Βρετανία: Μείωση 91.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα ζητεί ο Μπ. Τζόνσον

Κατά 91.000 άτομα ζήτησε να μειώσουν τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα τα επόμενα δύο χρόνια ζήτησε από τους υπουργούς του ο βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, για να μπορέσουν να γίνουν φοροαπαλλαγές ύψους δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Daily Mail».

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης την Τετάρτη του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου αφιερωμένης στο «κόστος ζωής», απαίτησε να διπλασιαστούν οι προσπάθειες ώστε, όπως το έθεσε, να αμβλυνθεί η πίεση στις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Παράλληλα, έδωσε προθεσμία ενός μήνα στους υπουργούς του για να καταρτίσουν σχέδια για να μειωθεί το μέγεθος του εργατικού δυναμικού του δημοσίου κατά σχεδόν το ένα πέμπτο, κάτι που θα εξοικονομούσε 3,5 δισ. λίρες σε ετήσια βάση τον χρόνο, διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ της «Daily Mail». Σύμφωνα με τον κ. Τζόνσον, «κάθε λίρα που παίρνει η κυβέρνηση από τον φορολογούμενο είναι χρήμα που θα μπορούσε να ξοδέψει για τις δικές του προτεραιότητες, για τη δική του ζωή», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θέλει περισσότεροι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Θα υπάρξουν πολλοί που θα διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά πιστεύω πως οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί, πιο ενεργητικοί, έχουν περισσότερες ιδέες όταν έχουν γύρω τους άλλους ανθρώπους».

Ο Ντέιβ Πένμαν, γενικός γραμματέας του FDA, συνδικαλιστικού φορέα που εκπροσωπεί εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, τόνισε μέσω Twitter: «Αν δεν έχουν σοβαρό σχέδιο, πρόκειται είτε απλώς για προσπάθεια να εξασφαλίσουν προβολή από τα ΜΜΕ ή για ριψοκίνδυνη πολιτική περικοπών και καμένης γης στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς καμία σκέψη ή έγνοια για τις συνέπειες».