Βρήκα τι ξέρει το Facebook για μένα (και φρίκαρα) – σ’ έχει φακελώσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις

Βρήκα τι ξέρει το Facebook για μένα (και φρίκαρα)

Ο Zuckerberg σ’ έχει φακελώσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις.

http://www.oneman.gr/

Βγαίνω από το 42 της Φθιώτιδος, ενός κάθετου στενού στην Πανόρμου, όπου έμενα από τα 12 ως τα 27 μου, με κατεύθυνση το Μετρό Αμπελοκήπων. Την ώρα που διασχίζω το δρόμο, ψάχνω με το χέρι μου την δεξιά τσέπη του τζιν μου, αλλά δεν την βρίσκω.

Ρίχνω το βλέμμα μου εκεί που θα έπρεπε να βρισκόταν η τσέπη και συνειδητοποιώ πως δεν λείπει μόνο αυτή, αλλά ολόκληρο το τζιν, αφού έχω βγει από το σπίτι φορώντας μόνο το μποξεράκι. Με λούζει κρύος ιδρώτας και τρέχω προς την πολυκατοικία από την οποία βγήκα για να κρυφτώ.

Το ίδιο ακριβώς συναίσθημα που μου προκαλεί ο παραπάνω εφιάλτης, τον οποίο βλέπω τα τελευταία 20 χρόνια, ένιωσα μόλις έκανα διπλό κλικ πάνω στον φάκελο, ο οποίος περιλάμβανε ένα αντίγραφο των δεδομένων μου στο Facebook.

Και όταν λέμε δεδομένων, εννοούμε ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Από το ποιον έκανα πρώτο φίλο μέχρι εκείνη τη συνομιλία φιάσκο που οδήγησε σε χυλόπιτα τον Μάρτη του 2011.

Τις τελευταίες μέρες ξεσπάνε συνεχώς σκάνδαλα σύμφωνα με τα οποία ο Zuckerberg έχει πουλήσει τις φωτογραφίες και τη γενικότερη δράση μας στο Facebook σε μυστικές υπηρεσίες και διαφημιστικές εταιρείες από το Άλφα Κενταύρου μέχρι το Westeros.

Με αφορμή αυτά τα σκάνδαλα δοκίμασα να τσεκάρω ένα έστω τμήμα των προσωπικών πληροφοριών που έχω χαρίσει απλόχερα στο Facebook και αυτό με τη σειρά του όπου του ζητήθηκε και ένιωσα σαν να κυκλοφορώ φορώντας μόνο το μποξεράκι στην μέση της Πανόρμου.

Για να κατεβάσεις τα δεδομένα σου ακολουθείς την εξής απλή διαδρομή:

Facebook> Ρυθμίσεις>  Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας στο Facebook

Αφού το κάνεις αυτό, περιμένεις λίγη ώρα και στη συνέχεια αρχίζει να κατεβαίνει ένας φάκελος με ολόκληρο το φεϊσμπουκικό σου παρελθόν. Ο δικός μου ζύγιζε 1.6 GB.

Ανοίγοντας το συγκεκριμένο φάκελο ήρθα αντιμέτωπος με τρεις ακόμα φακέλους με τα ονόματα ‘html’, ‘photos’ και ‘messages’ κι ένα shortcut με το όνομα ‘index. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από το τέλος. Πατώντας στο shortcut ‘index’ οδηγήθηκα εδώ:

Προφίλ:

Έμαθα πως 21/9 μπορώ να γιορτάζω τα φεϊσμπουκικά μου γενέθλια, ενώ είδα ότι έχω κάνει like σε σελίδες που ούτε ήξερα ότι υπήρχαν. Από το ‘Ο Υδραυλικό Σας’ μέχρι το ‘Γυάλισμα Μαρμάρων’ (δεν χωρούσαν στη φωτογραφία).

Το πανηγύρι, όμως, ξεκίνησε από τη στιγμή που ασχολήθηκα με τις υπόλοιπες επιλογές που βρίσκονται κάτω από το προφίλ μου.

Στοιχεία επικοινωνίας: Εδώ για ένα αδιευκρίνιστο λόγο βρίσκονται τα τηλέφωνα ΟΛΩΝ των επαφών που έχω στο κινητό μου.

Δεν έχω ιδέα πώς έχει συμβεί αυτό. Λογικά εξαιτίας κάποιου από τα άπειρα accept που πάτησα όταν πήρα καινούργιο κινητό.

Χρονολόγιο: Εδώ βρήκα ό,τι έχω ποστάρει στο Facebook από τη στιγμή που δημιούργησα το λογαριασμό μου, μέχρι σήμερα.

Πόση ντροπή.Επίσης, θυμήθηκα πως εκείνα τα αγνά χρόνια του Facebook θεωρούνταν απολύτως φυσιολογικό, εκτός από χρόνια πολλά, να ποστάρουν χαιρετούρες στον τοίχο σου:

Φωτογραφίες, Βίντεο: Τα αναμενόμενα.

Φίλοι: Εδώ συνάντησα όχι μόνο τους φίλους μου και τις ημερομηνίες που γίναμε φίλοι, αλλά και πόσοι δεν απάντησαν ποτέ στο αίτημα φιλίας μου, πόσους διέγραψα και αυτούς των οποίων δεν έκανα το αίτημα δεκτό.

Μηνύματα: Ό,τι πιο κοντινό έχε να επιδείξει η ‘πραγματική’ ζωή στο ‘S01Ε03: The Entire History of You’ του Black Mirror.

Εδώ, βρήκα όλες τις συνομιλίες που έχω κάνει με έναν ή περισσότερους ανθρώπους. ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ. Από το ‘γεια’ μέχρι την τελεία.

Εντόπισα συνομιλίες που όχι μόνο δεν πίστευα ότι είχα κάνει, αλλά δεν θυμόμουν ότι γνώριζα τον συνομιλητή μου.

Ξαναδιάβασα συνομιλίες με κορίτσια που κάποτε φλερτάραμε και με την απόσταση του χρόνου αναγνώρισα καραμπινάτες χυλόπιτες και ολοφάνερα πεσίματα. Δοκίμασέ το, θα πάρεις απαντήσεις για το παρελθόν σου.

Έπεσε πάνω σε άβολους διαλόγους που ενεργοποιούνταν μόνο σε γιορτές και γενέθλια τύπου:

”Χρόνια πολλά φίλε μου, να χαίρεσαι το όνομά σου”.

-”Σ’ ευχαριστώ boy. Κι εσύ ό,τι ποθείς”.

Ασφάλεια, Διαφημίσεις και Εφαρμογές: Τίποτα το συγκλονιστικό.

Και αν δεν σου φτάνουν αυτά -εμένα μου έφτασαν- στους φακέλους ‘html’, ‘photos’ και ‘messages’ πέρα από όλα τα παραπάνω, θα βρεις και όλα τα αυτοκόλλητα, γκιφάκια, φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία, ηχητικά αποσπάσματα που έχουν σταλεί από τον οποιοδήποτε στους διαλόγους που έχεις συμμετάσχει.

Φιλική συμβουλή: Μην ανοίξεις τα παραπάνω δεδομένα στη δουλειά ή όπως λέγαμε στο χωριό μας NSFW.

Mark Zuckerberg, είμαστε παντοτινά δικοί σου.

Print Friendly, PDF & Email