Wall Street- FREYR Battery: Με την υπογραφή του… αμερικάνου (Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2021)

FREYR Battery …. εδώ ….  

Διαπραγματεύεται στο NYSE με τον κωδικό ALUS … εδώ …. και μετά τη συγχώνευση το ticker θα είναι FREY
Αριθμός μετοχών : 137,7 εκατομμύρια μετοχές (όταν εισαχθεί στο NYSE)
Presentation FREYR … εδώ …

Το SPAC του ALUS
Στις 13 Ιουνίου 2019 ιδρύεται η εταιρεία Alussa Energy Acquisition Corp. Εκδόθηκαν για τον χορηγό 7.187.500 κοινές μετοχές κατηγορίας Β …. έτσι δημιουργήθηκε το Spac – ALUS.
Τα Μερίδια Κατηγορίας Β θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές μετοχές Κατηγορίας Α την πρώτη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης του Spac με την εταιρεία που θα επιλεγεί.

Στις 29 Νοεμβρίου 2019, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αρχική δημόσια προσφορά, όπου εκδόθηκαν 28.750.000 μετοχές, στα 10 δολάρια, δημιουργώντας ακαθάριστα έσοδα 287.500.000 δολάρια.

Ταυτόχρονα με το κλείσιμο της Αρχικής Δημόσιας Πρότασης, η Εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση 8.000.000 ενταλμάτων, στην τιμή του 1 δολαρίου ανά ένταλμα, στο χορηγό Alussa Energy Sponsor LLC
Η εταιρεία SPAC – ALUS εισάγεται στον NYSE, παράλληλα κάθε αρχική μονάδα εδικαιούτο και ένα δεύτερο ενός εξαγοράσιμου εντάλματος. Κάθε ένταλμα (WARRANT) δίνει στον κάτοχο του την δυνατότητα να αγοράσει μία κοινή μετοχή σε τιμή άσκησης 11,50 δολάρια ανά μετοχή.

Η συμφωνία συγχώνευσης με την Freyr
Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 το spac ALUS, σύνηψε οριστική συμφωνία για να συγχωνευτεί με την εταιρεία Freyr.

Η Freyr Battery θα συγκεντρώσει καθαρά 850 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως δεσμευμένου PIPE ύψους 600.000.000 δολαρίων, όπου θα καλυφθούν από κεφάλαια και λογαριασμούς που διαχειρίζονται Koch Strategic Platforms, Glencore, Fidelity Management & Research Company LLC, Franklin Templeton, Sylebra Capital and Van Eck Associates Corporation

Η συνδυασμένη εταιρεία θα παραμείνει εισηγμένη στο NYSE με το νέο σύμβολο “FREY
Η κεφαλαιοποίηση της Freyr, με την τιμή της μετοχής στα 10 δολάρια, θα ανέρχεται σε 1,377 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υποθέτοντας ότι κανένας μέτοχος της ALUS δεν ασκήσει τα δικαιώματα εξαγοράς του, η ιδιοκτησία της συνδυασμένης εταιρείας αμέσως μετά τη συγχώνευση θα αποτελείται από τους τρέχοντες κατόχους μετοχών της Freyr (30%), τους μετόχους του ALUS (21%), τον χορηγό του ALUS (5%) και τους επενδυτές PIPE (44%).


Η Freyr είναι μια εταιρεία παραγωγής μπαταριών η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη έως και 43 GWh ικανότητας παραγωγής μπαταριών, στη Νορβηγία, έως το 2025. Κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές κυψελών μπαταρίας στην Ευρώπη.
Η εταιρεία λέει ότι θα δημιουργήσει μπαταρίες για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα (EV), καθώς και για αποθήκευση ενέργειας, αλλά και για θαλάσσιες και αεροπορικές εφαρμογές. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο βιομηχανικό συγκρότημα Mo i Rana στη Βόρεια Νορβηγία, αξιοποιώντας το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Νορβηγίας και τις άφθονες, χαμηλού κόστους, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια σε ένα καθαρό και ενεργοποιημένο περιβάλλον.
Η Νορβηγία με τις επιχειρηματικές της πόλεις, όπως η Mo i Rana, παρέχει μια εξαιρετική βάση για τα Gigafactories της FREYR.

Οι λύσεις της Εταιρείας θα αντιμετωπίσουν τις ταχέως αναπτυσσόμενες παγκόσμιες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων, αποθήκευσης ενέργειας και θαλάσσιων εφαρμογών, αντιπροσωπεύοντας μια εκτιμώμενη αγορά περίπου 5.000 GWh ετησίως έως το 2030.

Το 98% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. H FREYR έχει πρόσβαση σε άφθονη ενέργεια χωρίς CO₂.
Οι εγκαταστάσεις της Freyr βρίσκονται στη μέση της Νορβηγίας στην πόλη, Mo i Rana. Η Μο i Rana έχει μια πλούσια βιομηχανική ιστορία, που φθάνει πίσω στο 1850. Αναφέρεται ως «πράσινη βιομηχανική πρωτεύουσα της Νορβηγίας». Η Mo i Rana είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Νορβηγίας με μια ελκυστική και ποικίλη αγορά εργασίας. Ο δήμος Ράνα έχει 26.200 κατοίκους
Το Mo Industrial Park είναι η κορυφαία ζώνη βιομηχανικής ανάπτυξης στη Βόρεια Νορβηγία, όπου 108 εταιρείες βρίσκονται στο πάρκο. Συνολικά, περίπου 2500 άτομα εργάζονται στο βιομηχανικό πάρκο,

Η FREYR σχεδιάζει έως το 2025 να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή 4 Gigafactories συνολικής δυναμικότητας 43 GWz. Στο project της εταιρείας ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη 6 Gigafactories συνολικής δυναμικότητας 83 GWz εως το 2028.

Για να ολοκληρωθεί όλο το project θα απαιτηθούν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 2 δισεκατομμύρια θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί τη 1η φάση των 4 Gigafactories έως το 2025.

Όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση προβλέπεται ότι η FREYR δεν θα έχει χρέος, ενώ θα έχει στο ταμείο 849 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, για να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης , όταν το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η 1η φάση του project, το χρέος της εταιρείας θα είναι πέριξ των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην ολοκλήρωση του project, το 2028, το χρέος θα ξεπερνάει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Freyr στοχεύει στη χρήση τοπικής υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας, η οποία αναμένεται να μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά 24%.
Η ολοκλήρωση της 1ης φάσης του project έχει προγραμματιστεί για το 2025, αλλά ακόμη και πριν από αυτό, η Freyr θέλει να κατασκευάσει αυτό που αποκαλούν « εργοστάσια παραγωγής ταχείας παραγωγής » με χωρητικότητα 2 GWh ετησίως με τον τοπικό συνεργάτη της, Mo Industrial Park.

Η νορβηγική εταιρεία, τον Οκτώβριο του 2020, υπέγραψε επιστολή προθέσεων με τη Siemens για την προμήθεια κυψελών για θαλάσσιες εφαρμογές και την αποθήκευση στατικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Siemens Energy προτίθεται να αγοράσει ένα σημαντικό μέρος του όγκου από μια γραμμή ταχείας παραγωγής, η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. Η γραμμή παραγωγής σχεδιάζεται να ανοίξει στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Η Freyr δεσμεύεται να προμηθεύει κυψέλες μπαταριών σε πιο ανταγωνιστικές τιμές από άλλους προμηθευτές. «Περιμένουμε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε υπερσύγχρονες μπαταρίες με χαμηλό κόστος για όλα τα τμήματα της αγοράς και η διευρυμένη σχέση μας με τη Siemens θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε περαιτέρω τις φιλοδοξίες μας», δήλωσε ο CEO της εταιρείας Tom Einar Jensen.

Με την τιμή της μετοχής στα 10 δολάρια και μετά την ενοποίηση η FREYR θα αποτιμάται 1,377 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν :

 • 0,38 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 3,573 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του 2026.
 • 0,47 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 2,875 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του 2025.
 • 0,98 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 1,392 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του 2024.
 • 4,28 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 321 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2023.
 • 125 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 11 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2022.

και σε σχέση με τα EBITDA

 • 1,39 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2026.
 • 1,95 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2025.
 • 4,06 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2024.

Τα πρώτα έσοδα της FREYR αναμένονται το 2023 και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπονται σε μόλις 321 εκατομμύρια δολάρια. Το 2024 ανεβαίνουν σε 1,392 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2025 θα φθάσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις σε 2,875 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το προβλεπόμενο περιθώριο EBITDA αναμένεται να κινείται πέριξ του 25% των εσόδων της FREYR. Η πρόβλεψη είναι πως τα EBITDA θα κινηθούν στα 339 εκατομμύρια το 2024, 703 εκατομμύρια το 2025, ενώ το 2026 θα προσεγγίσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

 • Mε την υπογραφή του… αμερικάνου


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.