Βρετανία: Σαρωτική νίκη Τζόνσον με αυτοδυναμία και προς ολοταχώς για Brexit

Τα συντριπτικά αποτελέσματα του exit poll για τις βρετανικές εκλογές που δημοσιεύτηκαν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για τον νικητή.

Με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται νωρίς το μεσημέρι (σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ), οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον, οδεύουν σε μία θριαμβευτική νίκη επί των Εργατικών, που είναι η μεγαλύτερή τους από το 1987 όταν πρωθυπουργός ορίστηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Παράλληλα, η απώλεια 71 εδρών για τους Εργατικούς, αν επιβεβαιωθεί, φέρνει εξελίξεις καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν, στην πρώτη του αντίδραση μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ουσιαστικά ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα

Με αρκετές περιφέρειες τα ξημερώματα να έχουν βγάλει τα πρώτα αποτελέσματα (περίπου στο 50%), φαίνεται πως το exit poll επιβεβαιώνεται. Οι Τόρις πάνε για την πλειοψηφία, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως πάει για 357 έδρες (το exit poll έκανε λόγο για 368), αρκετές παραπάνω (39) από αυτές που πήραν στις τελευταίες εκλογές.

Από την άλλη οι Εργατικοί πέφτουν στις 201 (για 191 μιλούσε τα μεσάνυχτα το exit poll), ενώ πριν δύο χρόνια είχαν 61 έδρες παραπάνω. Έτσι, ο Τζόνσον θα ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή και όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, έχει ήδη εξασφαλίσει πως τα στελέχη των Τόρις θα τον στηρίξουν ώστε να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβές στο Brexit, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει την τελευταία φορά, όταν και αρκετά στελέχη του κόμματος, αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Αυτό αποτελεί παρελθόν για τον Τζόνσον, που κάλεσε τον κόσμο να βγει και να γιορτάσει για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, ενώ έκανε λόγο για «ισχυρή εντολή» του κόσμου.

Τζόνσον: Εξασφαλίσαμε νέα, ισχυρή εντολή

Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του, διατήρησε τη βουλευτική του έδρα, συγκεντρώνοντας 25.351 ψήφους στην περιφέρεια που εξελέξη, έναντι 23.716 ψήφων που είχε συγκεντρώσει το 2017.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως πράγματι, η κυβέρνηση των Συντηρητικών φαίνεται πως εξασφάλισε νέα, ισχυρή εντολή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Πέμπτη.

«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (…) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε – όπως αναμενόταν από τους περισσότερους – τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας». «Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε ο ηγέτης των συντηρητικών.

Στην πρώτη του εξαγγελία, είπε ότι θα προχωρήσει σε ενίσχυση του συστήματος Υγείας (NHS), προχωρώντας στην πρόσληψη 50.000 νοσοκόμων και 6.000 γιατρών σε ολόκληρη τη χώρα. «Οι εκλογές μου δίνουν την ευκαιρία να σεβαστώ τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού και να αξιοποιήσω τις μεγάλες του δυνατότητες».

Ο δρόμος άνοιξε για να ολοκληρωθεί η έξοδος στις 31 Ιανουαρίου, εφ’ όσον βέβαια επικυρωθεί μετά τη Βουλή των Κοινοτήτων, από την Βουλή των Λόρδων και στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτιμήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του BBC οι Συντηρητικοί αναμένεται να λάβουν ποσοστό 45%, οι Εργατικοί 33%, οι Φιλελεύθεροι 12%, οι Πράσινοι 3% και το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ 2%.

Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά, τότε η νίκη του Τζόνσον θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Τόνι Μπλερ το 1997 όταν έπιασε 44,3%, μεγαλύτερη από τις τρεις νίκες της Μάργκαρετ Θάτσερ (44,9%, 43,5% και 46,2%) και η μεγαλύτερη από το 1970 όταν ο Έντουαρντ Χηθ επικράτησε με 46,2%.

Οι εκτιμήσεις του exit poll για τα άλλα κόμματα, εκτός ο Φάρατζ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εκτός των δύο ισχυρών κομμάτων, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας εμφανίζεται κερδισμένο με 55 έδρες. Στις 13 υπολογίζεται πως θα πάρει το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, ενώ 4 έδρες θα πάρει το Κόμμα της Ουαλίας και 1 οι Πράσινοι. Αντίθετα, εκτός κοινοβουλίου φαίνεται πως είναι το κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ.

Σήμερα παίρνει πρωθυπουργική εντολή

Με τα αποτελέσματα να αναμένεται να ανακοινωθούν ως το μεσημέρι, ο Μπόρις Τζόνσον αμέσως μετά θα πάει προς τα βασιλικά ανάκτορα, ώστε να πάρει πρωθυπουργική εντολή από την βασίλισσα Ελισάβετ. Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία, ενώ δύο ημέρες μετά, η βασίλισσα Ελισάβετ θα ανακοινώσει ως είθισται, τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή.

Ταπεινωτική ήττα για Κόρμπιν, αποχωρεί από την ηγεσία των Εργατικών

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των Εργατικών, το αποτέλεσμα, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι το χειρότερο από το 1935. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν γνωρίζει ταπεινωτική ήττα και ήδη ανακοίνωσε ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Ο Κόρμπιν φέρει τον τίτλο του «λιγότερο δημοφιλούς αρχηγού της βρετανικής αντιπολίτευσης» που έχει καταγραφεί ποτέ σε δημοσκοπήσεις και όπως αναφέρουν αναλυτές στα βρετανικά ΜΜΕ, ουσιαστικά θα «πληρώσει» για την θέση που κράτησε σχετικά με το Brexit. Οι Εργατικοί φέρονται να χάνουν περιοχές που ήταν προπύργιά τους για πολλά χρόνια, κυρίως στην βόρεια Αγγλία και την Ουαλία, κάτι που δεν περίμεναν.

O Κόρμπιν στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε πως σκοπεύει να μην βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές ως ηγέτης του κόμματος, αλλά ως απλός βουλευτής.

«Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Ευχαριστώ όσους μας υποστήριξαν και ειδικά την οικογένειά μου που ανέχτηκε όσα έλεγαν τα ΜΜΕ για μένα. Είναι μια απογοητευτική βραδιά για το κόμμα. Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

«Ο Κόρμπιν ήταν μια καταστροφή που περίμενε στο κατώφλι … όλοι γνώριζαν πως δεν μπορούσε να ηγηθεί της εργατικής τάξης ούτε για να την βγάλει από μια χαρτοσακούλα», είπε χαρακτηριστικά από την μεριά του ο Άλαν Τζόνσον, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός υπό τον Μπλερ.

Το SNP θέλει δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας

Με το Κόμμα της Σκωτίας να φαίνεται πως παίρνει 55 έδρες, τέθηκε ερώτημα για το αν θα ζητήσουν διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Αυτό, φαίνεται πως δεν το πιστεύει η κυβέρνηση, καθώς ο Μάικλ Γκρόουβ, υπουργός των Συντηρητικών, ανέφερε πως τα πράγματα δείχνουν το αντίθετο.

«Δεν θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτη η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, το αντίθετο. Δεν πιστεύω ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν σωστό για τη Σκοτία ή το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο Γκόουβ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η επικεφαλής του κόμματος, Νίκολα Στέρτζον, ανέφερε πως το αποτέλεσμα είναι καλό για το κόμμα της, όμως είναι και δυσοίωνο για την Βρετανία, λόγω της συντριπτικής νίκης του Τζόνσον και το σκέφτεται σοβαρά.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκωτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της. Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκωτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκοτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις από την ΕΕ

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία πως το θρίλερ με το Brexit θα έρθει – επιτέλους- στο τέλος του, στις 31 Ιανουαρίου. Την ώρα που οι «27» συζητούσαν για το κλίμα στις Βρυξέλλες, γινόταν γνωστό το αποτέλεσμα του exit poll στην Βρετανία, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εμφανίζεται συγκρατημένη στις δηλώσεις της.

«Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα. Θα περιμένουμε να δούμε αν το Βρετανικό κοινοβούλιο θα δεχτεί την συμφωνία αποχώρησης όπως είναι και θα πάρει μία απόφαση. Έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμη για να εγγυηθούμε την ενότητα στις χώρες της Ευρώπης και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα ξημερώματα.

Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αμελί ντε Μονσαλέν, πρόσθεσε με την σειρά της: «Αυτές οι εκλογές αναμένεται να επιτρέψουν να υπάρξει αναδιάταξη της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, που για πολύ καιρό βρίσκονταν σε διάσπαση. Δεν είμαι ούτε ανακουφισμένη, ούτε ανήσυχη για το αποτέλεσμα. Τουλάχιστον τώρα υπάρχει μια σαφής κατάσταση».

Σήμερα το πρωί θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες εκτενώς το θέμα του Brexit με αφορμή και το διαφαινόμενο εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία.