Β. Κικίλιας: «Πάνω από 600 οι πυρκαγιές που αντιμετώπισε ο μηχανισμός, το κράτος θα στηρίξει τους πληγέντες»

«Μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο, σε κατάσταση συναγερμού» σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις δασικές πυρκαγιές που παραχώρησε στο υπουργείο.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσοι δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. «Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη» τόνισε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας: «Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά σε τόσες πολλές Περιφέρειες».

Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές, υπογράμμισε ότι οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν, αλλά δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκιμάζοντας τις αντοχές όλων. «Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112, όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά… Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές» είπε ακόμη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως τόνισε, παρά την προετοιμασία ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος, ενώ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι, όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη, θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση.

«Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο κ. Κικίλιας.