Wall Street- Clever Leaves: Με την υπογραφή του… αμερικάνου (09 Δεκεμβρίου 2020)

 

Clever Leaves …. εδώ ….

Διαπραγματεύεται στο Nasdaq με τον κωδικό SAMA … εδώ …. και μετά τη συγχώνευση το ticker θα είναι CLVR
Αριθμός μετοχών : 25,3 εκατομμύρια μετοχές (όταν εισαχθεί στο Nasdaq)
Presentation Clever Leaves … εδώ …

Το SPAC του SAMA
Στις 11 Ιουνίου 2018 ιδρύεται η εταιρεία Schultze Special Purpose Acquisition Corp. και δημιουργήθηκε το Spac – SAMA
Στις 13 Δεκεμβρίου 2018, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αρχική δημόσια προσφορά, όπου εκδόθηκαν 13.000.000 μετοχές, στα 10 δολάρια, δημιουργώντας ακαθάριστα έσοδα 130.000.000 δολάρια.
Η εταιρεία SPAC – SAMA εισάγεται στον Νasdaq, παράλληλα κάθε αρχική μονάδα εδικαιούτο και ένα εξαγοράσιμο ένταλμα. Κάθε ένταλμα (WARRANT) δίνει στον κάτοχο του την δυνατότητα να αγοράσει μία κοινή μετοχή σε τιμή άσκησης 11,50 δολάρια ανά μετοχή.
Ταυτόχρονα με το κλείσιμο της Αρχικής Δημόσιας Πρότασης, η Εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση 4.150.000 ΔΑΜ στην τιμή του 1 δολαρίου ανά ιδιωτικό ένταλμα. Τα εντάλματα δόθηκαν στο χορηγό του spac και ο οποίος έχει 3.250.000 μετοχές.

Η συμφωνία της συγχώνευσης
Στις 25 Ιουλίου 2020 το Spac συνάπτει συμφωνία συγχώνευσης με την εταιρεία Clever Leaves, μια εταιρεία που οργανώθηκε σύμφωνα με τους νόμους της Βρετανικής Κολομβίας, του Καναδά.

  • Προηγουμένως, στις 9 Ιουνίου 2020, σε ειδική συνεδρίαση αντί της ετήσιας συνάντησης των μετόχων του spac, οι μέτοχοι ενέκριναν την παράταση της ημερομηνίας κατά την οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί μια συγχώνευση με κάποια εταιρεία. Σε αυτήν την ψηφοφορία εξαργυρώθηκαν 34.868 μετοχές, οπότε ένα ποσό 356.341 δολαρίων (ή περίπου 10,22 $ ανά μετοχή) απελευθερώθηκε από τον λογαριασμό εμπιστοσύνης για να πληρωθούν αυτοί οι μέτοχοι.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, σε ειδική συνέλευση, οι μέτοχοι του spac ενέκριναν μια τροποποίηση για την παράταση της ημερομηνίας κατά την οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η εξαγορά κάποιας επιχείρησης για τρεις επιπλέον μήνες, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31 Δεκεμβρίου 2020. Σε σχέση με την ψηφοφορία για έγκριση της Δεύτερης Επέκτασης, εξαγοράστηκαν 4.473.579 μετοχές της κοινής μας μετοχής. Ως αποτέλεσμα, ένα συνολικό ποσό 45.690.268 δολάρια (ή περίπου 10,21 $ ανά μετοχή) απελευθερώθηκε από τον λογαριασμό εμπιστοσύνης στις 2 Οκτωβρίου 2020 για την πληρωμή αυτών των μετόχων.

Στις 9 Νοεμβρίου 2020, στο spac υπάρχουν 11,741,553 μετοχές, ενώ στον ειδικό λογαριασμό του spac υπάρχουν περίπου 84 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τους τροποποιημένους όρους, οι θεσμικοί επενδυτές έχουν δεσμεύσει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας ιδιωτικής τοποθέτησης (PIPE) που θα χρηματοδοτήσει την νέα εταιρεία, κατά το κλείσιμο του Συνδυασμού Επιχειρήσεων. Όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση αναμένεται στον λογαριασμό της εταιρείας να υπάρχουν πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια μετρητά στον ισολογισμό της.

Βιομηχανία Κάνναβης στις ΗΠΑ
Πριν από δύο δεκαετίες, η μαριχουάνα ήταν παράνομη και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Σήμερα 33 πολιτείες διαθέτουν ευρεία νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση μαριχουάνας σε κάποια μορφή.

Ας σκεφτούμε τις πολιτείες ως ντόμινο που παρατάσσονται ένα δίπλα στο άλλο. Όταν το πρώτο ντόμινο πέφτει, οδηγεί σε αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί την πτώση των περισσότερων (αν όχι όλων) ντόμινο. Αυτό γίνεται και συνεχίζει να συμβαίνει με την κρατική νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Το χρονοδιάγραμμα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ δείχνει πώς τα ντόμινο συνεχίζουν να πέφτουν.

Το Όρεγκον ήταν η πρώτη πολιτεία που αποποινικοποίησε τη μαριχουάνα το 1973. Η πολιτεία επέβαλε πρόστιμο μόλις 100 δολάρια για κατοχή έως και μια ουγγιά. Τα επόμενα 15 χρόνια μετά τη νομική αλλαγή του Όρεγκον, τουλάχιστον δώδεκα άλλες πολιτείες αποποινικοποίησαν τη μαριχουάνα. Ωστόσο η παραγωγή και πώληση μαριχουάνας παρέμεινε παράνομη.

Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας, όχι μόνο επιτρέπει την κατοχή ατομικής μαριχουάνας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, επιτρέπει επίσης τη νόμιμη παραγωγή και πώληση του ναρκωτικού. Υπάρχουν δύο τύποι νομιμοποίησης μαριχουάνας …. η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης και η νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ατομικούς και ψυχολογικούς λόγους.

Όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ, εκτός από τέσσερις, έχουν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που νομιμοποιούν τη μαριχουάνα για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο, 13 πολιτείες επιτρέπουν μόνο τη νόμιμη χρήση κανναβιδιόλης (CBD) ή ιατρικής κάνναβης που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Το CBD είναι ένα χημικό συστατικό του φυτού κάνναβης που δεν είναι ψυχοδραστικό, ενώ το THC είναι το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό στην κάνναβη. Αυτές οι 13 πολιτείες συνήθως δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό των κρατών που έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική μαριχουάνα, επειδή οι νόμοι τους θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στη μορφή και τον τρόπο χρήσης της ιατρικής μαριχουάνας. Τριάντα τρεις πολιτείες, ωστόσο, επιτρέπουν στους ασθενείς την ευρεία πρόσβαση στη μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς.

Έντεκα πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν θεσπίσει νόμους για την κάνναβη που επιτρέπουν τη νόμιμη χρήση μαριχουάνας τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Δεν απαιτείται συνταγή για τα άτομα που χρησιμοποιούν μαριχουάνα σε αυτές τις δικαιοδοσίες. Ωστόσο, ορισμένοι από τους νόμους που ρυθμίζουν τη μαριχουάνα είναι αρκετά ασυνήθιστοι . Για παράδειγμα, η Περιφέρεια της Κολούμπια επιτρέπει τη νόμιμη χρήση μαριχουάνας αναψυχής, αλλά τεχνικά εξακολουθεί να απαγορεύει την αγορά και πώληση του ναρκωτικού.

 
Σημαντικοί νόμοι που ψηφίστηκαν
Υπήρξε μεγάλη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της νόμιμης χρήσης μαριχουάνας για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς. Πέντε από αυτούς τους νόμους ξεχωρίζουν ιδιαίτερα λόγω του σημαντικού τους αντίκτυπου.

Πρόταση Καλιφόρνια (1996).
Με αυτήν την πρωτοβουλία ψηφοφορίας, η Καλιφόρνια έγινε το πρώτο κράτος που νομιμοποίησε την ιατρική μαριχουάνα. Η Καλιφόρνια ήταν το πρώτο ντόμινο που έπεσε και έδωσε τη δυνατότητα στους καλλιεργητές μαριχουάνας να πιέσουν για τη νομιμοποίηση της ιατρικής μαριχουάνας και στις άλλες πολιτείες.

Τροποποίηση (2012) του Κολοράντο.
Το Κολοράντο έγινε ένα από τα πρώτα δύο κράτη που νομιμοποίησαν την ψυχαγωγική μαριχουάνα μέσω μιας πρωτοβουλίας ψηφοφορίας. Η πολιτεία έθεσε επίσης τα πρότυπα για τον τρόπο ρύθμισης της ψυχαγωγικής μαριχουάνας.

Πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον (2012).
Οι κάτοικοι της πολιτείας της Ουάσιγκτον ψήφισαν να νομιμοποιήσουν την ψυχαγωγική μαριχουάνα ταυτόχρονα με το Κολοράντο.

Πρόταση της Καλιφόρνια (2016)
Η θετική ψηφοφορία της Καλιφόρνιας για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής μαριχουάνας είναι σημαντική λόγω του μεγέθους της πολιτείας. Η νόμιμη αγορά μαριχουάνας στην Καλιφόρνια ήταν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος της συνολικής αγοράς μαριχουάνας του Κολοράντο .

Vermont’s H. (2018)
Η μικρή πολιτεία Βερμόντ αξίζει τη διάκριση ως το πρώτο κράτος που νομιμοποιεί την ψυχαγωγική μαριχουάνα μέσω του κρατικού νομοθέτη και όχι μέσω μιας πρωτοβουλίας ψηφοφορίας. Ωστόσο, υπήρξε μια στροφή με το νόμο του Βερμόντ. Ενώ επιτρέπεται η χρήση μαριχουάνας αναψυχής έως και μια ουγγιά, η πώληση μαριχουάνας αναψυχής εξακολουθεί να είναι παράνομη, προς το παρόν.

Εμπόδια στη νομιμοποίηση
Παρά τον αριθμό των πολιτειών που έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, το φάρμακο παραμένει παράνομο σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η μαριχουάνα είναι μια ελεγχόμενη ουσία σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει αποφανθεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να καταργήσει τους εφαρμοστέους ομοσπονδιακούς νόμους ακόμη και σε πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα.

Ωστόσο, 33 πολιτείες έχουν επιλέξει να νομιμοποιήσουν τη μαριχουάνα παρά τους ομοσπονδιακούς νόμους για το αντίθετο. Γιατί δεν έχουν προχωρήσει και οι άλλες πολιτείες στη νομιμοποίηση; Ο μεγαλύτερος λόγος είναι πιθανώς η ανησυχία για την πιθανότητα κατάχρησης μαριχουάνας και τα κοινωνικά προβλήματα στα οποία μπορεί να συμβάλει αυτή η χρήση.

Μελλοντική προοπτική βιομηχανίας κάνναβης
Η μαριχουάνα είναι ήδη μια μεγάλη βιομηχανία, με τις πωλήσεις των ΗΠΑ το 2019 να εκτιμώνται σε πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2022, οι πωλήσεις μαριχουάνας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδυτές μαριχουάνας δεν θα βρουν πάρα πολλές βιομηχανίες που θα μπορούσαν να διπλασιαστούν σχεδόν σε τρία χρόνια.

Η βιομηχανία μαριχουάνας αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια και πολλοί επενδυτές αναζητούν κέρδη. Καθώς οι πολιτείες των ΗΠΑ και ολόκληρες χώρες αποποινικοποιούν ή νομιμοποιούν την κάνναβη ή και τα συστατικά της, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες και για τις υπάρχουσες εταιρείες.

Clever Leaves
Η Clever Leaves είναι μια παγκόσμια εταιρεία κανναβινοειδών, ένας πολυεθνικός φορέας εκμετάλλευσης κάνναβης και αδειοδοτημένος παραγωγός κανναβινοειδών φαρμακευτικής χρήσης. Η Clever Leaves διαθέτει δραστηριότητες και επενδύσεις στην Κολομβία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η Clever Leaves εργάζεται για την ανάπτυξη μιας από τις κορυφαίες, χαμηλού κόστους παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού από επιχείρηση σε επιχείρηση με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων ευεξίας σε πελάτες και ασθενείς σε ανταγωνιστικές τιμές.

Από το 4ο τρίμηνο του 2020, εξάγει προϊόντα κάνναβης σε 14 διαφορετικές χώρες και σε 5 ηπείρους . Τα προϊόντα κυμαίνονται από πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API) και ημιτελών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων λευκής ετικέτας.
Σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς κάνναβης στις χώρες που εξυπηρετούνται, το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Εταιρείας έχει εξαχθεί στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τις Κάτω Χώρες, το Περού, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Clever Leaves κατέχει σήμερα, στην Κολομβία, πάνω από 175 στρέμματα καλλιέργειας θερμοκηπίου και περίπου 1200 στρέμματα γεωργικής γης, με την επιλογή να αποκτήσει περίπου 6700 επιπλέον στρέμματα για την επέκταση της καλλιέργειας.

Η Clever Leaves έχει μία από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες καλλιέργειας και εξαγωγής στη Λατινική Αμερική και είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτημένων παραγωγών του Καναδά και των κορυφαίων εξαγωγέων. Ως αποτέλεσμα των πρωταρχικών δραστηριοτήτων της στην Κολομβία, το κόστος λειτουργίας του Clever Leaves, όπως μετράται από το κόστος ανά γραμμάριο ξηρού άνθους κάνναβης, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το κόστος εταιρειών κάνναβης που έχουν τις εγκαταστάσεις τους στον Καναδά.
Κατέχει ηγετική θέση στην καλλιέργεια και την εξόρυξη κάνναβης με χαμηλό κόστος, με ιατρική εστίαση.

Τον Ιούλιο του 2020, το Clever Leaves έγινε μια από τις μικρές εταιρείες κάνναβης στον κόσμο που έλαβε την πιστοποίηση GMP της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκχυλίσματα κάνναβης, καθιερώνοντας τις εγκαταστάσεις της Clever Leaves στην Κολομβία ως την πρώτη και μοναδική επιχείρηση που έλαβε την πιστοποίηση GMP της ΕΕ στη Λατινική Αμερική και μία από τις λίγες επιλεγμένες στον κόσμο. Η πιστοποίηση, η οποία απαιτείται γενικά για την εισαγωγή ιατρικών προϊόντων κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέπει στην Clever Leaves να παράγει API, ημιτελή και τελικά προϊόντα για διανομή σε φαρμακευτικά κανάλια. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2020, η Clever Leaves έλαβε προσωρινή άδεια στην Πορτογαλία από την Infarmed, την πορτογαλική υγειονομική αρχή που επιτρέπει στα Clever Leaves να καλλιεργούν, να εισάγουν και να εξάγουν ξηρό άνθος για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μετά από δύο χρόνια αναπτυξιακών εργασιών, τον Αύγουστο του 2020, η Clever Leaves Portugal έλαβε προσωρινά άδεια για εμπορικές πωλήσεις σε λειτουργία έκτασης 800+ στρεμμάτων.

  • 10 στρέμματα υπαρχόντων και λειτουργικών θερμοκηπίων
  • Προσωρινή άδεια για εμπορικές πωλήσεις τον Αύγουστο του 2020

Η Clever Leaves έχει επενδύσει σε μια οικολογικά βιώσιμη, μεγάλης κλίμακας, βοτανική καλλιέργεια και επεξεργασία ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ιατρικής επιχείρησης κανναβινοειδών και συνεχίζει να αναπτύσσει στρατηγικά κανάλια διανομής και μάρκες.

Μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί, στην εταιρεία, 125 εκατομμύρια δολάρια, από θεσμικούς επενδυτές με αποδεδειγμένο ιστορικό στον τομέα της κάνναβης. Η Clever Leaves  έχει περίπου 500 υπαλλήλους και έχει δημιουργήσει σημαντική υποδομή σκοπεύοντας να επιτύχει παγκόσμια εμβέλεια μεταξύ των δραστηριοτήτων καλλιέργειας της Κολομβίας, τις εγκαταστάσεις στην Πορτογαλία και την παγκόσμια υποδομή διανομής της στην ΕΕ, η οποία εδρεύει σήμερα στη Γερμανία. Ο κατασκευαστής διατροφικών φαρμακευτικών προϊόντων της Clever Leaves, Herbal Brands, θα παράσχει πρόσθετες δυνατότητες διανομής για προϊόντα που δεν σχετίζονται με την κάνναβη και είναι σε καλή θέση σε περίπτωση νομιμοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν και όποτε συμβεί κάτι τέτοιο.

Πιστοποιημένη παραγωγή GMP φαρμακευτικής ποιότητας ΕΕ εγκεκριμένη για εξαγωγή. Η Clever Leaves έγινε πρόσφατα μία από τις λίγες, πλήρως ενσωματωμένες εταιρείες κάνναβης στον κόσμο που έλαβε πιστοποίηση ορθών πρακτικών παρασκευής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU GMP) για τη φαρμακευτική της εγκατάσταση μετά τη συγκομιδή για την παραγωγή ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API), ημιτελή και τελικά προϊόντα κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Απαιτείται πιστοποίηση GMP της ΕΕ σε πολλές περιπτώσεις για την εμπορία ιατρικών προϊόντων κάνναβης στην ΕΕ και αναμένεται να επεκτείνει την ικανότητα της Clever Leaves να εξυπηρετεί διεθνείς αγορές. Αυτό το ορόσημο αναμένεται να επιτρέψει στα Clever Leaves να διανέμουν τα προϊόντα τους σε επιλεγμένες βασικές φαρμακευτικές αγορές στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Το μέλλον της βιομηχανίας κάνναβης φαίνεται λαμπρό. Οι ψηφοφόροι στην Αριζόνα, στο Νιου Τζέρσεϋ, στη Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση και ενδέχεται να ακολουθήσουν περισσότερες πολιτείες. Πολλές χώρες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέπουν ήδη την ψυχαγωγική χρήση. Το Λουξεμβούργο θα επιτρέπει τις πωλήσεις , για ενήλικες, από το 2022, ενώ άλλες χώρες προχωρούν ακόμη πιο γρήγορα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι εταιρείες κάνναβης θα πετύχουν σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά.

Τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλοι εταιρείες παραγωγής κάνναβης όπως η Canopy Growth Corporation (CGC), η Aphria Inc. (APHA), η Tilray Inc. (ΤLRY), αλλά και η Aurora Cannabis Inc. (ACB) και η Sundial Growers Inc. (SNDL) έχουν μεγάλα κόστη λειτουργίας, με τις δαπανηρές εγκαταστάσεις παραγωγής που διαθέτουν σε χώρες όπως είναι ο Καναδάς.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το Clever Leave είναι τα κολομβιανά στοιχεία παραγωγής του.
Η τοποθεσία της Κολομβίας κοντά στον ισημερινό παρέχει ένα 12ωρο κύκλο ημέρας και νύχτας, ποιοτικό έδαφος, άφθονο νερό και ζεστό καιρό. Αυτό δίνει την δυνατότητα καλλιέργειας κάνναβης όλο το χρόνο χωρίς την ανάγκη για συμπλήρωση φωτός, ενώ το υψηλό υψόμετρο οδηγεί σε βελτιωμένο μετριασμό των παρασίτων, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα εφοδιασμού.

Επίσης, οι ελάχιστοι μισθοί στην Κολομβία είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τον Καναδά. Στην Κολομβία τα ωρομίσθια είναι χαμηλότερα των 2 δολαρίων, έναντι 8 με 12 στον Καναδά.

Έτσι, το προβλεπόμενο κόστος παραγωγής των Clever Leaves είναι μικρότερο από 0,20 $ / γραμμάριο, πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο του καναδικού κόστους των 1,89 $ /γραμμάριο. Αυτό είναι περίπου 1/10 του μέσου κόστους των μεγάλων εγκαταστάσεων παραγωγής στον Καναδά.

Πράγματι αν παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα των Canopy Growth Corporation (CGC), Tilray Inc. (ΤLRY) και της Aurora Cannabis Inc. (ACB) είναι φανερό ότι οι ζημιές τους ξεκινάνε απο το μεικτό κέρδος, καθώς πουλάνε φτηνότερα απο όσο τους κοστίζει η παραγωγή της κάνναβης.

Οι μεγάλοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται με επίκεντρο τον Καναδά αγωνίζονται να μειώσουν το κόστος κάτω από 1 δολάριο ανά γραμμάριο. Το πιο πρόσφατο κόστος παραγωγής της Tilray ήταν 3,97 δολάριο ανά γραμμάριο, ενώ της Aphria ήταν 0,88 δολάρια ανά γραμμάριο.
Οι επενδυτές μπορεί να αναρωτιούνται εάν η κολομβιανή κάνναβη πληροί τα ίδια ποιοτικά πρότυπα με τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυστηρά ελεγχόμενα καναδικά θερμοκήπια. Ωστόσο, η Clever Leaves συνέχισε να λαμβάνει βασικές πιστοποιήσεις που της επιτρέπουν να παράγει προϊόντα φαρμακευτικής ποιότητας.
Πιο πρόσφατη πιστοποίηση ηταν τον Ιούλιο του 2020, που έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωσης (EU GMP). Αυτό επιτρέπει στην εγκατάσταση μετά τη συγκομιδή να παράγει Ενεργά Φαρμακευτικά Συστατικά (API), ημιτελή και τελικά προϊόντα κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Αυτό θα καθιερώσει τα Clever Leaves ως έναν από τους τρεις μόνο παραγωγούς εκχυλίσματος κάνναβης με πιστοποίηση GMP της ΕΕ.

Tέλος, ”οι ετήσιες εξαγωγές κάνναβης από την Κολομβία αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο απο 20 φορές, έως 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία”, προβλέπει ο Peter Wright της ερευνητικής εταιρείας Intro-Blue, LLC σε πρόσφατη αναφορά του.

Επίσης σημαντική είναι η κλίμακα παραγωγής που έχει ήδη επιτύχει η Clever Leaves – η θέση της για να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση κάνναβης. Η εταιρεία, στην Κολομβία, έχει 176 στρέμματα καλλιεργητικής ικανότητας, πολύ περισσότερα από τους περισσότερους ανταγωνιστές της και όχι μακριά από την Aphria, η οποία έχει συνολικά 227 στρέμματα.

Το Clever Leaves έχει επίσης τη δυνατότητα να επεκταθεί μέσω ενός υπαίθριου τόπου καλλιέργειας 6780 στρεμμάτων. Αυτό δημιουργεί την ευκαιρία να παράγει πέντε φορές τη συνολική παραγωγή όλων των μεγάλων καναδικών παραγωγών, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας στους επενδυτές.

Η εταιρεία είναι κάθετα ολοκληρωμένη. Ξεκινά από τη γενετική έως τη διανομή και τη δημιουργία brands names.
Tα βασικά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν την IQANNA με έδρα τη Γερμανία (100% θυγατρική) και την Cansativa (ποσοστό συμμετοχής 17%), οι οποίες ασχολούνται με τη φαρμακευτική κάνναβη.
Η IQANNA είναι ο κάθετα ολοκληρωμένος ιατρικός τομέας των Clever Leaves που εστιάζει στην έρευνα, την καλλιέργεια, την εξαγωγή, την επεξεργασία και τη διανομή φαρμακευτικής κάνναβης. Με εγκαταστάσεις καλλιέργειας και συλλογής βαθμού GMP στην Κολομβία και δευτερευούσης τοποθεσίας, υπό κατασκευή, στην Πορτογαλία, τα πρώτα ιατρικά προϊόντα αναπτύσσονται επί του παρόντος και θα διανέμονται, αρχικά μέσω φαρμακείων στη Γερμανία.

Η HERBAL BRANDS INC   … εδώ …
με έδρα την Αριζόνα, είναι κατασκευαστής και διανομέας προϊόντων υγείας και ευεξίας. Με περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επωνυμίες της περιλαμβάνουν προϊόντα διατροφής και ποτά.

Το τμήμα brands names επικεντρώνεται στη δημιουργία και τη διανομή των καλύτερων προϊόντων ευεξίας, ομορφιάς και τρόπου ζωής στον κόσμο. Η ανάπτυξη αυτών των προϊόντων βασίζεται κυρίως στην ενίσχυση του μη ψυχοδραστικού συστατικού του φυτού, γνωστό ως CBD, για να προσφέρει στους ανθρώπους εναλλακτικές λύσεις για προϊόντα που συμπληρώνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες υπέρ της καλύτερης ευεξίας και των συνθηκών υγείας τους γενικά.

Η εταιρεία πωλεί νόμιμα προϊόντα CBD στις ΗΠΑ, αλλά όχι την ψυχοδραστική ουσία THC.
Η ευρωπαϊκή θέση της εταιρεία είναι επίσης πολύ σημαντική, διότι η κάνναβη είναι πολύ πιο ακριβή σε επίπεδο λιανικής σε ολόκληρη την περιοχή από άλλες αγορές. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το λιανικό λουλούδι κάνναβης κοστίζει κατά μέσο όρο 22 δολάρια το γραμμάριο έναντι 5,10 δολάρια το γραμμάριο στις ΗΠΑ και 7,4 δολάρια στον Καναδά, επισημαίνει η Clever Leaves στο presentation της στους επενδυτές.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι μεγάλες συνεργασίες καταδεικνύουν τη ζήτηση για το προϊόν της Clever Leaves. Η εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Canopy Growth Corporation για την προμήθεια προϊόντων εκχυλίσματος κάνναβης από τη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα Clever Leaves θα παρέχουν στον συνεργάτη τους σταθερή προμήθεια εκχυλισμένων προϊόντων κάνναβης. Η συμφωνία είναι ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον χρόνια. Η πρώτη αποστολή έγινε τον Ιανουάριο του 2020 από τις  πιστοποιημένες, με GMP, εγκαταστάσεις της Clever Leaves στην Κολομβία.

Επέκταση στη Βραζιλία
Στις 23 Νοεμβρίου 2020 τα Clever Leaves επεκτείνονται στη Βραζιλία μέσω πολυετούς συμφωνίας προμήθειας με την GreenCare.
H εταιρεία έλαβε μια αρχική πληρωμή 2 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την υπογραφή του Συμφωνητικού.
Η GreenCare είναι μια κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία, στην ιατρική, στην πρόσβαση και στη διανομή προϊόντων στην αγορά κανναβινοειδών της Βραζιλίας. Η εμπορική συμφωνία περιλαμβάνει την αδειοδότηση και τη διανομή ορισμένων προϊόντων που προέρχονται από κάνναβη από τη λευκή ετικέτα της Clever Leaves. Τα προϊόντα που θα παραδοθούν στην GreenCare θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις με πιστοποίηση EU-GMP της Clever Leaves στην Κολομβία.
Η τριετής συμφωνία προβλέπει ότι η GreenCare θα αγοράσει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια προϊόντος από την Clever Leaves με τα 2 εκατομμύρια δολάρια να έχουν καταβληθεί στην Clever Leaves κατά την εκτέλεση της σύμβασης.

Αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη Λατινική Αμερική για προϊόντα κανναβινοειδών και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδηγός για πρόσθετες συνεργασίες εφοδιασμού που ενδέχεται να σημειωθούν στην περιοχή. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Clever Leaves θα παρέχει ένα προϊόν, κατά αποκλειστικότητα, έτοιμο για ασθενείς, το οποίο θα εξαχθεί στη Βραζιλία και θα καταχωριστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του οργανισμού υγείας της Βραζιλίας (ANVISA). Το αρχικό κυρίαρχο προϊόν CBD που θα αποσταλεί από την Clever Leaves θα εμπορευματοποιηθεί και θα διανεμηθεί από την GreenCare σε φαρμακεία και άλλα εξουσιοδοτημένα φαρμακευτικά κανάλια της χώρας

Η εταιρεία για το 2020 αναμένεται να έχει συνολικές πωλήσεις 13 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου το ήμισυ, αυτών των πωλήσεων, της παραγωγής της εταιρείας προορίζεται για την Ευρώπη, άλλο 32% στη Λατινική Αμερική, 14% στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και 5% στον υπόλοιπο κόσμο.

Με βάση τις προβλέψεις του 2022, οι πωλήσεις θα ανέλθουν σε 124 εκατομμύρια δολάρια, από 57 εκατομμύρια το 2021.
Με την τιμή της μετοχής στα 10 δολάρια η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια που αντιπροσωπεύει :

  • 2 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2022.
  • 4,38 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2021
  • 19 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2020.

Η επιχειρηματική αξία της εταιρείας (στα 10 δολάρια) ανέρχεται 1,8 φορές και 5,4  φορές τα προβλεπόμενα έσοδα και EBITDA του 2022 αντίστοιχα.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2020 και η νέα εταιρεία αναμένεται να έχει 81 εκατομμύρια δολάρια μετρητά και μόλις 35 εκατομμύρια δολάρια χρέους.
Τα έσοδα της εταιρείας  αναμένεται να αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 162%, μεταξύ 2019 και 2022. Αν αυτή η πρόβλεψη επαληθευθεί τότε η μετοχή, στα 10 δολάρια, τιμολογείται πολύ φθηνότερα από άλλους σημαντικούς ανταγωνιστές της. Η επιχειρηματική αξία της εταιρείας (στα 10 δολάρια) ανέρχεται 5,4 φορές τα προβλεπόμενα EBITDA του 2022. Συγκριτικά, η Tilray έχει επιχειρηματική αξία 17 φορές τα EBITDA του 2022, η Aphria 10,8 φορές και η Aurora 22 φορές, σύμφωνα με τη Sentieo, μια ερευνητική πλατφόρμα με δυνατότητα AI.

Μέχρι το 2022, η εταιρεία εκτιμάει ότι θα έχει 140 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και 47 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA). Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι 500 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και 200 εκατομμύρια EBITDA.

  • Mε την υπογραφή του… αμερικάνου 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.