Βρετανία: «Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα» η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης

Το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca αξιολογεί αυτό το διάστημα η βρετανική ρυθμιστική Αρχή φαρμάκων και -εκτός απροόπτου- αναμένεται να εγκρίνει «αμέσως μετά τα Χριστούγεννα», σύμφωνα με τον καθηγητή της Οξφόρδης σερ Τζον Μπελέναν, επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον «Independent», η έγκριση του εμβολίου θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες ελέγχου της Covid-19 στη χώρα, καθώς η διάθεσή του είναι πιο εύκολη σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech το οποίο χορηγείται ήδη στη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, εκ των οποίων 40 εκατομμύρια αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ΑstraZeneca χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα, για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους.