Βίντεο – ντοκουμέντο: Η τουρκική ακτοφυλακή κατευθύνει λέμβο με πρόσφυγες στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Λέμβος με περίπου 40 πρόσφυγες εντοπίστηκε το πρωί στο Αιγαίο να συνοδεύεται από σκάφτη της τουρκικής ακτοφυλακής με σκοπό την είσοδο της λέμβου στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Μαγκιές»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τo περιστατικό έγινε στις 8:15 το πρωί ανατολικά Λέσβου. Σκάφη του Λιμενικού εντόπισαν να προσεγγίζει την οριογραμμή λέμβος με περίπου 40 πρόσφυγες.

Τη Λέμβο συνόδευαν μια τουρκική ακταιωρό και ένα μικρότερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Έλληνες λιμενικοί ζητούσαν από τους Τούρκους να πάρουν πίσω τη λέμβο επειδή ήταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Εκείνοι δεν απαντούσαν. Με κυματισμό προσπαθούσαν να «σπρώξουν» τη λέμβο προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στη περιοχή έφτασε ένα ΠΑΘ και ένα ακόμη σκάφος του ΛΣ (συνολικά τρία ελληνικά). Οι κλήσεις συνεχίστηκαν μέσω ασυρμάτου στα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να τους πάρουν πίσω.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η τουρκική ακτοφυλακή επιδόθηκε σε «μαγκιές» περνώντας πολύ κοντά στα ελληνικά σκάφη. Τελικά στις 9:40 το πρωί τους πήραν πίσω.

Σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, με τη συνοδεία σκαφών τουρκικής ακτοφυλακής, πνευστή λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιχείρησε, πρωινές ώρες σήμερα, να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου, όπως διαπιστώνεται από το οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν, αναμφίβολα, οι εμφανείς προσπάθειες των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, με επικίνδυνους ελιγμούς, να κατευθύνουν τη λέμβο με τους αλλοδαπούς, την οποία συνοδεύουν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελέγησαν τελικά από τις τουρκικές ακταιωρούς.

Παράλληλα σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης σκαφών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ από τουρκική ακταιωρό.

Το Λιμενικό Σώμα -καταλήγει η ανακοίνωση- λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών.

Κράτος πειρατής η Τουρκία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μετά το περιστατικό δήλωσε τα εξής:

«Για μια ακόμα φορά, η Τουρκία συμπεριφέρθηκε ως κράτος – πειρατής στο Αιγαίο.

»Κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα το πρωί, τουρκικές ακταιωροί συνόδευσαν λέμβο με δεκάδες άτομα που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

»Η έγκαιρη και ψύχραιμη αντίδραση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας και σταμάτησε την εξέλιξη του επεισοδίου.

»Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πιέσει πολύ περισσότερο την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

»Η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».