Βρετανία: Σε απεργία 600 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία – Ζητούν αύξηση μισθών

Αύξηση μισθών ζητούν εκατοντάδες Βρετανοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι άρχισαν απεργία δύο εβδομάδων καταγγέλλοντας μισθολογική ανισότητα.

Πρόκειται για εργαζόμενους της βρετανικής εταιρείας Serco, που προσφέρει -μεταξύ άλλων- υπηρεσίες εστίασης, καθαρισμού και μεταφοράς στα βρετανικά νοσοκομεία.

Περίπου 600 εργαζόμενοι αυτής της εταιρείας, που είναι υπεργολάβος του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας (NHS), άρχισαν απεργία δύο εβδομάδων σε τρία νοσοκομεία του Λονδίνου (St Barts, Royal London και Whipps Cross), όπως επεσήμανε εκπρόσωπος του συνδικάτου Unite, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους.

Το Unite εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι στη Serco λαμβάνουν έως και κατά 15% χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με άλλους εργαζόμενους που κάνουν το ίδιο έργο και έχουν προσληφθεί απευθείας από το NHS. «Οι εργαζόμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους μόλυνσης από covid-19, όπως και οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί απευθείας από το NHS. Για ποιον λόγο πληρώνονται πολύ λιγότερο, ενώ αντιμετωπίζονται με άσχημο τρόπο» κατήγγειλε η Σάρον Γκρέιαμ, γενική γραμματέας του Unite.

Η Serco πρότεινε πρόσφατα αύξηση μισθών κατά 3% με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο του 2021. Η Τάντι ΜακΌλεϊ, αρμόδια της Serco για τη σύναψη συμβολαίων με το νοσοκομείο St Barts, απάντησε ότι η εταιρεία «είναι εξαιρετικά απογοητευμένη από την απεργία της Unite» παρά την προτεινόμενη αύξηση μισθών. «Ελπίζουμε ότι εκτενέστερες συνομιλίες με τη Unite (…) θα επιτρέψουν να βρεθεί μια λύση» πρόσθεσε.

Όμως ο Σιάραν Νάιντου, εκπρόσωπος της Unite, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ του συνδικάτου και της Serco.