Βρούτσης για συντάξεις : Ό,τι κριθεί από το ΣτΕ θα το αποδώσουμε στο ακέραιο

Βρούτσης για συντάξεις : Ό,τι κριθεί από το ΣτΕ θα το αποδώσουμε στο ακέραιο

Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε έκκληση στους συνταξιούχους και τους εργαζομένους να μην ανησυχούν, καθώς η κυβέρνηση θα αποδώσει ό,τι κριθεί από το ΣτΕ σε επίπεδο επιστροφών, στο σύνολό του και στο ακέραιο».

Έκκληση προς τους συνταξιούχους να μην ανησυχούν καθώς το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα στηθεί πάνω στις παρατηρήσεις και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης σχολίασε τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, εξηγώντας τι συνέπειες θα έχει αυτή για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και το Ασφαλιστικό σύστημα.

«Εγώ θα πω ότι τα περιμέναμε όλα αυτά. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ασκούσαμε έντονη κριτική στον νόμο Κατρούγκαλου ακριβώς στα σημεία που το ΣτΕ έρχεται και κάνει τις παρεμβάσεις του και μιλά για αντισυνταγματικότητα» σημείωσε καταρχάς ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Στο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες από την ώρα που γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή εάν αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση συντάξεων και μείωση εισφορών, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε:

«Αυτό το οποίο σημαίνει είναι ότι πάνω στις ράγες των αποφάσεων της Δικαιοσύνης θα οικοδομήσουμε ένα ασφαλιστικό ανταποδοτικό, ελκυστικό και βιώσιμο. Ξέρουμε τον τρόπο. Έχουμε ασκήσει κριτική στα σημεία του νόμου στα οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός, όπως το θέμα της ανταποδοτικότητας. Τρία ολόκληρα ασκούσα κριτική στην ανταποδοτικότητα. Ήταν παράλογο αυτό που συνέβαινε. Ασκούσαμε κριτική στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών…».

Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος, τόνισε: «Η απάντηση είναι ότι με βάση τις παρατηρήσεις και τις αποφάσεις του ΣτΕ, που περιμένουμε να δούμε στην τελική τους μορφή, είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι να χτίσουμε αυτόν τον καινούριο Νόμο, ο οποίος ακριβώς θα παρεμβαίνει στα σημεία που περιέγραψα πριν.»

» Αυτό θα επιφέρει την Δικαιοσύνη και θα τελειώσουμε μια για πάντα με αμφισβητήσεις και αγωνίες».

«Οι επιστροφές θα γίνουν στο ακέραιο» – «Έρχονται θετικές παρεμβάσεις»

Ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να περιμένουν θετικές παρεμβάσεις στον ασφαλιστικό νόμο, οι οποίες θα αλλάξουν δομικά όλο το ασφαλιστικό σύστημα.

«Όλο αυτό το πλέγμα που σας περιγράφω, είναι όχι απλώς θετικές παρεμβάσεις, είναι κομβικές παρεμβάσεις στον ασφαλιστικό Νόμο. Θα αλλάξει δομικά το σύστημα του ασφαλιστικού Νόμου στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρούτσης αποκάλυψε πως το νομοσχέδιο δεν είναι απολύτως έτοιμο, αλλά η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να το παρουσιάσει «πολύ σύντομα».

«Θα συμμορφωθούμε απόλυτα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και το χρονικό ορίζοντα που απαιτεί. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω κάτι στους συνταξιούχους που μας βλέπουν.»

» Θέλω να κάνω μία έκκληση προς όλους: Πρώτον να μην ανησυχούν. Δεύτερον να αισθάνονται απόλυτα καθησυχασμένοι ότι αυτή η κυβέρνηση ό, τι κριθεί από το ΣτΕ σε επίπεδο επιστροφών, θα το αποδώσουμε στο σύνολό του και στο ακέραιο» είπε συγκεκριμένα ο κ. Βρούτσης.

Υπάρχει απειλή δημοσιονομικού εκτροχιασμού;

Ο κ. Βρούτσης ρωτήθηκε φυσικά και εάν οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών και τον Χρήστο Σταϊκούρα που ετοιμάζεται μάλιστα να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού τη Δευτέρα, με τους θεσμούς ήδη να μιλούν για δημοσιονομικό κενό το 2020.

«Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ακριβώς τι αναφέρουν οι αποφάσεις του ΣτΕ», επανέλαβε ο κ. Βρούτσης, προσπαθώντας να καθυσυχάσει.

«Επαναλαμβάνω και πάλι ότι θα αποκαταστήσουμε την Δικαιοσύνη στη βάση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα θα αλλάξει. Και θα διατηρήσουμε την δημοσιονομική ισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα, γι’ αυτό λέω και τη λέξη ‘βιώσιμο’.»

» Μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο, πιο αποδοτικό, πιο αποτελεσματικό. Και να ξέρετε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι που σήμερα κρίνεται αντισυνταγματικό αυτό από το Ανώτατο Δικαστήριο, δηλαδή οι εισφορές τους, θα έρχονται και θα αποδίδουνε περισσότερα και καλύτερα».

Τι σηματοδεί η απόφαση του ΣτΕ για επικουρικές, αναδρομικά και εισφορές

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, ελευθέρους επαγγελματίες και τον υπολογισμό επικουρικών συντάξεων.

Αντισυνταγματική κρίθηκε και η περικοπή επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους που έπαιρναν άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά), ενώ αντισυνταγματικό κρίνεται και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Περαιτέρω, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των μισθωτών.

Αντίδραση Αχτσιόγλου για την απόφαση του ΣτΕ

Στην επίθεση «βγήκε» η Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά προβληματική» και «ταξικά μεροληπτική» την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ενδέχεται να υπάρχει παράθυρο ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης πίσω από την απόφαση του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Είναι κατά τη γνώμη μας προβληματικό ότι για έναν τυπικό λόγο, που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, η πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν οι αναλογιστικές προβολές που παρείχαν όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τεκμηριώσεις για τη συνολική οικονομική κατάσταση του φορέα και την εξέλιξή του όπως ορθά επισημαίνει η ισχυρότατη μειοψηφία του δικαστηρίου. Τούτη η κατά το δικαστήριο έλλειψη, βέβαια, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης  από την παρούσα κυβέρνηση.

Εξαιρετικά προβληματική όμως είναι η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης  που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων.

Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο».