Βουλη – Novartis : Κάλπες και Κουρουμπλής “ανάβουν” τη συζήτηση

Tη συζήτηση άνοιξε στις 9.20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι μαραθώνια και θα καταλήξει σε μυστική ψηφοφορία που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν τόσο ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, όσο και τα 9 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία.

ΝΔ: Να στηθεί κάλπη και για τον Κουρουμπλή

Με αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας επί σειράς ζητημάτων ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάκης Βορίδης και Νίκος Δένδιας εξέφρασαν σειρά αντιρρήσεων επί της διαδικασίας, όσον αφορά την τοποθέτηση των 10 καλπών, τις κατηγορίες που θα αντιμετωπήσουν τα πιθανά πρόσωπα σε περίπτωση που περάσει η πρόταση περί προανακριτικής, ενώ ζήτησαν να στηθεί κάλπη για την εμπλοκή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο θέμα της Novartis.

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης», είπε εκ μέρους της Ν.Δ. ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι’ αυτό σε αυτήν δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.

Συνεπώς, πρόσθεσε, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Κίνημα Αλλαγής: Τι θα γίνει με τον Κουρουμπλή

Το θέμα της ενδεχόμενης εμπλοκής του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ως πρώην υπουργού Υγείας, στο θέμα της Novartis, έθεσε και από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής και ο βουλευτής Θόδωρος Παπαθεοδώρου, παίρνοντας το λόγο στην ολομέλεια.

«Υποστηρίζουμε ότι η πρόταση για Προανακριτική είναι παντελώς ανυπόσταση και άκυρη. Το 1ο αδίκημα περιγράφεται. Το 2ο δεν περιγράφεται, ενώ ο Π. Κουρουμπλής αναφέρεται με τα αρχικά του, όχι ονομαστικά.

Θέλετε να συστήσουμε μια προκαταρκτική; Να το κάνουμε, για όλους, για όλα τα αδικήματα. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με όλους τους μάρτυρες. Ποιοι είναι και γιατί τους προστατεύουμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Παρασκευόπουλος: Εξετάζουμε ατομικές ευθύνες

«Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές», ανέφερε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.