Β. Κικίλιας: «Απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός όλων μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης»

Για την ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού, ώστε να στηριχθεί μια συνολική προσπάθεια απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο MEGA ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα γνωστοποίησε θα έρθει νέος νόμος στη Βουλή, στον οποίο θα ορίζονται -μεταξύ άλλων- οι αντιπυρικές ζώνες που πρέπει να γίνουν και ο τρόπος που πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δάση μας.

«Απαιτείται, κατά την άποψή μου, ένας νέος πατριωτισμός που θα αφορά τους πολίτες, τους πολιτικούς και τη δομή του κράτους. Μια συνολική προσπάθεια να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε και να σώσουμε τη χώρα μας, απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η κλιματική κρίση που πλήττει όλο τον πλανήτη και κυρίως περιοχές όπως της Μεσογείου απαιτεί συνεργασία και συντονισμό όλων των φορέων: του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, των συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΕΝ, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού κ.α) με τη σκέψη ότι αυτό θα γίνει υπό την προεδρία της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους.

«Θα φέρουμε έναν νόμο στη Βουλή, ο οποίος καταρχάς θα ελέγχει αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες και θα επιβάλλει στενή συνεργασία. Και μιλάω για συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα οι αντιπυρικές ζώνες που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δάση μας. Τελείωσε αυτό το οποίο υπήρχε στο παρελθόν, δεν βγαίνει πλέον το “αφήστε τα δάση έτσι να αναπτύσσονται, μην κάνετε αντιπυρικές ζώνες, να μην εκμεταλλευόμαστε τα δάση μας, να μην υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας”» τόνισε στη συνέχεια.

Υπογράμμισε δε την επιτακτική ανάγκη ελέγχου του καθαρισμού των οικοπέδων ιδιωτών από τους δήμους και έκανε λόγο για εγκληματική συμπεριφορά όσων -επανειλημμένως μάλιστα- προβαίνουν σε θερμές εργασίες όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι επιπέδου 4 και 5.

«Τι απαιτείται να γίνει; Αυτό το οποίο κάποιοι έλεγαν, “ως αυτό μπορούσαμε να κάνουμε”, τελείωσε. Τελείωσε “αυτό μπορούσαμε να κάνουμε ή αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε”. Όταν οι άνθρωποι είναι ξεσπιτωμένοι, όλα απαιτούνται να γίνουν, προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Η πρόληψη λοιπόν είναι το ισχυρότερο όπλο και τώρα είναι εμφανές ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω» συνέχισε ο κ. Κικλίας, τονίζοντας ότι το γεγονός πως δύο φορές εντός 20 ημερών η χώρα αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση στις ίδιες περιοχές -στη Θεσσαλία, στο Βόλο, στη Βόρεια Εύβοια- δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.

«Και φυσικά εκεί υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνιούν, κάποιοι από αυτούς είναι έξω από τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας, την οποία παρέχουμε και δίνουμε λύσεις» κατέληξε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας: «Οφείλουμε όλοι να ετοιμαστούμε».