Wall Street: Μικρή πτώση των βασικών δεικτών λόγω ανησυχίας για πληθωρισμό και οικονομική ανάπτυξη

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και την Τρίτη οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές να αναμένουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Dow Jones υποχώρησε 117 μονάδες, ή 0,34%, στις 34.378. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,24% φτάνοντας στις 4.350 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με 0,1% χαμηλότερα στις 14.465 μονάδες. Οι αγορές ήταν «κυρίως σε κατάσταση αναμονής» αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η Bank of America.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί το πρωί της Τετάρτης. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές για μια σειρά καταναλωτικών αγαθών θα αυξηθούν 0,3% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα και 5,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Dow Jones.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αναμένεται αύριο επίσης να δημοσιεύσει τα πρακτικά της από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Οι επενδυτές θα λάβουν πιθανόν μια ένδειξη σχετικά με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για το εάν θα αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης που εφαρμόστηκαν πέρυσι ως απάντηση στην πανδημία Covid-19.

Η JPMorgan Chase και η Delta Airlines έχουν προγραμματίσει να δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα από το τρίτο τρίμηνο την Τετάρτη. Άλλες μεγάλες εταιρείες που αναφέρουν τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα αργότερα αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνονται οι: Bank of America, Walgreens Boots Alliance, Wells Fargo, Morgan Stanley, Citigroup και Goldman Sachs.

«Οι προσδοκίες για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει περιθώρια για εκπλήξεις, κάτι που είναι καλό για το συνολικό κλίμα της αγοράς», δήλωσε ο Rod von Lipsey, διευθύνων σύμβουλος της UBS Private Wealth Management.

Και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες βγαίνουν από δύο συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις καθώς ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη ανησυχούν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενες προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και την επίμονη εξάπλωση του Covid. «Βλέπουμε μεγάλες διαταραχές στην προσφορά σε όλο τον κόσμο που τροφοδοτούν επίσης πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες είναι αρκετά υψηλές και η ανάληψη χρηματοοικονομικού κινδύνου αυξάνεται επίσης, γεγονός που θέτει έναν επιπλέον κίνδυνο για τις προοπτικές», δήλωσε η οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath, σε δελτίο τύπου.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες όπως η Federal Reserve θα πρέπει να είναι έτοιμες να ενισχύσουν τη νομισματική πολιτική εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας τον Αύγουστο μειώθηκε κατά περισσότερο από μισό εκατομμύριο, στα 10,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα για τις νέες θέσεων εργασίας και τον κύκλο εργασιών του Τμήματος Εργασίας που κυκλοφόρησε την Τρίτη.