Βάζουν πίεση στην Κύπρο για το ρωσικό χρήμα

Η εκροή ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, λόγω της πίεσης που ασκήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί από τις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν και το κλείσιμο εταιρειών – κέλυφος οδήγησαν σε συρρίκνωση τις παρουσίας ρωσικών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Υπολογίζεται ότι φεύγουν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα 1 έως 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις Ρώσων ετησίως.

Συνολικά από το 2015 έφυγαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα 5,15 δισεκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις Ρώσων πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι και το σχόλιο της κυπριακής εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” ότι το 2012 οι καταθέσεις των Ρώσων ήταν 21,51 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας και το ΑΕΠ της χώρας.

Αντιπροσωπεία της MONEYVAL, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο, πραγματοποιώντας επαφές και συναντήσεις με κρατικούς φορείς αρμόδιους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων στην Κύπρο, καθώς και μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φορέων. Η αντιπροσωπεία θα ετοιμάσει έκθεση για την Κύπρο που θα υποβληθεί τέλος του χρόνου στην Επιτροπή Εμπειρογνωμοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνει η χώρα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Πέρα από τη MONEYVAL, την Κύπρο παρακολουθεί στενά και το δίκτυο καταπολέμησης χρηματοοικονομικών εγκλημάτων των ΗΠΑ, το FinCEN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βρετανικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές βδομάδες εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η ανάγκη να συμβάλουν οι κυπριακές αρχές και να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες ρωσικές και αγγλικές αρχές για θέματα διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Συγκεκριμένα, την εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Βρετανός συντηρητικός βουλευτής Sir Henry Bellingham και ο Λόρδος Tim Razzall, απασχόλησε σε βάθος η υπόθεση του Ρώσου βασιλιά του άνθρακα Αλεξάντερ Σχιούκιν. Ο Ρώσος κροίσος πρωταγωνίστησε σε αρκετά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο τα τελευταία χρόνια, αφού αντιμετώπισε διάφορες δικαστικές περιπέτειες, κατηγορούμενος για αρπαγή ανθρακωρυχείων με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Μονακό και την Κύπρο και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δημοσιεύτηκαν ρεπορτάζ που τον αφορούν και εμπλέκουν την Κύπρο σε υποθέσεις μαύρου χρήματος από τη Ρωσία, τα οποία καταλήγουν στο Λονδίνο μέσω μιας δαιδαλώδους διαδρομής και offshore εταιρειών, οι οποίες ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ήταν κατά κύριο λόγο εξειδικευμένοι σε θέματα διαφθοράς.

Η συζήτηση στο Βρετανικό κοινοβούλιο επεκτάθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν οι αρχές των τριών χωρών να λειτουργήσουν υποβοηθητικά σε υποθέσεις ενδεχόμενου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες μέσω offshore εταιρειών εγγεγραμμένων στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση στο Βρετανικό κοινοβούλιο κλήθηκε και μίλησε και εκπρόσωπος ομάδας Ρώσων ανθρακωρύχων, οι οποίοι βρίσκονται σε διαμάχη με τον Σχιούκιν, για την αρπαγή του ανθρακωρυχείου Koksovaya-2. Οι ανθρακωρύχοι συγκεντρώνουν χρήματα μέσω crowd-funding και υπογραφές και προσπαθούν να προωθήσουν τα αιτήματά τους τόσο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της αρπαγής του συγκεκριμένου ανθρακωρυχείου, όσο και για τις συνθήκες εξαφάνισης και πιθανότατα δολοφονίας του Yevgeny Lazarevich, που είχε οριστεί ως παραλήπτης για την πτώχευση του εν λόγω ανθρακωρυχείου. Περισσότερες πληροφορίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα: http://www.bloodcoalmoney.com/ .

Ο Σχιούκιν κατηγορείται ως ο εγκέφαλος πίσω από την υπόθεση δολοφονίας / εξαφάνισης, το 2016, του παραλήπτη πτώχευσης ανθρακωρυχείου Koksovaya-2, Yevgeny Lazarevich. Η αδερφή του εξαφανισθέντος, Anna, προσκλήθηκε στην εκδήλωση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και μίλησε για τις συνθήκες εξαφάνισης του αδερφού της.

Ο Αλεξάντερ Σχιούκιν

O Σχιούκιν τελεί τα τελευταία δύο χρόνια υπό κατ’ οίκον περιορισμό, μαζί με άλλα εφτά πρόσωπα για εκβιασμό με στόχο τον έλεγχο του ανθρακωρυχείου Inskoy, υπόθεση που είναι ακόμη σε εξέλιξη ενώπιον δικαστηρίου.

 

Print Friendly, PDF & Email
* ,