Βρετανία: Παραιτήθηκε ο «τσάρος κατά της διαφθοράς» – Καλεί τον Τζόνσον να κάνει το ίδιο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, μετά την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που κατατέθηκε σήμερα, καθώς ο «τσάρος κατά της διαφθοράς», βουλευτής των Τόρις Τζον Πένροουζ παραιτήθηκε από το κυβερνητικό αξίωμά του, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον.

«Λυπάμαι που πρέπει να παραιτηθώ ως τσάρος κατά της διαφθοράς του πρωθυπουργού, αλλά μετά την απάντησή του την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον υπουργικό κώδικα είναι σαφές ότι τον έχει παραβιάσει» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter και προσθέτει: «Για μένα αυτό είναι θέμα που σηκώνει παραίτηση και αυτό ισχύει επίσης και για τον πρωθυπουργό».

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που κατέθεσαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922.

«Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε» γράφει ο Μπρέιντι σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις.

«Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18.00 και 20.00 (20.00 και 22.00 ώρα Ελλάδος) σήμερα 6η Ιουνίου – αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω» προσθέτει.

Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις είχαν δηλώσει νωρίτερα στο BBC ότι θα μπορούσε να αρχίσει αυτήν την εβδομάδα η διαδικασία για μια πρόταση δυσπιστίας, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα να παραιτηθεί, με φόντο τα κορωνοπάρτι εν μέσω lockdown στη Ντάουνινγκ Στριτ – το λεγόμενο «Partygate».