Βρετανία: Βαριές απώλειες στο Λονδίνο για τους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές

Έχασε το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον παραδοσιακά προπύργιά του στην περιοχή του Λονδίνου και υπέστη απώλειες και αλλού στις τοπικές εκλογές, όπως υποδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, καθώς οι ψηφοφόροι μοιάζουν να τιμώρησαν τη συμπολίτευση εξαιτίας μιας σειράς σκανδάλων αλλά και της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου.

Οι Τόρις ηττήθηκαν στο Γουόντσγουορθ, οχυρό τους από το 1978, ενώ έχασαν και το Μπάρνετ, όπου είχαν κερδίσει όλες τις εκλογές αδιαλείπτως από το 1964 με μόλις δύο εξαιρέσεις.

Το Εργατικό Κόμμα πιστεύει πως κέρδισε -για πρώτη φορά- στο Ουέστμινστερ, τη συνοικία όπου βρίσκεται η έδρα των περισσότερων κυβερνητικών θεσμών.

Ο Ντάνιελ Τόμας, ο απερχόμενος ηγέτης του αυτοδιοικητικού συμβουλίου στην Μπάρνετ, είδε στο αποτέλεσμα «προειδοποιητική βολή από τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών».

Τα πλήρη αποτελέσματα, που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, θα είναι μια πρώτη αντανάκλαση της κοινής γνώμης μετά το 2019, όταν οι Τόρις εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον Μπόρις Τζόνσον αφότου έγινε ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου που παραβίασε τον νόμο. Τον περασμένο μήνα τού επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο διότι συμμετείχε σε πάρτι γενεθλίων στο γραφείο του το 2020, παραβιάζοντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που είχαν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχασε 92 έδρες σε αυτοδιοικητικά συμβούλια, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε 23 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 42.

Οι βαριές απώλειες σε τοπικά συμβούλια του Λονδίνου -από τα οποία οι Τόρις διαγράφτηκαν σχεδόν εντελώς- εκτιμάται πως θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση για τον Τζόνσον, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δίνει αγώνα για την πολιτική επιβίωσή του και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθούν και άλλα πρόστιμα από την αστυνομία για παραβιάσεις του lockdown.