Βρετανία: Διαμαρτυρίες την ημέρα στέψης του βασιλιά Καρόλου

Ιδιαίτερα σχέδια για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου έχει ομάδα που είναι κατά της μοναρχίας. Συγκεκριμένα, δεκάδες πολίτες που ανήκουν σε αυτήν την ομάδα θα ξεχυθούν στους δρόμους φορώντας κίτρινα μπλουζάκια και κρατώντας πλακάτ με σύνθημα: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μας».

Η Republic, μια ομάδα που επιθυμεί την κατάργηση της μοναρχίας και την αντικατάσταση του βασιλιά από έναν εκλεγμένο, δημοκρατικό αρχηγό κράτους, έχει προγραμματίσει διαδήλωση στις 6 Μαΐου. Η ιστοσελίδα της ενθαρρύνει τους διαδηλωτές να φορέσουν κίτρινα μπλουζάκια και να ενωθούν με τους διοργανωτές στην πλατεία Τραφάλγκαρ από τις 6 το πρωί της ημέρας που θα γίνει η τελετή στέψης.

Η ομάδα, η οποία ισχυρίζεται ότι υποστηρίζεται από περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, λέει ότι περισσότεροι από 1.000 θα τους ακολουθήσουν για να διαμαρτυρηθούν κατά μήκος της διαδρομής την ημέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου. Οργανωτής και επικεφαλής της είναι ο Γκράχαμ Σμιθ, ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε το BBC ότι δεν είναι αμερόληπτο στην κάλυψη της μοναρχίας.

«Το Σάββατο 6 Μαΐου τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα στη στέψη. Αυτή είναι η στιγμή που θα κάνουμε την αντίρρησή μας δυνατή, ορατή και αδύνατο να αγνοηθεί. Υποσχεθείτε να προσθέσετε τη φωνή σας στο κάλεσμα για μια δημοκρατία» αναφέρουν τα μέλη της ομάδας σε μήνυμά τους. Οι πιθανοί αντιμοναρχικοί διαδηλωτές έχουν οδηγίες να δημιουργήσουν μια «κίτρινη λαοθάλασσα» και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για τη μοναρχία. Σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν κοντά στο άγαλμα του βασιλιά Καρόλου Α’, στη μέση του κυκλικού κόμβου της πλατείας Τραφάλγκαρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σμιθ είναι συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Abolish The Monarchy» (Καταργήστε τη μοναρχία), το οποίο θα εκδοθεί στις αρχές Ιουνίου.

Διαμαρτυρίες κατά της στέψης έχουν προγραμματιστεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως στις πρωτεύουσες. Στη Σκωτία, έχει προγραμματιστεί πορεία για την ανεξαρτησία ταυτόχρονα με τη στέψη, συγκεκριμένα στο Εδιμβούργο θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στο Εθνικό Μνημείο της Σκωτίας. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να πάνε.

Τον περασμένο μήνα ο Σμιθ είπε ότι ο Κάρολος θα πρέπει να επικρίνεται όπως κάθε άλλος πολιτικός, αλλά σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί η ομάδα οργανώνει περισσότερες διαμαρτυρίες κατά του βασιλιά παρά κατά της εκλιπούσας μητέρας του, παραδέχθηκε: «Η βασίλισσα απολάμβανε τον σεβασμό και αυτό απέτρεπε τους ανθρώπους να την επικρίνουν άμεσα… Ο Κάρολος είναι ένα πολύ διαφορετικό άτομο. Μόλις κληρονόμησε τον θρόνο και η κληρονομικότητα είναι ένα θέμα. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πιέσουμε… Όλα έχουν αλλάξει, είναι μια πολύ διαφορετική μοναρχία. Αυτό έχει αλλάξει τη φύση της εκστρατείας. Ο Κάρολος είναι απλώς ένας τύπος με κοστούμι που ξοδεύει πολλά από τα χρήματά μας. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πολιτικός».