Βρετανία: Προτεραιότητα στον ανεφοδιασμό με καύσιμα ζητούν οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής

Εκπρόσωποι των γιατρών, των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων πρώτης γραμμής ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να ενεργήσει ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται πρώτοι στα βενζινάδικα, καθώς εδώ και πολλές ημέρες παρατηρούνται ελλείψεις καυσίμων λόγω των αγορών πανικού των ανήσυχων οδηγών.

«Δεν μπορούμε να περνάμε δύο ή τρεις ώρες στις ουρές αναμονής όταν έχουμε ασθενείς να δούμε» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό SkyNews ο Ντέιβιντ Ρίγκλεϊ, αντιπρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλογου, ζητώντας από τις αρχές να λάβουν μέτρα ήδη από σήμερα.

Οι οργανώσεις των γιατρών, των νοσηλευτών ή ακόμη και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ζητούν οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής να έχουν προτεραιότητα στα βενζινάδικα, όπου τις τελευταίες ημέρες οι Βρετανοί, ανήσυχοι για το ενδεχόμενο έλλειψης καυσίμων, κάνουν ουρές.

«Αφήστε τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής να γεμίσουν πρώτοι» είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Mirror», ενώ η «Sun» επικρίνει τη βρετανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για χάος και σύγχυση.

Η κυβέρνηση πρέπει να «ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της» μπροστά στην κρίση με τα καύσιμα και να ορίσει κάποια βενζινάδικα τα οποία θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, σύμφωνα με τη Unison, μια μεγάλη συνδικαλιστική οργάνωση του δημόσιου τομέα στη Βρετανία.

Οι οδηγοί στη χώρα έσπευσαν να προμηθευτούν βενζίνη μετά την ανακοίνωση μερικών εταιρειών ότι αναμένεται να κλείσουν κάποια από τα βενζινάδικά τους, καθώς δεν μπορούν να διασφαλίσουν τον ανεφοδιασμό τους λόγω της έλλειψης οδηγών βυτιοφόρων.

Μπροστά στην κρίση η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε χθες το βράδυ από τον στρατό να είναι έτοιμος να επέμβει, αν κριθεί απαραίτητο, για να σταθεροποιηθεί ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα».

Το Λονδίνο έχει ήδη ανακοινώσει ότι χαλαρώνει προσωρινά τους κανόνες για την παροχή βίζας εργασίας προκειμένου περισσότεροι οδηγοί από την Ευρώπη να μπορέσουν να εργαστούν στη Βρετανία.

Η έλλειψη οδηγών, που οφείλεται τόσο στην πανδημία όσο και στο Brexit, διαρκεί μήνες, με τους Εργατικούς να κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι «κοιμήθηκε στο τιμόνι» και ότι δεν παρενέβη εγκαίρως.

Το πρόβλημα έχει φτάσει και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα οποία καταγγέλλουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων, ενώ τα αποθέματα σε κάποια έχουν εξαντληθεί.