Βραζιλία: Τραγική κατάσταση από τις πλημμύρες – 18 νεκροί, 35.000 εκτοπισμένοι

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 35.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τις αρχές Νοεμβρίου στην πολιτεία Μπαΐα εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν τη βορειοανατολική Βραζιλία. Στη συγκεκριμένη πολιτεία συνολικά 58 δήμοι έχουν βρεθεί κάτω από το νερό.

Πέραν των 18 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δύο παραμένουν αγνοούμενοι,  ενώ σύμφωνα με τις Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Μπαΐα, 19.580 άτομα εκτοπίστηκαν και 16.001 αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο κάπου αλλού. Οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί σε διάφορα ατυχήματα εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων από τον Νοέμβριο έχουν φθάσει τους 286, ενώ οι πληγέντες υπολογίζεται ότι είναι συνολικά 430.869.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο το Σαββατοκύριακο, καθώς Χθες το απόγευμα ο αριθμός των κοινοτήτων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αυξήθηκε στις 72. Το Σάββατο, οι τοπικές Αρχές έκαναν λόγο για 19 δήμους που πλήττονταν από πλημμύρες. «Πρόκειται για γιγαντιαία τραγωδία. Δεν θυμάμαι κάτι αντίστοιχων διαστάσεων στην πρόσφατη ιστορία της Μπαΐα. Ο αριθμός των σπιτιών, των δρόμων και των πόλεων που βρίσκονται εντελώς κάτω από τα νερά είναι αληθινά τρομακτικός» δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Χούι Κόστα, ο οποίος επιθεώρησε από αέρος τις πληγείσες περιοχές στο νότιο τμήμα της.

Από το Σάββατο, διεξάγεται κοινή επιχείρηση των ομοσπονδιακών και των πολιτειακών Αρχών, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κινητοποιηθεί προσωπικό, ελικόπτερα και εξοπλισμός για να διασωθούν χιλιάδες κάτοικοι παγιδευμένοι εξαιτίας των πλημμυρών, με τη συνεργασία και άλλων πολιτειών.

Περίπου 25 δρόμοι είτε έχουν κοπεί στη μέση είτε έχουν πλημμυρίσει σε διάφορους τομείς της πολιτείας, ορισμένοι εξαιτίας κατολισθήσεων βράχων ή επιχωματώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών στην Μπαΐα.