Βγαίνει από την καραντίνα και η Βουλή – Πώς θα λειτουργεί από τις 4 Μαΐου

Με πλήρη διεξαγωγή του κοινοβουλευτικού ελέγχου από 4 Μαΐου, και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο νομοθετικό έργο, θα λειτουργεί η Βουλή, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του σώματος, Κων. Τασούλα.

«Κρατήσαμε τη Βουλή ανοιχτή και δεν ακούσαμε προτάσεις για κλείσιμό της» υπογράμμισε στη δήλωσή του ο κ. Τασούλας με αφορμή δημοσιεύματα αλλά και «πολιτικές αιτιάσεις που ακούσθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης» για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Αναφερόμενος στα όσα είπε νωρίτερα, στο πλαίσιο της «Διάσκεψης των Προέδρων» του κοινοβουλίου, είπε ότι «η Βουλή έμεινε ανοιχτή καθ’ όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τα μέλη της και το προσωπικό της, νομοθέτησε και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες οργανωμένης συζήτησης. Ταυτόχρονα με την εικόνα που εκπέμπει, λειτουργούσα αλλά και προσεκτική, δίνει προς την κοινωνία το σωστό μήνυμα».

Ο κ. Τασούλας θύμισε ότι στις 12/3/2020, όταν στη διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεδριάζει η Βουλή κατά τις διαδικασίες της οργανωμένης συζήτησης που προβλέπει ο κανονισμός της, με μικρότερο δηλαδή αριθμό βουλευτών, «ακούσθηκαν εισηγήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης να κλείσει η Βουλή για ένα χρονικό διάστημα, μάλιστα έγινε και επίκληση του άρθρου 40 παρ. 2 του Συντάγματος βάσει του οποίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διακόψει την λειτουργία της Βουλής για τριάντα ημέρες».

Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, «όλα αυτά συζητήθηκαν τότε, καλόπιστα πιστεύω, και συμφωνήθηκε ομόφωνα ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της. Η Βουλή λοιπόν στάθηκε όρθια και δημοκρατική και προφυλαγμένη όλο αυτό το διάστημα. Θα συνεχίσει τις εργασίες της με πλήρη διεξαγωγή του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από 4/5 και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο Νομοθετικό Έργο». Γνώμονας της λειτουργίας της, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας «θα είναι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της, η προστασία της υγείας των μελών της αλλά και των υπαλλήλων της, αλλά και η ύψιστη δημοκρατική ανάγκη για μια Βουλή που, ενώ λαμβάνει όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης που ζητούνται από τους πολίτες, εξακολουθεί να λειτουργεί σεβόμενη τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε -στο πλαίσιο της «Διάσκεψης των Προέδρων»- να λειτουργήσει η Βουλή τους επόμενους δύο μήνες (Μάιο και Ιούνιο) σε θερινά τμήματα, δηλαδή με τη συμμετοχή 100 βουλευτών (από 300) αλλά και με πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επίσης, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη φέρεται να επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να ξεκινήσει από τη Βουλή.