Βρετανία: Περισσότερα από 40.000 άτομα ίσως έλαβαν λανθασμένα αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ

Περίπου 43.000 άνθρωποι στην Αγγλία ίσως έλαβαν λάθος ενημέρωση ότι τα αποτελέσματα από διαγνωστικά τεστ για την Covid-19, στα οποία είχαν υποβληθεί, ήταν αρνητικά.

Αυτό συνέβη λόγω λάθους σε εργαστήριο στο Γούλβερχαμπτον. Η λειτουργία του ανεστάλη έπειτα από έρευνα του NHS, το οποίο αυτή τη στιγμή επικοινωνεί με όσους επηρεάστηκαν, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά, προκειμένου να τους ζητήσει να υποβληθούν εκ νέου σε διαγνωστικό έλεγχο.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό όταν παρατηρήθηκε ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν θετικά αποτελέσματα σε τεστ πλευρικής ροής, αλλά αρνητικά αποτελέσματα σε τεστ PCR από το εργαστήριο.

Τα τεστ πλευρικής ροής (LFTs) είναι στην ουσία rapid tests που χρησιμοποιούνται ευρέως σε σχολεία και χώρους εργασίας για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών ατόμων, που ωστόσο έχουν μολυνθεί από τον ιό και μπορούν να τον μεταδώσουν.

Τα τεστ PCR, τα οποία αναλύονται σε εργαστήριο, εντοπίζουν τον ιό αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση και βοηθούν στην ιχνηλάτηση επαφών. Έπειτα από θετικό αποτέλεσμα σε LFT, οι επίσημες οδηγίες στη χώρα είναι να διενεργηθεί και ένα PCR τεστ για επιβεβαίωση της μόλυνσης από Covid.

Κάποια ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα είναι αναμενόμενα, διότι κανένα τεστ δεν είναι 100% αξιόπιστο, αλλά υπήρξε μια ασυνήθιστη αύξηση στις αναφορές για τέτοιου είδους προβλήματα σε ορισμένες περιοχές της χώρας κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέφερε ότι έχουν τεθεί υπό εξέταση τα αρνητικά αποτελέσματα από το εν λόγω ιδιωτικό εργαστήριο μεταξύ 8 και 12 Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάστηκαν βρίσκονται στα νοτιοδυτικά, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν και κάποιοι στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας και στην Ουαλία. Όλα τα δείγματα από το εργαστήριο στέλνονται τώρα σε άλλα εργαστήρια.

Η UKHSA ανέφερε ότι όλα τα υπόλοιπα εργαστήρια λειτουργούν κανονικά και πως δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα με τα κιτ των τεστ.