Βρετανία: Πρόγραμμα μαζικών τεστ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Όλοι στην Αγγλία θα μπορούν να κάνουν τεστ για τον νέο κορωνοϊό δύο φορές την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας στη χώρα, καθώς η κοινωνία ανοίγει ξανά και η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Ο Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να επιβεβαιώσει τα σχέδια για επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών και το άνοιγμα τομέων της οικονομίας αργότερα σήμερα, σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα μαζικών τεστ θα σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και θα εντοπίζει τα κρούσματα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης εισέρχεται σε νέα λοκντάουν για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων, ο Τζόνσον έχει εκπονήσει ένα κλιμακωτό σχέδιο για τη χαλάρωση των περιορισμών τους ερχόμενους μήνες, το οποίο συνιστά τεράστια ώθηση για μία από τις χειρότερα πληγείσες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Καθώς συνεχίζουμε να σημειώνουμε καλή πρόοδο στο πρόγραμμα εμβολιασμού και ο οδικός μας χάρτης για την προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών βρίσκεται σε εξέλιξη, τα τακτικά γρήγορα τεστ είναι ακόμη πιο σημαντικά, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν πάνε χαμένες» αναφέρει ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

Ο υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ σημείωσε ότι τεστ θα στέλνονται σε σπίτια ή επιχειρήσεις, ή θα μπορεί να τα βρει κανείς σε φαρμακεία ή κέντρα διαγνωστικών εξετάσεων. Επίσης δήλωσε πεπεισμένος ότι ο κόσμος θα τίθεται σε απομόνωση. «Οι άνθρωποι κάνουν το σωστό» δήλωσε στο Sky News.

Ο Τζόνσον αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι όλα τα καταστήματα λιανικής, εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και τα κομμωτήρια θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στις 12 Απριλίου στην Αγγλία, ενώ ένα σύστημα επισήμανσης για τις χώρες ανάλογα με τα επίπεδα των κρουσμάτων και των εμβολιασμών θα χρησιμοποιηθεί για τα διεθνή ταξίδια. «Διαβατήρια εμβολιασμού» θα δοκιμαστούν επίσης για τις μαζικές εκδηλώσεις.

Βάσει του τρέχοντος σχεδίου για τα διεθνή ταξίδια, αυτά δεν θα επαναληφθούν πριν από τις 17 Μαΐου, ενώ σύμφωνα με τους «Financial Times» ο Τζόνσον δεν αναμένεται να καθορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Βρετανία είναι σε θέση να επιδιώξει μια ανάκαμψη μετά τη χορήγηση δόσεων των εμβολίων κατά της Covid-19 των Pfizer και της AstraZeneca σε περισσότερο από τον μισό ενήλικο πληθυσμό. Η επαναλειτουργία των σχολείων τον Μάρτιο δεν οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων, παρά την αύξηση των διαγνωστικών τεστ που γίνονται.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν τον δικό τους, παρόμοιο δρόμο για την έξοδό τους από ένα αυστηρό λοκντάουν που είχε επιβληθεί στις αρχές του έτους.