«Βουτιά» 25% στις ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων “βλέπουν” οι κατασκευαστές

Βουτιά 25% αναμένεται να σημειώσουν οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων φέτος μετά το λουκέτο λόγω της πανδημίας και την πτώση της ζήτησης.

Οι πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υποχωρήσουν στα 9,6 εκατομμύρια οχήματα, από 12,8 εκατ. πέρυσι. Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός πώλησης αυτοκινήτων τα τελευταία επτά χρόνια, όταν ο κλάδος αναδύθηκε από μια μεγάλη πτώση έπειτα από την οικονομική κρίση του 2008.

Το ακριβές σχήμα μιας πιθανής ανάκαμψης παραμένει ασαφές καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων από τη Volkswagen  έως τη Fiat Chrysler ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα για το «καταστροφικό» δεύτερο τρίμηνο. Στις ΗΠΑ, η Ford Motor  προέβλεπε απώλεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο.

«Δεδομένης της άνευ προηγουμένου κατάρρευσης των πωλήσεων μέχρι σήμερα, απαιτούνται επειγόντως κίνητρα  σε ολόκληρη την ΕΕ για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ζήτηση για καινούργια αυτοκίνητα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACEA Eric-Mark Huitema.

Η αγορά της ΕΕ έχει συρρικνωθεί 41,5% μέχρι στιγμής φέτος, δήλωσε η ACEA. Αναμένει ότι οι πωλήσεις θα ανακάμψουν ελαφρώς τους επόμενους μήνες καθώς το Lockdown τελείωσε και η ζωή επιστρέφει έστω και αργά σε φυσιολογικούς ρυθμούς.