Wall Street- Social Finance (SoFi): Με την υπογραφή του… αμερικάνου (Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021)

Social Finance (SoFi) …. εδώ ….  

Διαπραγματεύεται στο NYSE με τον κωδικό IPOE … εδώ …. και μετά τη συγχώνευση το ticker θα είναι SOFI
Αριθμός μετοχών : 865,1 εκατομμύρια μετοχές (όταν εισαχθεί στο Nasdaq)
Presentation SoFi … εδώ …


Το SPAC του IPOE
Στις 10 Ιουlίου 2020 ιδρύεται η εταιρεία  Social Capital Hedosophia Holdings Corp VΕκδόθηκαν για τον χορηγό 20.125.000 κοινές μετοχές κατηγορίας Β …. έτσι δημιουργήθηκε το Spac – ΙPOE.
Τα Μερίδια Κατηγορίας Β θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές μετοχές Κατηγορίας Α την πρώτη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης του Spac με την εταιρεία που θα επιλεγεί.

Στις 14 Οκτωβρίου 2020, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αρχική δημόσια προσφορά, όπου εκδόθηκαν 80.500.000 μετοχές, στα 10 δολάρια, δημιουργώντας ακαθάριστα έσοδα 805.000.000 δολάρια.

Ταυτόχρονα με το κλείσιμο της Αρχικής Δημόσιας Πρότασης, η Εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση 8.000.000 ενταλμάτων, στην τιμή των 2 δολαρίων ανά ένταλμα, στο χορηγό SCH Sponsor V LLC
Η εταιρεία SPAC – CLA εισάγεται στον NYSE, παράλληλα κάθε αρχική μονάδα εδικαιούτο και ένα τέταρτο ενός εξαγοράσιμου εντάλματος. Κάθε ένταλμα (WARRANT) δίνει στον κάτοχο του την δυνατότητα να αγοράσει μία κοινή μετοχή σε τιμή άσκησης 11,50 δολάρια ανά μετοχή.

Η συμφωνία συγχώνευσης με την SoFi
Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 το spac ΙPOE, σύνηψε οριστική συμφωνία για να συγχωνευτεί με την εταιρεία SoFi.

Η SoFi θα συγκεντρώσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως δεσμευμένου PIPE ύψους 1.200.000.000 δολαρίων, όπου τα 275 εκατομμύρια θα καλυφθούν από τον Chamath Palihapitiya, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της SCH, και την Hedosophia, ενώ τα υπόλοιπα 950 εκατομμύρια δολάρια του PIPE, θα καλυφθούν από κεφάλαια και λογαριασμούς που διαχειρίζονται οι BlackRock, Altimeter Capital Management, Baron Capital Group, Coatue Management, Durable Capital Partners LP και Healthcare of Ontario Pension Plan (HOOPP).

Η κεφαλαιοποίηση της SoFI, με την τιμή της μετοχής στα 10 δολάρια, είναι 8,651 δισεκατομμύρια δολάρια , ενώ με την τιμή της μετοχής στα 20 δολάρια η κεφαλαιοποίηση θα ανέρχεται σε 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια .
Το Μάιο του 2020 η SoFi μετά από χρηματοδότηση αποτιμήθηκε σε περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη PitchBook Data.

Υποθέτοντας ότι κανένας μέτοχος της IPOE δεν ασκήσει τα δικαιώματα εξαγοράς του, η ιδιοκτησία της συνδυασμένης εταιρείας αμέσως μετά τη συγχώνευση θα αποτελείται από τους τρέχοντες κατόχους μετοχών της SoFi (74,2%), τους μετόχους του IPOE (9,3%), τον χορηγό του IPOE (2,3%) και τους επενδυτές PIPE (14,2%).

Η SoFi θα είναι η τέταρτη εταιρεία που εισάγεται στο NYSE από τα SPACs του Chamath Palihapitiya, ακολουθώντας την Virgin Galactic (NYSE: SPCE) , την Opendoor Technologies (NASDAQ: OPEN) και την Clover Health (NASDAQ: CLOV) .


H Social Finance (SoFi), ιδρύθηκε το 2011, στο Σαν Φρανσίσκο και είναι ένας διαδικτυακός πάροχος αναχρηματοδότησης φοιτητικών δανείων, στεγαστικών δανείων, προσωπικών δανείων, συναλλαγών μετοχών και κρυπτονομισμάτων και γενικότερα διαφόρων υπηρεσιών διαχείρισης πλούτου.

Ξεκίνησε το 2011 με επίκεντρο την αναχρηματοδότηση φοιτητικών δανείων. Τον Οκτώβριο του 2014 επεκτάθηκε σε υποθήκες και το 2015 άρχισε να προσφέρει προσωπικά δάνεια.
Τον Ιανουάριο του 2019 η εταιρεία λανσάρει το SoFi Money και το SoFi Invest και προσφέρει χρηματιστηριακούς λογαριασμούς και λογαριασμούς διαχείρισης μετρητών. Τον Ιανουάριο 2020 η SoFi συμπληρώνει 1.000.000 μέλη.

Galileo Financial Technologies (“Galileo”)  εδώ …
Στις 7 Απριλίου 2020 η SoFi υπογράφει οριστική συμφωνία για την απόκτηση του Galileo Financial Technologies (“Galileo”), μιας κορυφαίας εταιρείας API (Application Programming Interface ή Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών) χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πλατφόρμας πληρωμών. Η SoFi πλήρωσε συνολικό ποσό αγοράς ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποκτήσει το Galileo. Η συμφωνία περιλάμβανε μετρητά και μετοχές.

Η πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών του Galileo επιτρέπει την δυνατότητα ελέγχου λογαριασμού και ταμιευτηρίου μέσω των ισχυρών ανοιχτών API της, παρέχοντας στις εταιρείες έναν εύκολο τρόπο για τη δημιουργία εξελιγμένων καταναλωτικών και B2B χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι προσφορές της εταιρείας είναι προσβάσιμες μέσω κινητού, επιτραπέζιου υπολογιστή και χρεωστικής κάρτας. Οι λειτουργίες ισχύος του Galileo’s API περιλαμβάνουν ρύθμιση λογαριασμού, χρηματοδότηση, άμεση κατάθεση, μεταφορά ACH, IVR, άμεση κατάθεση έγκαιρης πληρωμής, πληρωμή λογαριασμών, ειδοποιήσεις συναλλαγών, υπόλοιπο επιταγής και εξουσιοδότηση σημείου πώλησης, καθώς και δεκάδες άλλες δυνατότητες.

H Galileo έχει περίπου 50 εκατομμύρια λογαριασμούς στην πλατφόρμα του. Ανάμεσα στους πελάτες του Galileo περιλαμβάνονται οι Robinhood, Chime, Dave.com και MoneyLion

Σήμερα η SoFi έχει περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια μέλη. Η διοίκηση υπολογίζει πως η εταιρεία θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια στο τέλος του 2021.

Τον Οκτώβριο του 2020, η SoFi έλαβε προκαταρκτική, υπό όρους έγκριση από το Υπουργείο Ελέγχου του Νομίσματος των ΗΠΑ (OCC) για δημιουργία εθνικής τράπεζας. Εάν η SoFi λάβει τελική κανονιστική έγκριση για την κατοχή τράπεζας, θα έχει χαμηλότερο κόστος κεφαλαίων για περαιτέρω υποστήριξη.

Οι αγορές που στοχεύει η SoFi είναι αρκετά μεγάλες και αντιπροσωπεύουν ευκαιρίες τρισεκατομμυρίων. Η απόφαση του Palihapitiya να συγχωνευθεί με τη SoFi βασίστηκε στο συμπέρασμά του ότι ήταν σε θέση να αναπτυχθεί. Σχολίασε στο CNBC «η SoFi μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών με κινητές συσκευές και να μειώσει το κόστος τραπεζικής μέσω της τεχνολογίας», σύμφωνα με το CNBC. Πιστεύει πως η SoFi θα μπορούσε να κάνει στις τράπεζες ό,τι είχε κάνει η Amazon στο λιανικό εμπόριο.

Η SoFi στοχεύει σε μια τεράστια αγορά φοιτητικών δανείων ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και γενικότερα στη βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η οποία είναι μια μεγάλη, αλλά κατακερματισμένη βιομηχανία όπου η SoFi θα επιχειρήσει να ελέγξει.

Η SoFi δραστηριοποιείται σε 3 επιχειρηματικοί τομείς στους :ός (Lending)
1) Δανεισμός (Lending)

2) Τεχνολογική πλατφόρμα (Tech Platform)

3) Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (Financial Services)

Για το 2020 προβλέπονται ότι τα έσοδα θα ανέλθουν σε 621 εκατομμύρια δολάρια, όπου τα 514 εκατομμύρια (83%) προέρχονται από τον επιχειρηματικό τομέα του δανεισμού. Ωστόσο προβλέπεται πως τα έσοδα θα εκτιναχθούν σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025 και η κατανομή τους θα είναι 43% από τον τομέα δανεισμό, 25% από τον τομέα της Galileo και 32% από τον επιχειρηματικό τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

H SoFi, το τρίτο τρίμηνο του 2020, απέδωσε συνολικά καθαρά έσοδα πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια καθαρά. Για το 2020 αναμένονται καθαρά έσοδα 621 εκατομμύρια δολάρια, ενώ είναι σε καλό δρόμο για να δημιουργήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια καθαρά έσοδα το 2021, αντιπροσωπεύοντας μια ετήσια αύξηση περίπου 60%.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένονται να είναι ελαφρώς θετικά το 2021.

Ο Chamth Palihapitiya έχει μεγάλες προσδοκίες για ανάπτυξη της SoFi, αναμένοντας διψήφια ποσοστά ανάπτυξης και αύξηση των ταμειακών ροών.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα, αναμένονται να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 43% και από 621 εκατομμύρια δολάρια το 2020 προβλέπεται πως θα εκτιναχθούν σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.
Παράλληλα αναμένεται ραγδαία βελτίωση των προσαρμοσμένων κερδών προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA). Από εκτιμώμενα αρνητικά 66 εκατομμύρια δολάρια το 2020, αναμένονται το 2025 να φτάσουν σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

H SoFi προβλέπει έσοδα για το 2021 μέχρι 980 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπολογίζει πα θα φθάσουν στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025. Το σημαντικότερο όμως είναι η πρόβλεψη για τα έργα fintech. Η εκτίμηση είναι πως θα γίνουν εξαιρετικά κερδοφόρα τα επόμενα χρόνια με προσαρμοσμένο στόχο EBITDA περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2025, με το περιθώριο κέρδους EBITDA να ξεπερνάει το 30%.

Μέχρι το 2025, η τεχνολογική πλατφόρμα του Galileo αναμένεται να αποφέρει έσοδα άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων, από μόλις 103 εκατομμύρια δολάρια το 2020. Η αγορά θα εκτιμήσει ιδιαίτερα μια εταιρεία με μεγαλύτερη εστίαση στο τεχνολογικό τμήμα της fintech.

Μια άλλη θετική εξέλιξη, για τη SoFi, είναι η πιθανή ναύλωση τράπεζα. Με την απόκτηση τραπεζικής ναύλωσης, η SoFi εκτιμάται πως θα ενισχύσει το EBITDA του 2025 από 300 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με την τιμή της μετοχής στα 20 δολάρια η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε περίπου 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιπροσωπεύει :

 • 4,91 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2025.
 • 6,16 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2024.
 • 8,21 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2023.
 • 11,53 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2022.
 • 17,65 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2021.
 • 27,86 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2020.
 • 38,36 φορές τα έσοδα του 2019.

και σε σχέση με τα EBITDA

 •  14,7 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2025.
 • 21,95 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2024.
 • 35,74 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2023.
 • 68,11 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2022.
 • Mε την υπογραφή του… αμερικάνου


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.