση.
Η συνδυασμένη εταιρεία θα συνεχίσει να διευθύνεται από τον Michael Brandstaedter, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Topps.
Ο Eisner, ιδρυτής της Tornante, σχολίασε : ”Η Topps είχε μια ισχυρή συνεργασία με την Madison Dearborn Partners. Με την υποστήριξη όμως των νέων συνεργατών μας, της Mudrick Capital, η εταιρεία θα συνεχίσει τη μακρά ιστορία της καινοτομίας και της παγκόσμιας επέκτασης, προσφέροντας στους καταναλωτές τα καλύτερα συλλεκτικά προϊόντα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, ενώ θα επεκτείνεται σε νέες κατακόρυφες και αναδυόμενες κατηγορίες για να επωφεληθεί από την καινοτομία ψηφιακού περιεχομένου και τις υψηλές ευκαιρίες ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι ‘αυτό δεν πωλώ ούτε μία μετοχή της Topps σε αυτήν τη συναλλαγή. “

Ο Michael Dammann Eisner (γεννημένος στις 7 Μαρτίου 1942) είναι Αμερικανός επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Walt Disney Company από τον Σεπτέμβριο 1984 έως τον Σεπτέμβριο του 2005. Πριν από την Disney, ο Eisner, από το 1976 έως το 1984, ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του κινηματογραφικού στούντιο Paramount Pictures και είχε συνεργασίες με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως NBC, CBS και ABC.
Το 2005, ο Michael Eisner, αμέσως μετά την αποχώρησή του, από τη Disney, ιδρύει τη Tornante Company, μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων.
Στις 5 Μαρτίου 2007, η Tornante και η Madison Dearborn Partners αγόρασαν τη Topps έναντι 385 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Topps Company ιδρύθηκε το 1938 και είναι μια αμερικανική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη ζαχαροπλαστική, παρασκευάζοντας τσίχλες, καραμέλες, όμως ταυτόχρονα κατασκευάζει κάρτες αθλητικών και άλλων γεγονότων που πωλούνται ως συλλεκτικά αντικείμενα. Η Topps είναι πιο γνωστή ως ο κορυφαίος δημιουργός καρτών με θέματα όπως το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ, το μπάσκετ, το χόκεϊ επί πάγου, το ποδόσφαιρο άλλα και καρτών που δεν έχουν σχέση με αθλήματα και καθίστανται συλλεκτικές.
Η Topps στον τομέα της ζαχαροπλαστικής διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο γνωστών brandnames όπως είναι τα Bazooka gum, Ring Pop, Baby Bottle Pop και Juicy Drop candy.
Η Topps ήταν εντελώς μια αναλογική επιχείρηση. Ήταν μια επιχείρηση εμπορίου καρτών και μια επιχείρηση ζαχαροπλαστικής. Η ζαχαροπλαστική εξακολουθεί να είναι μια πολύ δυνατή επιχείρηση, η οποία μπορεί να μην έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο δίνει μεγάλη σταθερότητα στα κέρδη της Topps.
Η Topps όμως είναι κυρίως γνωστή για τις αθλητικές κάρτες της.
Για παράδειγμα, οι κάρτες μπέιζμπολ είναι κάρτες από χαρτί που συνήθως έχουν μια φωτογραφία ενός παίκτη του μπέιζμπολ στο μπροστινό μέρος και στο πίσω μέρος τα στατιστικά στοιχεία του παίκτη.
Το 2012, η Topps άρχισε να δημιουργεί ψηφιακές αθλητικές κάρτες, ξεκινώντας με την εφαρμογή Topps Bunt μπέιζμπολ για κινητά. Αφού κυκλοφόρησε το Bunt το 2013 και διαπιστώθηκε πως είχε επιτυχία, επεκτάθηκε στην αγορά των αθλητικών καρτών και σε άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής Kick soccer τον Αύγουστο του 2014, της εφαρμογής Huddle Football τον Απρίλιο του 2016 και της εφαρμογής Skate hockey το 2017.
Μαζί με τις αθλητικές κάρτες, η Topps επεκτάθηκε επίσης στην αγορά για συλλέκτες ψηφιακών αγαθών ώστε να συμπεριλάβει κάρτες εκτός αθλητισμού σε κινητές συσκευές. Τον Μάρτιο του 2015 κυκλοφόρησε η εφαρμογή Star Wars : Card Trader και τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε μια εφαρμογή κάρτας συναλλαγών Walking Dead. Μετά την επιτυχία στις εφαρμογές ψηφιακών καρτών συναλλαγών, επεκτάθηκε για άλλη μια φορά στην αγορά για ψηφιακούς συλλέκτες, κυκλοφορώντας μια εφαρμογή κάρτας εμπορικών συναλλαγών Marvel την άνοιξη του 2019 και την εφαρμογή εμπορικών καρτών Disney τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Το 2020, αρκετές βασικές αθλητικές κάρτες πωλήθηκαν για πολλά εκατομμύρια ποσά, καθιστώντας επίσημα τις αθλητικές κάρτες μια βιώσιμη κατηγορία εναλλακτικών επενδύσεων.
Η Topps κατέχει την αποκλειστική άδεια με τη Major League Baseball («MLB») να παράγει κάρτες μπέιζμπολ, η οποία πρόκειται να λήξει το 2025. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η Topps μπορεί να παράγει κάρτες μπέιζμπολ που περιέχουν φωτογραφίες με λογότυπα ομάδας. Επιτρέπεται σε άλλες εταιρείες να δημιουργούν κάρτες – η Panini, για παράδειγμα, δεν διαθέτει άδεια με την MLB αλλά έχει άδεια με την Ένωση Παικτών MLB (MLBPA), η οποία της επιτρέπει να παράγει κάρτες μπέιζμπολ με φωτογραφίες των παικτών αλλά με τα λογότυπα της ομάδας. Οι κάρτες Panini εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς, αλλά όχι στον βαθμό των Topps.
Επίσης η Topps έχει συνεργασία με την Bundesliga, το Champions League και την UEFA σε όλο τον κόσμο, με διαφορετικά είδη αδειών. 
Εδώ και μια δεκαετία η Topps έχει επεκταθεί στον τομέα των ψηφιακών καρτών, όχι όμως στο blockchain. Η ψηφιακή επέκταση ήταν εξαιρετικά δημοφιλής. Για παράδειγμα, στο μπέιζμπολ, υπάρχει μια κάρτα που ονομάζεται BUNT και η οποία είναι μια ψηφιακή κάρτα. Μπορεί να έχει τέσσερις πλευρές αντί για δύο. Μπορεί να έχει βίντεο. Μπορεί επίσης να έχει και κάποια εφέ βίντεο πάνω της.
Τον Μάρτιο του 2020, η Topps ανακοίνωσε συνεργασία με το WAX.io για να κάνει τις κάρτες της εμπορεύσιμες στο blockchain. Από τον Δεκέμβριο του 2020, η Topps έχει διαθέσει μόνο τις κάρτες Garbage Pail Kids σε εμπόρους μέσω blockchain, αλλά έχει ανακοινωθεί ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα συλλεκτικά είδη Alien Quadrilogy.
Το πείραμα της Topps με τις κάρτες Garbage Pail Kids, οι οποίες είναι αποκλειστικό δημιούργημα της εταιρείας και δεν είναι προϊόν που απαιτείται αδειότηση λειτουργησε με απόλυτη επιτυχία. Οι κάρτες εξαντλήθηκαν αμέσως.
Τι είναι τα NFT
NFT σημαίνει Non-Fungible Tokens δηλαδή «Μη Ανταλλάξιμα Νομίσματα». Είναι ένας τύπος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, ένα εμπορεύσιμο ψηφιακό πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, επαληθευμένο για τη γνησιότητά του μέσω blockchain. Tο blockchain είναι κάτι σαν ψηφιακό λογιστικό βιβλίο. Xάρη σε αυτό, ένα ψηφιακό έργο τέχνης ή κάποιο άλλο αγαθό μπορεί να πιστοποιηθεί ως μοναδικό ή περιορισμένων αντιτύπων. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να γίνει συλλεκτικό παρά το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να το «κατεβάσει» και να το αναπαράγει εύκολα. Ουσιαστικά κάθε NFT αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο. Τα NFT αναπαριστούν και διασφαλίζουν την ιδιοκτησία σπάνιων ψηφιακών αγαθών, όπως έργων τέχνης ή ψηφιακών συλλεκτικών αντικειμένων.
Πλέον όλοι μιλάνε για τα NFT παρόλο που η αγορά τους υπάρχει από το 2017. Κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο ξοδεύτηκαν πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε μια σειρά από έργα τέχνης, memes και GIF μέσω των NFT, ενώ για ολόκληρο το 2020 είχαν ξοδευτεί μόλις 250 εκατ. δολάρια για NFT.
Το γεγονός που προκάλεσε τεκτονικές ανακατατάξεις και επέβαλε πια τα NFT ως νέα πραγματικότητα συνέβη στις 11 Μαρτίου, όταν ο καλλιτέχνης ψηφιακών έργων Beeple, πούλησε έργο του για το ποσό-ρεκόρ των 69 εκατ. δολαρίων μέσω του διάσημου οίκου δημοπρασιών Christie’s.
Ο Beeple, τον Οκτώβριο του 2020, είχε πουλήσει ένα βίντεο-έργο του διάρκειας 10 δευτερολέπτων στον συλλέκτη έργων τέχνης Πάμπλο Ροντρίγκεζ Φράιλ για 67.000 δολάρια. Κι αν κάποιος τότε είχε θεωρήσει τον Φράιλ έναν ακόμα εκκεντρικό πλούσιο που δεν έχει τι να κάνει τα λεφτά του οπότε τα πέταξε για κάτι που μπορούσε να έχει παρακολουθήσει online, σίγουρα τώρα θα αναγκαζόταν να ανακαλέσει. Ο Φράιλ μεταπώλησε τον Φεβρουάριο αυτό το βίντεο για 6,6 εκατομμύρια δολάρια.
Ο κόσμος του επαγγελματικού αθλητισμού, όμως, δεν έχει μείνει εκτός. Τον Μάρτιο πουλήθηκε μια συλλεκτική κάρτα με τον ποδοσφαιριστή Τομ Μπρέιντι για 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Η ιστοσελίδα NBA Top Shot, που εμπορεύεται NFT κλιπ με τις καλύτερες στιγμές του μπάσκετ, έχει ξεπεράσει τα 232 εκατομμύρια σε σύνολο πωλήσεων από πέρσι που πρωτοδημιουργήθηκε.
Όπως έχει τονιστεί, η Topps έχει δύο μεγάλα επιχειρηματικά τμήματα, τις κάρτες αθλητισμού και ψυχαγωγίας και τη ζαχαροπλαστική (καραμέλες, όπως Ring Pops και Bazooka Joe).
Το 2020, η εταιρεία δημιούργησε έσοδα ύψους 567 εκατομμυρίων δολαρίων, όπου τα 314 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν απο τις πωλήσεις καρτών στη φυσική τους μορφή και τα 198 εκατομμύρια δολάρια από τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Δηλαδή, το 35% των εσόδων του 2020 προήλθαν από τη ζαχαροπλαστική, όπου προβλέπεται να έχει μια ισχνή ανάπτυξη.
H εταιρεία προβλέπει ότι τα έσοδα της θα αυξάνονται με CAGR 19% και θα φθάσουν τα 777 εκατομμύρια δολάρια το 2022. Το σημαντικό τμήμα των αθλητικών καρτών προβλέπεται να αυξηθεί από 315 εκατομμύρια δολάρια το 2020, σε 454 εκατομμύρια δολάρια το 2022. Η συνολική ανάπτυξη της εταιρείας είναι περιορισμένη λόγω του τομέα της ζαχαροπλαστικής που είναι σταθεροποιημένος.
Τα EBITDA του 2020 ανήλθαν σε 92 εκατομμύρια δολάρια. Στην τιμή της μετοχής στα 15 δολάρια, η επιχειρηματική αξία της Topps θα είναι 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχεί σε 3,29 φορές τα έσοδα του 2020 και 20 φορές τα EBITDA 2020.
Τα καθαρά κέρδη της Topps το 2020 ανήλθαν σε 83,654 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για τα έτη 2021, 2022 προβλέπονται πως θα κινηθούν μεταξύ 70 και 80 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην τιμή της μετοχής στα 15 δολάρια, η επιχειρηματική αξία της Topps θα είναι 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχεί σε 22 φορές τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, με το P/E της εταιρείας να ανέρχεται πέριξ του 20.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι η εταιρεία αποτιμάται σε μια δίκαιη τιμή, η οποία όμως δείχνει συντηρητική καθώς δεν έχει υπολογισθεί η ανοδική πορεία που μπορεί να προέλθει από την μετεξέλιξη της εταιρείας σε ψηφιακή / NFT επιχείρηση.
Με την τιμή της μετοχής στα 15 δολάρια και μετά την ενοποίηση η Topps θα αποτιμάται 1,162 δισεκατομμύρια δολάρια, με την επιχειρηματική αξία της (ΕV) να ανέρχεται σε 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια, συνεπώς θα έχουμε EV/ πωλήσεις
 • 2,4 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 777 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2022.
 • 2,7 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 692 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2021.
 • 3,29 φορές τα έσοδα, των 567 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2020.
 • 4,06 φορές τα  έσοδα, των 460 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2019.
και EV/EBITDA
 • 16,25 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2022.
 • 17,7 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2021.
 • 20,31 φορές τα EBITDA του 2020.
 • 36,64 φορές τα EBITDA του 2019
Πολλοί μπορεί να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Topps λόγω του ότι είναι ένα πιθανό επενδυτικό παιχνίδι στα NFTs, καθώς τα NFT είναι ψηφιακά έργα τέχνης που βασίζονται σε blockchain και έχουν την ίδια υποδομή που έχουν τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.
Μπορεί η μετοχή της Topps να κινηθεί ανοδικά λόγω της τρέλας του NFT, όμως η πραγματικότητα είναι πως, για την ώρα, δεν ωφελείται η Topps άμεσα όταν ορισμένες κάρτες της μπορεί να πωληθούν σε μια υψηλή τιμή μεταξύ των συλλεκτών, ακόμη και αν είναι της μάρκας Topps.
Ωστόσο, η μετεξέλιξη της Topps σε ψηφιακή ΝFT επιχείρηση είναι δυνατόν να την ωθήσει σε ισχυρή ανάπτυξη.
Όταν η Topps πουλήσει 100 δολάρια φυσικές κάρτες, συνήθως δημιουργούνται κέρδη εισφοράς περίπου 20 δολάρια. Όμως αν η κάρτα δημιουργηθεί ψηφιακά τότε εξοικονομούνται τα κόστη του χαρτιού.
 • Οι οικονομικές επιπτώσεις των NFTs στην Topps θα είναι πως όταν πωληθούν 100 δολάρια NFT, θα εξοικονομηθούν 20 δολάρια από το κόστος του προϊόντος και στη συνέχεια, θα κερδηθούν τουλάχιστον άλλα 20 δολάρια από την αγορά τρίτων, τριπλασιάζοντας έτσι την κερδοφορία.
 • Mε την υπογραφή του… αμερικάνου 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.