Βρετανία: «Σκόπιμα» παραπλάνησε τη Βουλή ο Μπ. Τζόνσον για τα πάρτι στην Ντάουνιγνκ Στριτ εν μέσω πανδημίας

«Σκόπιμα» παραπλάνησε τη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον και πρέπει να του επιβληθεί ποινή αναστολής της βουλευτικής του ιδιότητας για τρεις μήνες έκρινε η αρμόδια επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα για τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόνο που ο Τζόνσον έχει ήδη παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα του.

Η απόφαση θεωρείται ότι αποτελεί ουσιαστικά το τέλος της πολιτικής καριέρας του Βρετανού συντηρητικού πολιτικού.

Σε ένα πόρισμα-κόλαφο της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για τον Τζόνσον, τον πρωτεργάτη του Brexit, αναφέρεται ότι ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός παραπλάνησε το κοινοβούλιο αναφορικά με τα πάρτι που έγιναν -με τη συμμετοχή και του ιδίου αλλά και επιτελών του- κατά τη διάρκεια σχετικής απαγόρευσης λόγω των περιορισμών για την πανδημία.

Στην άνω των 100 σελίδων έκθεση, η Eπιτροπή Προνομίων -το κύριο πειθαρχικό όργανο για τους βουλευτές- ανέφερε ότι ο Τζόνσον σκόπιμα παραπλάνησε το κοινοβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, όταν ρωτήθηκε για συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω κορωνοϊού.

Η επιτροπή κατηγόρησε επίσης τον Τζόνσον ότι ήταν «συνένοχος σε μια εκστρατεία κατάχρησης εξουσίας και απόπειρας εκφοβισμού».

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον απάντησε, επαναλαμβάνοντας πως είναι αθώος, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «σκουπίδι», «ψέμα» και «παρωδία» και κατηγορώντας τα μέλη της επιτροπής ότι έχουν βεντέτα εναντίον του.

Στην έκθεση που περιγράφει έξι πάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και μέλη από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και την αντιπολίτευση (Εργατικό Κόμμα), είπε: «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι παραπλανώντας σκόπιμα τη Βουλή ο κ. Τζόνσον διέπραξε σοβαρή περιφρόνηση». «Συνιστούμε να μη δικαιούται πάσο πρώην βουλευτή», προστίθεται, αναφερόμενη σε δελτίο που επιτρέπει στους πρώην πρωθυπουργούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της επιτροπής, ο κ. Τζόνσον προσπάθησε να υπονομεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία παραπλανώντας σκόπιμα τη Βουλή των Κοινοτήτων και την Επιτροπή, παραβιάζοντας την εμπιστοσύνη της, αμφισβητώντας την Επιτροπή και όντας συνένοχος σε μια εκστρατεία κατάχρησης εξουσίας και απόπειρας εκφοβισμού. Ανέφερε ακόμη ότι αν ο κ. Τζόνσον ήταν ακόμη μέλος του κοινοβουλίου, θα είχε προτείνει αναστολή από τη Βουλή για 90 ημέρες.

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα αφού είδε ένα εκ των προτέρων αντίγραφο της έκθεσης, αποκαλώντας την έρευνα «κυνήγι μαγισσών», πράγμα που επανέλαβε και μετά τη δημοσίευσή της σήμερα Πέμπτη. «Πίστευα, σωστά, ότι αυτές οι εκδηλώσεις ήταν εύλογα απαραίτητες για εργασιακούς σκοπούς. Διαχειριζόμασταν μια πανδημία» ανέφερε σε δήλωση που διένειμε, προσθέτοντας: «Αλλά μην ακούτε εμένα μόνο. Ακούστε τη Μητροπολιτική Αστυνομία. Η αστυνομία ερεύνησε τον ρόλο μου σε όλα αυτά τα γεγονότα. Σε καμία περίπτωση δεν βρήκε ότι αυτό που είχα κάνει ήταν παράνομο».