Βατικανό: Παραιτήθηκε καρδινάλιος που εμπλέκεται σε ύποπτη υπόθεση ακινήτων

Με μία λακωνική ανακοίνωση η Αγία Έδρα γνωστοποίησε χθες το βράδυ την παραίτηση ενός καρδιναλίου με μεγάλη επιρροή στο Βατικανό, του Άντζελο Μπέτσου, ο οποίος κατηγορείται σε μια ύποπτη υπόθεση ακινήτων.

Ο Μπέτσου δήλωσε σήμερα αναστατωμένος και αθώος, ενώ υποστήριξε ότι ο Πάπας τον ώθησε στην παραίτηση. «Είναι ένα πλήγμα για μενα, την οικογένειά μου, τους ανθρώπους της χώρας μου. Σε πνεύμα υπακοής και από αγάπη για την Εκκλησία και τον Πάπα, αποδέχθηκα το αίτημά του να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου» δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Messaggero», και πρόσθεσε: «Είμαι αθώος και θα το αποδείξω. Παρακαλώ τον Άγιο Πατέρα να μου επιτρέψει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

Το όνομα του καρδιναλίου είχε αναφερθεί πολλές φορές στο πλαίσιο μιας πολύκροτης έρευνας, που άρχισε πριν από έναν χρόνο, σχετικά με τις αδιαφανείς οικονομικές διευθετήσεις για την αγορά μιας πολυκατοικίας στο Τσέλσι στο Λονδίνο.

Η διαδικασία της αγοράς είχε αρχίσει το 2014, όταν ο καρδινάλιος Μπέτσου ήταν ακόμη στο υπουργείο Εσωτερικών, την κεντρική διοίκηση της Αγίας Έδρας που λάμβανε τις αποφάσεις γι’ αυτή την επένδυση. Σύμφωνα με αποκαλύψεις ιταλικών μέσων, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο καρδινάλιος είχε επίσης ευνοήσει τις οικονομικές δραστηριότητες αδερφών του.

Έπειτα από μια καριέρα νούντσιου (πρεσβευτή), ο Ιταλός ιερωμένος είχε θητεύσει επί επτά χρόνια ως αναπληρωτής του υπουργού Εσωτερικών του Βατικανού και βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο και στη συνέχεια με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο Πάπας Φραγκίσκος τον έχρισε καρδινάλιο το 2018 και τέθηκε αμέσως επικεφαλής της διοίκησης της Αγίας Έδρας που είναι αρμόδια να ερευνά και να αποφαίνεται για τις αγιοποιήσεις.

Η παραίτησή του σε ηλικία 72 ετών είναι πρόωρη για τα ήθη της εκκλησίας. Στη σύντομη ανακοίνωση του Βατικανού διευκρινίζεται πως, μολονότι ο Άντζελο Μπέτσου διατηρεί την ιδιότητα του καρδιναλίου, χάνει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή, κυρίως τη δυνατότητα να εκλέξει έναν νέο Πάπα στο πλαίσιο του κονκλάβιου ή να συμβουλεύει τον νυν Ποντίφικα.