Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση για προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου

Κατατέθηκε στην Βουλή η πρόταση της ΝΔ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Την ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Η πρόταση υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και ζητείται:

  • Η διερεύνηση για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας με βάση το Άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρει ότι: «Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β· β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».
  • Η διερεύνηση με βάση το Άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα για «πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος».
  • Η διερεύνηση με βάση το άρθρο 224 για Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα.
  • Η διερεύνηση με βάση το άρθρο 259 για παράβαση καθήκοντος

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, «αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση, ανακοινώνεται στην Ολομέλεια, τυπώνεται και διανέμεται στους βουλευτές». Η Ολομέλεια θα είναι ανοικτή σήμερα και αύριο το πρωί για συνεδριάσεις συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη εντός 22 ημερών από την ανακοίνωσή της. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, «η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση (σ.σ.: του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης) προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του». Ο κ. Παπαγγελόπουλος, πάντως, εκ του Κανονισμού «έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα».

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, διεξάγεται ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική. Για τη συγκρότηση «προανακριτικής» η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Η υπερψήφιση συνεπάγεται και τον ορισμό της σύνθεσης της επιτροπής καθώς και της προθεσμίας εντός της οποίας αυτή οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της. Στο στάδιο αυτό είναι πιθανό, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, να διαπιστωθεί από την επιτροπή ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει σε διαδικασίες άσκησης δίωξης και ακολούθως να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό, αν και τις τελευταίες ώρες φαίνεται να επικρατεί η άποψη μιας σε βάθος έρευνας, με κλήση μαρτύρων, από την επιτροπή.

Έντυπη