Βόρεια Μακεδονία: «Τα ελληνικά F-16 διασφαλίζουν την ακεραιότητα του εναέριου χώρου μας»

Το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «MIA» μετέδωσε ότι την Τρίτη διενεργήθηκαν στη Βόρεια Μακεδονία, στον εναέριο χώρο της, οι πρώτες δοκιμαστικές υπερπτήσεις της αποστολής εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ (NATO’s Air Policing mission).

Τις υπερπτήσεις πραγματοποίησαν αεροσκάφη των ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. βάσει της αμυντικής συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων στο πλαίσιο της σχετικής δραστηριότητας που προβλέπεται από το ΝΑΤΟ).

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΜΙΑ, οι δοκιμαστικές πτήσεις πραγματοποιούνται προκειμένου να ελεγχθεί το δίκτυο επικοινωνίας και η εμβέλεια του ελληνικού ραντάρ που καλύπτει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η Βόρεια Μακεδονία, με τις δοκιμαστικές αυτές υπερπτήσεις προετοιμάζεται για την πλήρωση των όρων που απαιτούνται στον τομέα της αεροπορικής ισχύος ως μελλοντικό ισότιμο μέλος στο σύστημα της συλλογικής ασφάλειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η εναέρια επιτήρηση του ΝΑΤΟ είναι μια κοινή αμυντική αποστολή εν καιρώ ειρήνης, προκειμένου να διασφαλίσει την ακεραιότητα του εναέριου χώρου ενός μέλους της νατοϊκής Συμμαχίας μέσω της χρήσης των εθνικών συστημάτων εναέριας επιτήρησης και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, με αναχαιτιστικά αεροσκάφη ή άλλα αμυντικά εργαλεία, αναφέρει το τηλεγράφημα του πρακτορείου.

Βεβαίως, συμπληρώνουμε με τη σειρά μας, η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οπότε τα ελληνικά F-16 πετάνε βάσει της διμερούς συμφωνίας, διότι οι ουρανοί της Βόρειας Μακεδονίας προστατεύονται από την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email