Βάζουν πλώρη για μονοψήψιο δείκτη NPE οι ελληνικές τράπεζες

Πλώρη για μονοψήψιο δείκτη NPE έχουν βάλει οι ελληνικές τράπεζες.

Το «φράγμα» του 10% για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτυγχάνοντας υποχώρησή του στο 7,3%, θα «σπάσει» φέτος η Eurobank.

Χθες  υπέγραψε με τον Όμιλο doValue συμφωνία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico, μέσω της οποίας θα επιτύχει τη μείωση του δείκτη NPE στο 7,3% φέτος. Η συμφωνία προβλέπει: α) την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) β) της τιτλοποίησης μεικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων (NPE) της Eurobank, ονομαστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας 3,2 δισ.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier που αναμένεται σήμερα, η Εθνική Τράπεζα παίρνει τη σκυτάλη στη δραστική μείωση των ΜΕΔ, δρομολογώντας την καθολική μείωση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες σε μονοψήφιο ποσοστό, που θα συγκλίνει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το 2022.

Με την εν λόγω συναλλαγή, η Εθνική θα καταφέρει να μειώσει, με μία μόνο κίνηση, κατά περισσότερο από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 15% από 30%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΕΤΕ κινούνται ήδη κάτω των 10 δις. ευρώ και στόχος είναι δείκτης NPE 6% το 2022, με εναπομείναν απόθεμα κόκκινων δανείων μόλις 1,8 δις. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια (77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά) 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική προετοιμάζει την τιτλοποίηση Frontier II, περιμέτρου 1,5 δισ. ευρώ και δανείων ρυθμισμένων και σε μικρή καθυστέρηση έως 30 ημερών.

Από την άλλη, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ολοκληρώσουν συναλλαγές 7 δισ. ευρώ και 2,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα μέχρι το Δεκέμβριο.

Μία σειρά άλλων deals βρίσκονται στην «ουρά» για υλοποίηση. Οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει για μέχρι το τέλος του 2021 τις εξής συναλλαγές:

  • Τιτλοποίηση Cosmos (στεγαστικά 50%, καταναλωτικά 22%, μικρά επιχειρηματικά 23%, μεγάλα επιχειρηματικά 5%), μεικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, από την Alpha Bank.
  • Τιτλοποίηση Orbit επίσης από την Alpha Bank (καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ).
  • Πώληση χαρτοφυλακίου Trinity από την Τράπεζα Πειραιώς (εξασφαλισμένα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,3 δισ. ευρώ).
  • Τιτλοποίηση Solar της Τρ. Πειραιώς (εξασφαλισμένα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,5 δισ. ευρώ).
  • Πώληση χαρτοφυλακίου Bridge από την Τρ. Πειραιώς (μικρά επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ).
  • Πώληση χαρτοφυλακίου Καλυψώ της Eurobank (επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ).
  • Πώληση χαρτοφυλακίου Istros από την Τρ. Πειραιώς (στεγαστικά μεικτής λογιστικής αξίας 0,13 δισ. ευρώ).
  • Πώληση χαρτοφυλακίου Pivot από την Τρ. Πειραιώς (επιχειρηματικά μεικτής λογιστικής αξίας 0,3 δισ. ευρώ).
    Project Star της Eurobank (ακίνητα 28 εκατ. ευρώ)
  • Τιτλοποίηση Omega της Attica Bank (δάνεια λιανικής, επιχειρηματικά, στεγαστικά, μεικτής λογιστικής αξίας 212 εκατ. ευρώ (συν 1,33 δισ. ευρώ από το project Artemis). Η συγκεκριμένη τιτλοποίηση συνδέεται με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην Attica Bank.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2022 αναμένεται η mega – τιτλοποίηση Sunrise της Τρ. Πειραιώς (στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 11 δισ. ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2021 τα εντός ισολογισμού μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τεσσάρων συστημικών ομίλων θα έχουν πέσει κάτω από τα 18 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει στη ζώνη του 12% – 13% από 20% στο τέλος του α΄ εξαμήνου.

Η οριστική επιστροφή σε μονοψήφια επίπεδα, γύρω από το 7% – 8%, αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο 2022, μέσω των τιτλοποιήσεων και πωλήσεων που είναι σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί.

Aυτές κινήσεις σηματοδοτούν ότι οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν οριστικά πίσω τους την κρίση και ανοίγουν το κεφάλαιο της ανάπτυξης, με αιχμή το «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διοχέτευσή του σε μεγάλα και μικρότερα επενδυτικά έργα.

Aισιοδοξία υπάρχει επισεις στις τραπεζικές διοικήσεις ότι τελικώς τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από τα 20 δισ. ευρώ πράσινων ανοιγμάτων, τα οποία βρέθηκαν σε αναστολή το 2020, δεν θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Η βελτίωση των εισοδημάτων μετά το πρώτο σοκ από την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα, τα προγράμματα σταδιακής αύξησης των δόσεων που προωθούν οι τράπεζες και η επέκταση κατά 3 μήνες της κρατικής δράσης ΓΕΦΥΡΑ, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην ελαχιστοποίηση των νέων επισφαλειών από δάνεια που εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι και τις αρχές του 2020.