Βύθιση σκάφους με μετανάστες ανοιχτά της Φολεγάνδρου – Ένας νεκρός, δώδεκα διασωθέντες

Σκάφος που μετέφερε δεκάδες μετανάστες βυθίστηκε νωρίτερα σήμερα στα ανοιχτά της Φολεγάνδρου, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του. Δώδεκα άτομα διασώθηκαν, όμως δηλώνουν ότι στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον εξήντα άτομα, τα οποία θεωρούνται αγνοούμενα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αντιπλοίαρχος Νίκος Κοκκάλας, έως τώρα έχουν διασωθεί δώδεκα μετανάστες (επτά άνδρες, τέσσερις έφηβοι και μία γυναίκα) που περισυνελέγησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και βρίσκονταν σε μικρή βοηθητική λέμβο. Όπως ανέφερε, όλοι οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος είχε ξεκινήσει πιθανότατα από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία, ενώ σε ερώτηση αν το σκάφος που βυθίστηκε μπορεί να εντοπιστεί ο κ. Κοκκάλας τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς στη θαλάσσια περιοχή τα βάθη είναι πολύ μεγάλα, ωστόσο τόνισε: «Οι έρευνες συνεχίζονται και θέλουμε είπε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθούν αγνοούμενοι».

Παράλληλα ο αντιπλοίαρχος Κοκκάλας τόνισε: «Πρόκειται για ένα περιστατικό που μας θλίβει, μας συγκλονίζει και μας εξοργίζει, καθώς, όπως έχουμε τονίσει από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όσο τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα δρουν ανεξέλεγκτα στα παράλια της Τουρκίας και βάζουν ανθρώπους και ιδιαίτερα παιδιά σε ακατάλληλα σκάφη που δεν είναι αξιόπιστα και χωρίς κανένα σωστικό εξοπλισμό, θα έχουμε τέτοια τραγικά γεγονότα. Το έχουμε τονίσει και σε διεθνή φόρα και σε διεθνείς οργανισμούς, παρά τις φωνές αποπροσανατολισμού που υπάρχουν από την πραγματική ρίζα του προβλήματος. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος θα συνεχίσουν να κάνουν σήμερα όπως και τις προηγούμενες φορές αλλά και στο μέλλον αυτό που κάνουν άριστα, να σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα».

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από ένα πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού και τρία πλωτά, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα της Πολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφος C-130, πέντε παραπλέοντα πλοία και ιδιωτικά σκάφη.