Βουλή: Σύσσωμη η αντιπολίτευση εναντίον του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη

«Την κυβέρνηση την εκφράζει πάντα ο πρωθυπουργός, όταν τοποθετείται» υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αναφερόμενος στο έγκλημα που συντελέστηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

«Θέλω να εκφράσω τη θλίψη και τον αποτροπιασμό μου για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου στο λιμάνι του Πειραιά, που έγινε με αδιανόητο τρόπο, που κλονίζει, πιστεύω, και αξίες που έχουμε για την ανθρώπινη ζωή. Γιατί δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία για κάποιους ανθρώπους. Για το ζήτημα αυτό έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός. Την κυβέρνηση αυτή την εκφράζει πάντα ο πρωθυπουργός, όταν τοποθετείται. Και η τοποθέτησή του είναι διαφανής, είναι διαυγής και νομίζω απηχεί και τα συναισθήματα του ελληνικού λαού, γι΄αυτό που έγινε εκεί. Για το ό,τι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του με έναν αδιανόητο τρόπο που δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να εκφράσει την κυβέρνηση και νομίζω την εξέφρασε με έναν τρόπο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση» επεσήμανε συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις τυχόν ευθύνες του Λιμενικού Σώματος, λέγοντας: «Όσον αφορά τη λειτουργία της ελληνικής Πολιτείας, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη λειτούργησε ταχύτατα. Επανέφερε γρήγορα το πλοίο πίσω και οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις. Διερευνώνται και οι ευθύνες κρατικών οργάνων. Κάποιοι υπάλληλοι του Λιμενικού Σώματος δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Τα πόρισμα αυτών των ερευνών θα τα πληροφορηθούμε όταν ολοκληρωθούν».

Προηγουμένως βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν επικρίνει τη στάση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. «Δεν μπορώ παρά να στηλιτεύσω τη στάση του κ. Βαρβιτσιώτη» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στον Πειραιά ένας νέος άνθρωπος χάθηκε με σκληρότητα αδιανόητη για το ήθος και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού. «Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλους μας. Η ανθρώπινη ζωή είναι πλέον απόλυτα αναλώσιμη. Άνθρωποι χάνουν τη ζωή για ανύπαρκτους λόγους» είπε ο κ. Ξανθόπουλος, που υπογράμμισε ότι είναι χρέος όλων να πουν «ώς εδώ!». Ιδίως για τη δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη, ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι η αποπομπή του από την κυβέρνηση θα είναι μια πράξη ευαισθησίας του κ. Μητσοτάκη απέναντι στο τραγικό γεγονός.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου εξέφρασε την οργή και τον αποτροπιασμό της για όλα όσα συνέβησαν στο λιμάνι του Πειραιά και πρόσθεσε ότι το βίντεο που έφερε στο φως τις συνθήκες που έχασε τη ζωή του ο 36χρονος δείχνει την απανθρωπιά. Μαζί με αυτά, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι απολύτως απαράδεκτη η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία «ταύτισε το θύμα με τους θύτες, με αυτούς που οδήγησαν έναν άνθρωπο στον θάνατο και τον άφησαν αβοήθητο όταν τον είδαν να πνίγεται». Όπως ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου, η δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη αποτελεί «μνημείο έλλειψης ενσυναίσθησης και θα έπρεπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πάρει δημόσια θέση για την απαράδεκτη αυτή δημόσια θέση του υπουργού του». Η βουλευτής είπε επίσης ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για το πού βρισκόταν το Λιμενικό εκείνη την ώρα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, αφού υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οφείλει να δώσει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις, σημείωσε ότι το έγκλημα στον Πειραιά σοκάρει και σφίγγει το στομάχι σε όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος. «Οφείλει το υπουργείο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Όχι σαν τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού, αλλά να δοθούν απαντήσεις για το αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο για τον απόπλου του πλοίου, για το πού βρισκόταν το Λιμενικό, γιατί το πλοίο ταξίδευε ανενόχλητο για ώρα και γιατί η αρχική ενημέρωση του Λιμενικού μιλούσε για ευθύνες του θύματος, όπως έκανε με έναν τρόπο και ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του ιδίου και του κόμματος του για την «απάνθρωπη» συμπεριφορά του πληρώματος του πλοίου. Ο κ. Σαράκης αναφέρθηκε και στην απουσία της ελληνικής Πολιτείας μέσω του Λιμενικού Σώματος.

«Και το ίδιο το περιστατικό και η δήλωση του υπουργού του κ. Βαρβιτσιώτη είναι αδιανόητα και αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγάλο έλλειμμα παιδείας, πολιτισμού που θα καλλιεργεί τις αρετές και την ανθρωπιά» είπε ο βουλευτής της Νίκης Γιώργος Ρούντας.

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωγοπούλου, που υπογράμμισε ότι δεν ήταν παρούσα η αρμόδια Αρχή για να υπερασπιστεί το δικαίωμα ενός πολίτη να μπει στο πλοίο.

Απόδοση ευθυνών ζήτησε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης.