ΒΗΜΑτοδότης: Εις το… όνομα της Δικαιοσύνης- Ποιος είναι ο Αρχιμανδρίτης;

ΒΗΜΑτοδότης  

Υψηλόβαθμα στελέχη της Δικαιοσύνης, με αφορμή όλα αυτά που συμβαίνουν στον χώρο της, μου περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα μια εικόνα τραγική για τον θεσμό την οποία σας μεταφέρω ευθύς αμέσως. Κατ’ αρχάς τα στελέχη αυτά δεν κρύβουν τη δυσφορία τους και σχολιάζουν με αρνητικά λόγια ορισμένες μεθοδεύσεις (όπως τις χαρακτηρίζουν) που γίνονται στο… όνομα της Δικαιοσύνης. Μάλιστα φθάνουν σε σημείο να κάνουν λόγο για πρωτοφανείς παρεμβάσεις που όμοιές τους δεν υπήρξαν στο παρελθόν. Συγκεκριμένα…
nnn
Τα κρούσματα παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη μου λένε ότι είναι τόσο πολλά καθημερινώς που προβληματίζουν τους πάντες. Εχουν καταγγελθεί περιπτώσεις που αφορούν υποδείξεις για επιλεκτικό χειρισμό υποθέσεων που στρέφονται κατά συγκεκριμένων προσώπων τα οποία δεν ανήκουν στο κυβερνητικό πολιτικό στρατόπεδο. Αντιθέτως, καταβάλλονταν προσπάθειες παρασιώπησης παραβατικών πράξεων που άπτονται της εφαρμογής (ακόμη και) ποινικών νόμων και αφορούν κυβερνητικά στελέχη.
Οι νόμοι και οι συνέπειές τους
Και οι περιγραφές των υψηλόβαθμων στελεχών στον χώρο της Δικαιοσύνης συνεχίζονται και αναφέρουν ότι τέτοια κρούσματα αδιαφορίας για την εφαρμογή ποινικών νόμων, επιλεκτικών διώξεων και επιλεκτικών διαρροών εναντίον προσώπων, τα οποία εν συνεχεία διαμαρτύρονται για άδικο στιγματισμό και στοχοποίησή τους, είναι πρωτοφανή. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι οι νόμοι που ψηφίστηκαν και μάλιστα κατά  προτεραιότητα από την παρούσα κυβέρνηση.
Θέλετε ένα παράδειγμα;
Η εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Οπως μου έλεγε εισαγγελικός λειτουργός που διαθέτει και τα σχετικά στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση της εγκληματικότητας που προήλθε από το μέτρο αυτό καθώς πολλοί αποφυλακισθέντες υποτροπίασαν και προέβησαν στη διάπραξη νέων εγκλημάτων ή ιδίων εγκλημάτων με αυτά για τα οποία είχαν καταδικαστεί και φυλακιστεί.
Αρα, όπως μου  εξήγησε, το μέτρο για την αποσυμφόρηση των φυλακών όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά, αντίθετα, επιβάρυνε το κοινωνικό σύνολο με εγκληματικές συμπεριφορές οι οποίες, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, θα είχαν προληφθεί αν οι κατάδικοι που βαρύνονταν με αυτές είχαν εκτίσει όλη την ποινή τους. Μου αποκάλυψε επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν γίνει αποφυλακίσεις με τέτοιους όρους.

Ποιος είναι ο Αρχιμανδρίτης;

Οσοι παρακολουθούν τα εκκλησιαστικά μου διευκρινίζουν τα του… Αρχιμανδρίτη για να δείτε πως όλα έχουν τη σημασία τους. Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω τους βαθμούς ιεροσύνης της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι τρεις: διάκος, ιερέας (παπάς ή πρεσβύτερος) και επίσκοπος. Και καλά, θα πείτε, ποιος είναι ο Αρχιμανδρίτης; Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα οφίκιο που αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο σε άγαμο κληρικό που δικαιούται να φέρει το επανωκαλύμμαυχο, σταυρό επί του στήθους, καθώς και επιγονάτιο και στις διάφορες λιτανείες προηγείται των παπάδων και άλλων οφικιούχων. Αυτά για όσους τελευταίως διερωτώνται για τον ρόλο του Αρχιμανδρίτη.
«Φρέσκος» αλλά κουρασμένος
Οι αγρότες των 69 μπλόκων με επικεφαλής τον κραταιό αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου μου περιέγραψαν έναν Πρωθυπουργό αγνώριστο, αγχωμένο και προβληματισμένο για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του ή για όλα όσα έπονται με την πολιτική που ακολουθεί. Παρά το γεγονός ότι κατέβαλε προσπάθεια μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης να φανεί «φρέσκος» και χαμογελαστός και να ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με τους αγρότες, όταν έσβησαν οι τηλεοπτικοί προβολείς έμοιαζε  βυθισμένος στις σκέψεις του. Τα ίδια περίπου μου περιγράφουν και όσοι συναντήθηκαν τελευταίως με τον κ. Τσίπρα. Η αίσθηση που τους δίνει είναι η κόπωση, την οποία αφήνει να φαίνεται προς τα έξω.
nnn
Καυτό ερώτημα έχει ανακύψει έπειτα από την προσφορά ενός μπουκαλιού τσίπουρου στον Πρωθυπουργό από τον Βαγγέλη Μπούτα: Ηταν νόμιμο το τσίπουρο από «διήμερο» καζάνι ή παράνομο, της ανεξέλεγκτης γραμμής λαθραίας παραγωγής; Πέραν της διάθεσης αστεϊσμού, το ζήτημα είναι σοβαρότερο απ’ ό,τι εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Δεν τίθεται θέμα ποιότητας (δεν δοκιμάσαμε ώστε να έχουμε άποψη), το ζήτημα όμως έχει δημοσιονομικές διαστάσεις σοβαρές. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο συνολικός όγκος του παράνομα διακινούμενου τσίπουρου στην Ελλάδα αγγίζει σήμερα τα 25 εκατ. λίτρα, με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να φθάνουν περίπου τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
nnn
Θυμάστε το καλοκαίρι του 2015 όταν αναγκάστηκε σε παραίτηση ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας επειδή τον παρατήρησε κατά τρόπο εξόχως υποτιμητικό και προσβλητικό ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης; Μάλιστα ο αποκαλούμενος και «δολοφόνος της ελληνικής οικονομίας» πρώην υπουργός τον απέκλεισε από τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης προωθούσε τότε άλλον στη νευραλγική θέση στο ΔΝΤ, παρότι ο κ. Κατσάμπας τους είχε βγάλει αρκετές φορές από τη δύσκολη θέση. Και ξέρετε ποιον; Τον δικό του… σύμβουλο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, γιο του νομπελίστα Τζον Κένεθ (αλλά καμία σχέση με τον πατέρα του). Τον είχε προτείνει μάλιστα, αλλά ο ιταλός εκπρόσωπος του είπε ότι δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί σε μια τέτοια θέση ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει καν ελληνικά και δεν θα μπορεί να συνεννοείται με την ελληνική κυβέρνηση. Ετσι επελέγη ο Μιχ. Ψαλιδόπουλος, ο οποίος είχε χρηματίσει στο παρελθόν υποδιοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στο Ιδρυμα Καραμανλή.
Τους στρίμωξε ο… Παππάς
Πού χάθηκε ο κυρ-Αλέκος; Ο εθνικός καθοδηγητής της κυβέρνησης, υπουργός ΕπικρατείαςΑλ. Φλαμπουράρης τελευταίως έχει εξαφανιστεί. Δεν ακούγεται καθόλου. Τον υπερκέρασε ο Ν. Παππάς; Ποιος ξέρει; Αλλά, όπως έμαθα, και η Ολγα Γεροβασίλη δεν νιώθει τελευταίως τόσο άνετα. Οι σχέσεις της με τον Ν. Παππά δεν είναι και οι καλύτερες που υπάρχουν. Δεν βλέπω άλλωστε μεγάλη υπεράσπιση της κυρίας από το Μαξίμου.
nnn
Ξαφνιάστηκε, μου λένε, πολύ αρνητικά ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη στάση του Πρωθυπουργού όταν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης του επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής. Το πρωί είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά σε καλό κλίμα, αλλά ο Αλ. Τσίπρας είχε σχέδιο να τον εκθέσει. Οσα κυκλοφόρησαν ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε το πρωί τον πρόεδρο της ΝΔ πως θα μιλούσε το βράδυ στη Βουλή δεν ισχύουν. Ξαφνικά αποφάσισε να πάει να μιλήσει και να τορπιλίσει το κλίμα. Και μετά ζητάει και συναίνεση, λένε από του Κυριάκου.

Κάιρο, λαμβάνεις;
Ελάχιστη ήταν, μαθαίνω, η συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά στις συνομιλίες για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έκαναν τη δύσκολη δουλειά, αφού σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη θέση της χώρας μας στο Προσφυγικό ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να επισκεφθεί το Κάιρο!
nnn
Από εκεί πάντως άρχισε να δίνει εντολές να μην τολμήσει κανείς να προχωρήσει σε «διαρροές» περί της επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί η κίνηση της ανάκλησης της ελληνίδας πρέσβεως από τη Βιέννη ως απάντηση στην άκομψη πρωτοβουλία της Αυστρίας στο Προσφυγικό.
nnn
Οι σχέσεις του κ. Κοτζιά με το Μέγαρο Μαξίμου δεν διάγουν την καλύτερη περίοδό τους. Ο δείκτης εμπιστοσύνης κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στους κόλπους του υπουργείου Εξωτερικών δε, τα ερείσματά του είναι ελάχιστα, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του.