Β. Κικίλιας: «Επεκτείνουμε τα δρομολόγια και ανοίγουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ»

«Επεκτείνουμε χρονικά τα δρομολόγια και ανοίγουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ» τόνισε ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά τις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχε χθες με ανώτερα στελέχη και των τριών αμερικανικών εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια στην Αθήνα φέτος, δηλαδή τις Delta Airlines, American Airlines και United Airlines.

Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας «στόχος των τηλεδιασκέψεων ήταν τόσο να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της μέχρι τώρα δυναμικής κίνησης από την αμερικανική αγορά όσο και η ενίσχυσή της τους επόμενους μήνες» υπογραμμίζοντας: «Το στοίχημα να ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ η τουριστική σεζόν κερδήθηκε, τώρα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αυξήσουμε το τουριστικό μας προϊόν και στο πλαίσιο αυτό οι τηλεδιασκέψεις με τα ανώτερα στελέχη των αεροπορικών αερογραμμών είχαν θετικό αποτύπωμα καθώς ήδη δρομολογούν μεγαλύτερα αεροσκάφη με περισσότερες θέσεις, νέους προορισμούς ενώ βάζουμε πάλι στον τουριστικό χάρτη τον συνεδριακό τουρισμό από τις ΗΠΑ».

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Στιβ Σίαρ, εκτελεστικό αντιπρόεδρο Global Sales and Distribution Delta Airlines, τον Σκοτ Τζόρνταν, managing director NY Sales και άλλα στελέχη της Delta, η οποία φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ τα δρομολόγια της από τη Νέα Υόρκη στις 7 Μαρτίου και άνοιξε για πρώτη φορά με απευθείας πτήση τη Βοστόνη, συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει να επιμηκυνθεί η σεζόν. Η εταιρεία εξέφρασε την πρόθεσή της να παρατείνει τις πτήσεις έως και το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να συμπεριλάβει και τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μετατρέποντας ουσιαστικά τη λειτουργία της σε 10μηνη βάση. Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι επέκτασης της λειτουργίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο εν όψει και του ανοίγματος της χειμερινής κρουαζιέρας φέτος τον Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου με σκοπό τη μετατροπή τουλάχιστον ενός δρομολογίου σε δρομολόγιο συνεχούς λειτουργίας όλο τον χρόνο.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Τζιμ Κάρτερ, managing director Global Sales και τα στελέχη της American Airlines συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας που θα μεταβεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Τexas με στόχο να παρουσιαστούν οι δυνατότητες ανοίγματος και νέων προορισμών στην Ελλάδα το 2023-2024, εκτός της Αθήνας, με τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης στις πρώτες σκέψεις των στελεχών της εταιρείας. Παράλληλα μπήκαν οι βάσεις για το άνοιγμα νέων προορισμών στις ΗΠΑ, καθώς Μαϊάμι, Ντάλας και δευτερευόντως το Λος Άντζελες μπήκαν στην ατζέντα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία φέτος αύξησε κατά 80% τη διαθεσιμότητά της σε σχέση με το 2019 και κατά 48% σε σχέση με πέρυσι δείχνοντας την εμπιστοσύνη της στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Ντάρεν Σκοτ, managing director Atlantic Network Planning της United Airlines και τα στελέχη της εταιρείας ανακοινώθηκε η πρόθεση της εταιρείας λόγω της αυξημένης ζήτησης να δρομολογήσει μεγαλύτερο αεροσκάφος στις πτήσεις προς Αθήνα από τις επόμενες εβδομάδες και έγιναν προκαταρκτικές συζητήσεις για το άνοιγμα και της Θεσσαλονίκης για εποχιακή πτήση μελλοντικά.

Κοινός τόπος όλων των τηλεδιασκέψεων ήταν τα θετικά μηνύματα ως προς τις κρατήσεις που υπάρχουν για φέτος από την αμερικανική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες και η Emirates προσφέρουν περίπου 500.000 θέσεις για την Αθήνα έως το τέλος Οκτωβρίου, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την χρονική επέκταση των δρομολογίων και τη δρομολόγηση μεγαλύτερων αεροσκαφών.

Ο υπουργός Τουρισμού είχε επίσης τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των μεγάλων αμερικανικών ταξιδιωτικών γραφείων που διακινούν περί το 90% των business travellers από τις ΗΠΑ με στόχο την προώθηση του MICE τουρισμού (συνέδρια, ταξίδια κινήτρων, εκδηλώσεις) με σκοπό την επανεκκίνηση και αυτού του τομέα που είχε πληγεί περισσότερο από όλους λόγω της πανδημίας.