Wall Street, με την υπογραφή του… αμερικάνου (20 Σεπτεμβρίου 2020)

Το SPAC του IPOB

Στις 30 Απριλίου 2020, εκδόθηκαν για τη Social Capital Hedosophia Holdings II 10.350.000 κοινές μετοχές κατηγορίας Β …. έτσι δημιουργήθηκε το Spac – IPOB. Τα Μερίδια Κατηγορίας Β θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές μετοχές Κατηγορίας Α την πρώτη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης του Spac με την εταιρεία που θα επιλεγεί. Κατόπιν, τον Ιούνιο του 2020, ακολούθησε εισαγωγή της εταιρείας στον NYSE.

Σύμφωνα με την αρχική δημόσια προσφορά, η Εταιρεία πούλησε 41.400.000 μετοχές, συμπεριλαμβανομένων 5.400.000 που καλύφθηκαν από τον ανάδοχο της έκδοσης, στην τιμή των 10 δολαρίων. Η εταιρεία SPAC – IPOB εισάγεται στον NYSE
Συγκεντρώθηκαν 414.000.000 δολάρια.


Κάθε αρχική μονάδα μετοχής IPOB εδικαιούτο το ένα τρίτο ενός εξαγοράσιμου εντάλματος. Κάθε ένταλμα (WARRANT) δίνει στον κάτοχο του την δυνατότητα να αγοράσει μία κοινή μετοχή κατηγορίας Α σε τιμή άσκησης 11,50 δολάρια ανά μετοχή.

Πριν μια εβδομάδα λέγαμε :

Wall Street, με την υπογραφή του… αμερικάνου (Τρίτη 9 Ιουνίου 2020)

Όλα δείχνουν ότι το εν λόγω Spac ,ετοιμάζεται να ανακοινώσει το γάμο του. Μάλλον πάει για την εταιρεία opendoor …. μέχρι στιγμής καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει διαψεύσει ότι βρίσκονται σε συνομιλίες.
Τελικώς το deal έκλεισε


Opendoor … εδώ …
Η Opendoor, ιδρύθηκε το 2014 και λειτουργεί επί του παρόντος σε 21 πόλεις, όπως η Ατλάντα, το Ώστιν, το Σαρλότ, το Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, το Ντένβερ, το Χιούστον, το Τζάκσονβιλ, το Λας Βέγκας, το Λος Άντζελες, η Μινεάπολη-Σεντ Πολ, Νάσβιλ, Ορλάντο, Φοίνιξ, Πόρτλαντ, Ράλεϊ-Ντάραμ , Riverside, Sacramento, San Antonio, Tampa, Tucson και Salt Lake City.

Η Opendoor ασχολείται με αγοραπωλησίες ακινήτων. Έχει ψηφιακή εμπειρία και μέσω διαδικτύου εξυπηρετεί τους πελάτες της στην αγορά και πώληση σπιτιού. Η Opendoor επιτρέπει στους ιδιοκτήτες σπιτιού να πωλούν και να αγοράζουν διαδικτυακά με λίγα πατήματα ενός κουμπιού, παρέχοντας μεγαλύτερη απλότητα, σιγουριά και άνεση από ποτέ. 

Από την ίδρυση της, η Εταιρεία έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 80.000 πελάτες, έχοντας συνολικά έσοδα πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια κατοικιών. Το 2019, η εταιρεία πούλησε περισσότερα από 18.000 σπίτια, δημιουργώντας έσοδα 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κατοικημένη ακίνητη περιουσία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές στις ΗΠΑ με ετήσιες πωλήσεις κατοικιών αξίας 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με λιγότερο από 1% διείσδυση στο διαδίκτυο.
Για τους καταναλωτές, η τρέχουσα διαδικασία αγοράς ή πώλησης ενός σπιτιού είναι περίπλοκη, αβέβαιη, χρονοβόρα και όχι λειτουργική. Η Opendoor, ως πρωτοπόρος και ηγέτης της αγοράς στο iBuying, βελτιστοποιεί τη συναλλαγή και φέρνει διαδικτυακή εμπειρία μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών.


Οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο για να ζητήσουν και να αποδεχτούν μια προσφορά, να επιλέξουν την προτιμώμενη ημερομηνία κλεισίματος, να υπογράψουν και να κλείσουν τη συμφωνία. Αυτό καταρρέει ολόκληρη τη διαδικασία πώλησης σπιτιών σε μερικά απλά βήματα και αφαιρεί έως και 100 ημέρες ταλαιπωρίας και αβεβαιότητας. Οι εγχώριοι αγοραστές μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή Opendoor, να κάνουν περιοδεία και να επισκεφθούν σπίτια αμέσως με αυτο-περιηγήσεις, να λάβουν χρηματοδότηση σε ανταγωνιστικές τιμές και να κάνουν μια προσφορά, όλα μόνο με μια κινητή συσκευή.

Tο Opendoor είναι μακράν το μεγαλύτερο και πιο καθιερωμένο iBuyer στον κλάδο. Πέρυσι, αγόρασε πάνω από 10.000 σπίτια – 3 φορές περισσότερα  από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του.
Οι ιδιοκτήτες σπιτιού συμπληρώνουν μια ηλεκτρονική φόρμα με λεπτομέρειες σχετικά με το σπίτι τους – όπως ηλικία, τετραγωνικά πλάνα, παροχές και πολλά άλλα. Κατόπιν, ένας εμπειρογνώμονας της αγοράς θα προετοιμάσει μια προσφορά, χωρίς να χρεώσει τον πελάτη, με βάση τις τελευταίες τοπικές τάσεις και τον αλγόριθμο της Opendoor.
Εάν ένας ιδιοκτήτης σπιτιού αποδέχεται την προσφορά, μπορεί να ορίσει το δικό του χρονοδιάγραμμα για μετακίνηση.

Σε αντάλλαγμα για την ταχεία, απλοποιημένη υπηρεσία οικιακής πώλησης, το Opendoor χρεώνει τέλος υπηρεσιών που κυμαίνεται από 6-14%. Η μέση χρέωση είναι 7,1%, η οποία είναι παρόμοια με τις τυπικές προμήθειες που χρεώνουν οι κτηματομεσίτες για τις υπηρεσίες τους.
Η Opendoor πληρώνει δίκαιες τιμές για τα σπίτια που αγοράζει, τα επισκευάζει και μετά τα μεταπωλεί για μικρό κέρδος – συνήθως μεταξύ 0-5%.

Η συμφωνία της συγχώνευσης
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, το Spac IPOB, του Chamath Palihapitiya, συνήψε οριστική συμφωνία για να συγχωνευτεί με την Opendoor μέσω ενός συνδυασμού χρηματοδότησης μετοχών και μετρητών. Η συνένωση επιχειρήσεων εκτίμησε το Opendoor σε εταιρική αξία 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όσες είναι και οι πωλήσεις του 2019.

Η συμφωνία συγχώνευσης αναμένεται να αποδώσει έως 1,0 δισεκατομμύριο δολάρια ακαθάριστων εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των 414 εκατομμυρίων δολαρίων μετρητών που διατηρούνται στον λογαριασμό εμπιστοσύνης της Social Capital Hedosophia (SCH) από την αρχική δημόσια προσφορά της τον Απρίλιο του 2020.

Η συναλλαγή υποστηρίζεται περαιτέρω από 600 εκατομμύρια δολάρια PIPE (στα 10,00 $ ανά μετοχή), με

  • 200 εκατομμύρια δολάρια από οντότητες που είναι συνδεδεμένες με την SCH, 
  • συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Chamath Palihapitiya, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της SCH, 
  • 58 εκατομμύρια δολάρια από την Hedosophia και 
  • τα υπόλοιπα από υφιστάμενους μετόχους της Opendoor, Access Industries και Lennar, μαζί με τη διοίκηση της Opendoor. 

Οι νέοι επενδυτές στο Opendoor μέσω πρόσθετων εισφορών PIPE περιλαμβάνουν κεφάλαια και λογαριασμούς που διαχειρίζεται η BlackRock και το Healthcare of Ontario Pension Plan (HOOPP). 

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Opendoor, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, έχουν συμφωνήσει να εισφέρουν το 100% των ιδίων κεφαλαίων τους στη νέα εταιρεία.

Η Opendoor αναμένει να έχει έως και 1,5 δισ. δολάρια σε μετρητά στον ισολογισμό της για να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες και να υποστηρίξει νέες και υπάρχουσες πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Όλες οι αναφορές σε μετρητά στον ισολογισμό, τα διαθέσιμα μετρητά από τον λογαριασμό εμπιστοσύνης και τα παρακρατούμενα έσοδα συναλλαγών υπόκεινται σε οποιεσδήποτε εξαγορές από τους δημόσιους μετόχους της SCH και την πληρωμή των εξόδων συναλλαγής.


Η συναλλαγή, η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα από τα Διοικητικά Συμβούλια της Opendoor και της SCH, υπόκειται σε έγκριση από τους μετόχους της SCH.


Η παρουσίαση της Opendoor και η συμφωνία …. εδώ …

Με τιμή του Spac – ΙPOB στα 10 δολάρια και εφόσον εκτιμήθηκε η OPENDOOR στα 4,8 δις και στο νέο σχήμα θα έχει το 79,3% του συνόλου, τότε στα 10 δολάρια η νέα εταιρεία θα έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 6,1 με 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με βάση τις πωλήσεις, του 2019, των 4,8 δις η νέα εταιρεία στα 10 δολάρια θα διαπραγματεύεται με P/S = τιμή/πωλήσεις = 1,3
Στα 30 δολάρια θα έχουμε P/S = 3,8 … με βάση, πάντα, τις πωλήσεις της Opendoor, του 2019.

O βασικός ανταγωνιστής της Opendoor η ZILLOW διαπραγματεύεται, στον Νasdaq, με τους κωδικούς Ζ και ΖW.
Η κεφαλαιοποίηση της Zillow την 18η Σεπτεμβρίου 2020 ανέρχεται σε 21,711 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις του 2019 ήταν 2,742 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή η τιμή της μετοχής αντιστοιχεί σε P/S = 8.

Μετά τη συμφωνία
Η ομάδα διαχείρισης της Εταιρείας, με επικεφαλής τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο Eric Wu, θα συνεχίσει να ηγείται του Opendoor. Ο Διευθυντής της SCH, Adam Bain (πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter), θα ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της συγχωνευθείσας εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ο Eric Wu, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Opendoor, δήλωσε:
“Ιδρύσαμε το Opendoor για να το κάνουμε απλό και άμεσο να αγοράζουμε και να πουλάμε ένα σπίτι, να ευχαριστούμε τους πελάτες μας, κάνοντας τη ζωή τους λιγότερο αγχωτική. Αυτό είναι ένα από τα πολλά ορόσημα προς την αποστολή και τη θέλησή μας. Βοηθήστε μας να επιταχύνουμε την πορεία προς την οικοδόμηση του ψηφιακού one-stop-shop για να προχωρήσουμε. Είμαι ευγνώμων για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από τους συνεργάτες και τους μετόχους μου και ευχαριστώ πολύ για τις δεκάδες χιλιάδες – και ελπίζω σύντομα να είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες – οικογενειών , ζευγάρια και άτομα που εμπιστεύονται την Opendoor με τη μεγαλύτερη οικονομική απόφαση της ζωής τους. Ενεργοποιούμε την ευκαιρία να διαθέτουμε την online, βελτιωμένη εμπειρία μας σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες σπιτιού καθημερινά. ”

Ο Chamath Palihapitiya, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της κοινωνικής πρωτεύουσας Hedosophia II, δήλωσε:


“Δημιουργήσαμε το SPAC IPOB για να εντοπίσουμε και να συνεργαστούμε με εταιρεία τεχνολογίας και με δυναμική ομάδα διαχείρισης. Το Opendoor ενσωματώνει τέλεια αυτό το όραμα. Η Εταιρεία αναστατώνει την αγορά ακινήτων κατοικιών αξίας 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συνδυάζοντας εμπειρία, βελτιωμένες λειτουργίες και μηχανική μάθηση για τη δημιουργία μιας απρόσκοπτης ψηφιακής εμπειρίας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τον Eric και την εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα Opendoor για να ξεκλειδώσουμε την ιδιοκτησία σπιτιού για εκατομμύρια Αμερικανούς. “

Mε την υπογραφή του… αμερικάνου