Βάσιμη προσδοκία ότι δεν θα αργήσει η αλλαγή σκηνικού και στο Χ.A

Η συμπλήρωση επτά συνεδριάσεων με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ η κάθε μία, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, έχει κυριολεκτικά φέρει το παραδοσιακό Αυγουστιάτικο σκηνικό της συναλλακτικής ραστώνης ένα μήνα νωρίτερα.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υψηλού βαθμού επιφυλακτικής στάσης της Επενδυτικής Κοινότητας που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες. Τα εύλογα ερωτήματα είναι αν αυτή η στάση είναι δικαιολογημένη και αν υπάρχει η βάσιμη προσδοκία σε σύντομο διάστημα να συντελεστεί διαφοροποίηση του σημερινού αποκαρδιωτικού σκηνικού.

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη. Από την μια πλευρά συντελούνται αναβαθμίσεις, της Ελληνικής Οικονομίας και Τραπεζικών ομολόγων και ο μεταμνημονιακός οδικός χάρτης διαμορφώνει συνθήκες βιωσιμότητας για το Ελληνικό χρέος, όπως ομολογεί και το ΔΝΤ μέχρι τουλάχιστον το 2032, ενώ αναμένεται και η σχετική έκθεση της ΕΚΤ, με το Μάριο Ντράγκι να αφήνει περιθώριο ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο “QE”.

Από την άλλη, το αναπτυξιακό αφήγημα για την Ελληνική Οικονομία δεν είναι ακόμη ελκυστικό ελέω του δημοσιονομικού “κορσέ”, της έλλειψης κατάλληλου αναπτυξιακού σχεδίου, των πολλαπλών αρνητικών εμποδίων για το Επιχειρείν και τελευταία της πολιτικής αβεβαιότητας.

Το μίγμα των δεδομένων, οδηγεί μεγάλο μέρος της Επενδυτικής Κοινότητας στη επιλογή της στάσης αναμονής, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέτουν και θέμα αξιοπιστίας της Ελληνικής Αγοράς καθώς η συντήρηση των εκκρεμοτήτων από την υπόθεση Folli-Follie συνεχίζει τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα με αρνητικό τρόπο.

Ωστόσο, η μεθοδευμένη βελτίωση των δεδομένων της Αγοράς ομολόγων, όπου συντηρείται η σταδιακή βελτίωση με τις αποδόσεις των 10ετων να κινούνται στην περιοχή του 3,80%, διαμορφώνει τη βάσιμη προσδοκία ότι η αλλαγή σκηνικού και στο Χρηματιστήριο δεν θα αργήσει. Άλλωστε, η ετεροχρονισμένη κίνηση και στις μετοχικές αξίες, σε συνέχεια εξελίξεων στην Αγορά ομολόγων είναι συνήθης σε Αγορές όπως η Ελληνική, που δεν χαρακτηρίζεται πάντοτε από ορθολογισμό στη συμπεριφορά της και διέπεται από πολλές παθογένειες, αποτέλεσμα της ρηχότητάς της και της δυνατότητας συχνής μόχλευσης της κίνησης του Γενικού Δείκτη από ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Έτσι, η τεχνική ανάλυση οδηγεί στην εκτίμηση ότι η απειλή διάσπασης των χαμηλών ορίων στήριξης της περιοχής των 740 μονάδων απομακρύνεται και δίνει τη θέση της στο αισιόδοξο σενάριο κίνησης του Δείκτη πάνω από τις 760 μονάδες.

Στο διεθνές περιβάλλον, η έναρξη του Εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα συνιστά πλέον πραγματικότητα, καθώς ξεκίνησε η επιβολή δασμών από πλευρά ΗΠΑ με τα πρώτα αντίποινα να αναμένονται άμεσα. Τη ίδια ώρα που οι ΗΠΑ αντιδικούν τόσο με τους Κινέζους όσο και με τους άλλους Δυτικούς Συμμάχους τους, Βερολίνο και Πεκίνο πυκνώνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους.

Παράλληλα, αποχωρούν οι υπέρμαχοι του “σκληρού Brexit” από την Κυβέρνηση Μέι, διαμορφώνοντας προσδοκίες για εξεύρεση ρεαλιστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αγγλία και την Ε.Ε.

Με τα δεδομένα αυτά η ανοδική κίνηση των Αγορών κατά τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί μια μάλλον ευχάριστη έκπληξη, καθώς αρκετοί αναλυτές δεν διστάζουν να πιθανολογήσουν ακόμη και το υφεσιακό σενάριο ως ένα πιθανό ενδεχόμενο για την προοπτική της Παγκόσμιας Οικονομίας.

ΔΗΜ.ΤΖΑΝΑΣ – διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Print Friendly, PDF & Email