Βρετανία: Εγκρίθηκε η έκθεση εθελοντών στον κορωνοϊό για ιατρικές δοκιμές

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιτρέψει σε εθελοντές να εκτεθούν στον ιό που προκαλεί την Covid-19 προκειμένου να προωθηθεί η ιατρική έρευνα για την πανδημία.

Στη δοκιμή, που θα αρχίσει σε διάστημα ενός μηνός, έως 90 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-30 ετών θα εκτεθούν στον ιό σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον προκειμένου να αυξηθεί η γνώση για το πώς αυτός επηρεάζει τους ανθρώπους, ανέφερε η κυβέρνηση.

Προκειμένου η δοκιμή να είναι όσο το δυνατό πιο ασφαλής, θα χρησιμοποιηθεί το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί στην Αγγλία από τον Μάρτιο του 2020 αντί ένα από τα νέα στελέχη.

Η μελέτη θα επιδιώξει αρχικά να βρει ποιο είναι το μικρότερο ποσό του ιού που απαιτείται για να προκληθεί μόλυνση, ανέφερε. Στη συνέχεια οι εθελοντές θα μπορούν να λάβουν υποψήφια εμβόλια προτού εκτεθούν στον ιό.

Οι εθελοντές θα αποζημιωθούν για τη συμμετοχή τους.

Ο Βρετανός υφυπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ είπε πως η μελέτη θα βοηθήσει να βρεθούν τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια για χρήση μακροπρόθεσμα.

«Αυτές οι μελέτες πρόκλησης (της μόλυνσης) στον άνθρωπο θα λάβουν χώρα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα βοηθήσουν να επιταχυνθεί η γνώση των επιστημόνων για το πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τους ανθρώπους και θα μπορούσε τελικά να προωθήσει τη γρήγορη ανάπτυξη εμβολίων» δήλωσε.

Η κυβερνητική ομάδα εργασίας για τα εμβόλια, το Imperial College London, το Royal Free London NHS Foundation Trust και η κλινική εταιρεία  hVIVO, που είναι πρωτοπόρος στην κατασκευή μοντέλων ιικής πρόκλησης στον άνθρωπο, εργάζονται για τη μελέτη.