Βέλγιο: Drones πέταξαν κοντά σε στρατιωτική βάση – Για «κατασκοπεία» κάνει λόγο ο υπουργός Άμυνας

Drones εντοπίστηκαν να πετάνε το Σαββατοκύριακο πάνω από στρατιωτικές βάσεις στο Βέλγιο, γεγονός που ο υπουργός Άμυνας της χώρας Tέο Φράνκεν χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα «κατασκοπεία».

Όπως δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση RTBF, τα drones εντοπίστηκαν τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου και της Κυριακής στη βάση Kleine Brogel, στη βορειοανατολική επαρχία του Λίμπουργκ. Εκεί φιλοξενούνται αμερικανικά όπλα, όπως αεροσκάφη F-16 και αναμένεται να τοποθετηθούν και F-35.

«Έρχονται για κατασκοπεία, για να δουν πού βρίσκονται τα F-16, πού είναι τα πυρομαχικά και άλλες στρατηγικές πληροφορίες» είπε χαρακτηριστικά ο Φράνκεν, εξηγώντας περαιτέρω ότι οι πτήσεις των drones έγιναν σε δύο φάσεις: η πρώτη περιλάμβανε «μικρά drones που δοκίμαζαν τις ραδιοσυχνότητες των υπηρεσιών ασφαλείας», ενώ στη δεύτερη φάση «μεγαλύτερα drones προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και τo προσωπικό».

Ο Φράνκεν απέφυγε να αποδώσει τις τελευταίες παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Βελγίου στους Ρώσους, αλλά υπαινίχθηκε ότι δεν υπάρχουν άλλοι προφανείς ύποπτοι: «Οι Ρώσοι προσπαθούν να το κάνουν αυτό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι οι Ρώσοι τώρα; Δεν μπορώ να το πω, αλλά τα κίνητρα είναι ξεκάθαρα και οι τρόποι με τους οποίους γίνεται αυτό είναι επίσης πολύ ξεκάθαροι».

Tο περιστατικό του Σαββατοκύριακου είναι το τελευταίο σε μια σειρά τέτοιων επεισοδίων που σημειώθηκαν πρόσφατα στο Βέλγιο και αλλού στην Ευρώπη. Τις τελευταίες εβδομάδες, ρωσικά drones αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν πάνω από την Πολωνία. Άλλο ένα ρωσικό drone εντοπίστηκε πάνω από τη Ρουμανία, ενώ drones άγνωστης προέλευσης, με έντονες υποψίες για ρωσική προέλευση, διέκοψαν την αεροπορική κυκλοφορία σε αεροδρόμια της Δανίας, της Νορβηγίας και της Γερμανίας.

«Ο πόλεμος είναι πραγματικά ένας πόλεμος drones και το υπουργείο Άμυνας πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό» πρόσθεσε ο Φράνκεν, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο αξίας 50 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος κατά των drones. Όπως δήλωσε στο Ράδιο 1, το πακέτο αυτό θα χρηματοδοτήσει συστήματα ανίχνευσης, συσκευές παρεμβολών και όπλα κατά των drones για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν καταρρίφθηκαν τα drones, ο Φρανκεν εξήγησε: «Όταν πετούν πάνω από τη βάση, μπορούμε να τα καταρρίψουμε. Όταν είναι κοντά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί — μπορεί να πέσουν σε σπίτια, αυτοκίνητα ή ανθρώπους. Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση». Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν και νομικά ζητήματα: «Το πλαίσιο δεν είναι απολύτως σαφές. Πρέπει να καθορίσουμε τα νομικά μας δικαιώματα».

Κλείνοντας, εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι το Βέλγιο «τρέχει πίσω από την απειλή». «Έπρεπε να είχαμε αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα για drones πριν από πέντε ή δέκα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

* Tα παραπάνω σχόλια μπορείτε να τα διαβάσετε πρώτοι στο viber του mikrometoxos.gr

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ ΕΔΩ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mikrometoxos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις