Βενεζουέλα: Αύξηση στις εξαγωγές πετρελαίου τον Σεπτέμβριο

Oι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς οι αγοραστές έσπευσαν να παραλάβουν φορτία από τη χώρα της Νότιας Αμερικής πριν λήξει η προθεσμία εξαιρέσεων στις κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον ενημέρωσε πρόσφατα πελάτες της PDVSA ότι θα τερματίσει την εξαίρεση στις κυρώσεις μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου δίδοντας τη δυνατότητα να εισάγουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συνολικά 24 φορτία πετρελαίου και παραγώγων αυτού (690.000 βαρέλια/ημέρα) αναχώρησαν από τα λιμάνια διαχείρισης της PDVSA τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής πετρελαϊκής της Βενεζουέλας και του Refinitiv Eikon. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλα από τον Απρίλιο.

Το 40% των εν λόγω εξαγωγών προορίζεται για την Ινδία ενώ άλλες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής παρέλαβαν ή θα παραλάβουν μεγάλες ποσότητες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα. Προς την Ευρώπη οι αποστολές κυμάνθηκαν σε σταθερά επίπεδα περί τα 60.000 βαρέλια/ημέρα.

Παρά τις σημαντικά αυξημένες εξαγωγές του Σεπτεμβρίου, κατά μέσο όρο αυτές κινήθηκαν στα 503.000 βαρέλια/ημέρα το γ΄τρίμηνο κατρακυλώντας σε χαμηλά 70 ετών.

Για την αύξηση των εξαγωγών της Βενεζουέλας μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν τα ιρανικά πετρελαιοφόρα. Τους τελευταίους μήνες Ιράν και Βενεζουέλα έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους καθώς και οι δύο χώρες υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις.