Βιομηχανία: Άλμα σχεδόν 10% στην παραγωγή του Σεπτεμβρίου

Με υψηλούς ρυθμούς συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής, παρά το γεγονός ότι το ενισχυμένο ενεργειακό κόστος θέτει προσκόμματα στην πορεία του κλάδου. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ): 

  • Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2020, παρουσίασε αύξηση 9,7%.  
  • Ο μέσος γενικός δείκτης της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,5%. 
  • Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου του 2021, παρουσίασε αύξηση 1,3%. 

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολής.

viomichania-antisomata-sto-ypsilo-kostos-alma-schedon-10-stin-paragogi-toy-septemvrioy0 Αντίστοιχα, σε επίπεδο ετήσιας μεταβολής, η υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, ενώ η υψηλότερη ποσοστιαία μείωση παρατηρήθηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης. 

viomichania-antisomata-sto-ypsilo-kostos-alma-schedon-10-stin-paragogi-toy-septemvrioy1

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει αύξηση 10,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, με αποτέλεσμα ο μέσος δείκτης του τελευταίου 12μήνου να είχε καταγράψει άνοδο κατά 9,5%. 

Στο μεταξύ, πάντως, η ελληνική βιομηχανία συνεχίζει να επηρεάζεται από το υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο αφορά τόσο τις πρώτες ύλες όσο και τις τιμές της ενέργειας. 

Είναι ενδεικτικό ότι τον Σεπτέμβριο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 19,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, καθώς και κατά 5,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.