Βασίλης Βιλιάρδος: Το φιάσκο της ΕΚΤ (Και οι ανυπολόγιστες συνέπειες που έπονται, αν…)

Εάν τα «εργαλεία» που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για τη διατήρηση των επιτοκίων σε βιώσιμα επίπεδα δεν είναι παρά μνημόνια, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως οι πρώτες υποψήφιες χώρες θα είναι η Ελλάδα και η Ιταλία – η χώρα μας, επειδή η κυβέρνηση της στήριξε την άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης με ελλείμματα άνω των 30 δις € και με χρέη, σαν να μην έμαθε απολύτως τίποτα από τη χρεοκοπία της.
  • Την ίδια στιγμή δε, το εμπορικό μας έλλειμμα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, όπως πριν το 2009 – ενώ η εξομάλυνσή του που αναμένεται μέσω της αύξησης των τουριστικών εσόδων, θα είναι «μία τρύπα στο νερό».

Η αιτία είναι το ότι, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τουριστικών εσόδων θα είναι ζημιογόνο – κάτι που θα φανεί στα τέλη της σεζόν, τον Οκτώβρη, όπου προβλέπουμε ότι δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ενδεχομένως ούτε τα δάνεια τους, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, ανάλογης με τον «πληθωρισμό» – οπότε η κρίση θα μεταδοθεί αυτόματα στις τράπεζες, τα κεφάλαια των οποίων είναι αέρας.

Θα αντιμετωπίσουν επίσης αδιέξοδα πολλά νοικοκυριά που δεν έχουν καταλάβει ακόμη την πτώση της αγοραστικής αξίας των μισθών και των συντάξεων τους – την οποία στα βασικά αγαθά υπολογίζουμε άνω του 20%. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως δεν θα συμβεί κάποια μεγάλη χρεοκοπία όπως, για παράδειγμα, της Σκλαβενίτης – η οποία θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.
Το φιάσκο της ΕΚΤ
ANALYST.GR
Το φιάσκο της ΕΚΤ
Εάν τα «εργαλεία» που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για τη διατήρηση των….