Βρετανία: Το 66% των Βρετανών θέλει να ισχύουν τουλάχιστον κάποιοι περιορισμοί για την Covid-19

Tουλάχιστον κάποιοι περιορισμοί για την Covid-19 θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν στη Βρετανία μετά τις 19 Ιουλίου, οπότε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να τους άρει, πιστεύουν τα δύο τρίτα των Βρετανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Το 66% των ανθρώπων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι οι περισσότεροι ή και όλοι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ και το 60% πιστεύει ότι όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες στα καταστήματα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι ο κόσμος στην Αγγλία θα πρέπει να στηρίζεται στη δική του κρίση για το αν χρησιμοποιεί μάσκα ή όχι μετά την 19η Ιουλίου. Ωστόσο, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι στο δημόσιο σύστημα μεταφορών της πρωτεύουσας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες και η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική αφότου όλοι οι άλλοι κανόνες αρθούν στις 9 Αυγούστου στην περιοχή αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 29% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η Βρετανία θα πρέπει να μάθει να ζει με την Covid-19 χωρίς καθόλου περιορισμούς.

Όσον αφορά την οικονομία, η έρευνα αυτή έδειξε ότι σήμερα υπάρχει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για τις θέσεις εργασίας από τότε που ξέσπασε η πανδημία, με το 21% αυτών που εργάζονται να δηλώνει ότι αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια για τη δουλειά του απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο. Το ποσοστό αυτών που αισθάνονται ανασφάλεια για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους, επίσης 21%, είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επίσης ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι οι οικονομίες του μειώθηκαν από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ενώ το 41% δήλωσε ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και το 20% ότι αυξήθηκαν.

Από αυτούς που αποταμίευσαν περισσότερα χρήματα, το 11% σχεδιάζει να τα δαπανήσει όλα έως το τέλος του έτους, ενώ το 63% δηλώνει ότι θα δαπανήσει κάποιο μέρος αυτών ή καθόλου φέτος.

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά πόσο μέρος από τις επιπλέον αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν οι καταναλωτές στη διάρκεια των λοκντάουν δαπανάται, καθώς η κεντρική τράπεζα αξιολογεί αν θα χαλαρώσει το τεράστιο πρόγραμμά της τόνωσης της οικονομίας.

Η δημοσκόπηση του Kantar διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 1.057 ανθρώπων μεταξύ της 7ης και της 12ης Ιουλίου.