ΒΗΜΑτοδότης (29.12.2021)- Κόκκινος συναγερμός για την Όμικρον και νέα μέτρα

Κόκκινος συναγερμός για την Όμικρον και νέα μέτρα

  • Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από τα Ζαγοροχώρια, όπως ήταν προγραμματισμένο για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Κάρολου Παπούλια. Στο Μαξίμου θα βρίσκεται νωρίς το πρωί για την σύσκεψη που αφορά την μετάλλαξη Όμικρον.
ΒΗΜΑτοδότης

29.12.2021, 06:15

«Πυρετός» στο κυβερνητικό επιτελείο εν όψει της λήψης μέτρων για την πανδημία ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά. Σήμερα πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη στις υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπως γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από τα Ζαγοροχώρια, όπως ήταν προγραμματισμένο για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Κάρολου Παπούλια. Στο Μαξίμου θα βρίσκεται νωρίς το πρωί για την σύσκεψη που αφορά την μετάλλαξη Όμικρον.

Στη 1 (αντί στις 12) μετά το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, η οποία πιθανότατα θα εισηγηθεί τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας να εφαρμοστούν νωρίτερα από την 3η Ιανουαρίου.

  • Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι θα κάνουμε παραμονή Πρωτοχρονιάς με κλειστή εστίαση μετά τα μεσάνυχτα, αφού παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε τα μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν αφήνει περιθώρια. Με 21.637 κρούσματα άλλωστε δεν υπάρχει εφησυχασμός.

***

Ο προβληματισμός των ειδικών

Τι λένε οι ειδικοί; Περιμένουν να δουν ένα με την Όμικρον αυξηθούν ή όχι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Αυτός είναι και ο προβληματισμός τους. Να ξέρετε πάντως ότι την Κυριακή στην γενική εφημερία του Ευαγγελισμού δεν σημειώθηκε αύξηση στις εισαγωγές, κάτι είναι και αυτό.

***
Κι αν κολλήσουν γιατροί και νοσηλευτές;

Είδατε πόσες χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί λόγω της μετάλλαξης Όμικρον; Επειδή κόλλησαν πιλότοι και αεροσυνοδοί. Πολλοί από αυτούς μπήκαν καραντίνα επειδή ήλθαν σε επαφή με κρούσμα. Πόσες άραγε επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα. Τι θα γίνει όμως εάν η Όμικρον «κτυπήσει» τα νοσοκομεία μας; Και αφήσει εκτός υπηρεσίας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό;

  • Πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία τώρα που περιμένουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων; Υπάρχει κάποιο σχέδιο; Πάντως όταν μίλησα με ειδικούς αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τι μπορεί να συμβεί στα νοσοκομεία, πρότειναν να δημιουργηθεί νοσοκομείο για την covid, όπου σε αυτό θα εισέρχονται μόνον ασθενείς που έχουν κολλήσει.

***
Μειώνεται η καραντίνα στις πέντε ημέρες για την Όμικρον

Για να ξέρετε υπήρξε μία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τις νέες οδηγίες του CDC. Εκείνο που έμαθα είναι ότι αρμόδια μέλη του υπουργείου Υγείας και ειδικοί συμφώνησαν στη μείωση της καραντίνας για όσους έχουν την παραλλαγή Όμικρον και παρουσιάζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα στις πέντε ημέρες έναντι δέκα που ίσχυε. Δηλαδή από δέκα μειώνεται σε πέντε ημέρες η καραντίνα. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επικαιροποίηση των οδηγιών από το CDC, αλλά και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας ειδικά στους νέους.

***

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Κόκκινος συναγερμός για την Όμικρον και νέα μέτρα