Β’- 01/10: Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του Χ.Α

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΔΤΡ@830,19 μονάδες και +0,17%: 

Ακόμα μία θετική συνεδρίαση από τον κλάδο που ψάχνει τεχνικά τα υψηλά του. Χθες είχαμε κλείσιμο τριμήνου και φαίνεται ότι το short covering από τα funds να κάνει την δουλειά του. Το 806 κοντινή κύρια στήριξη, με το στοπ στο 787 σε κλείσιμο.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@ new-economy.gr

Παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης, το αγοραστικό ενδιαφέρον αυξήθηκε κατά της τελευταίες δύο ώρες, με αποτέλεσμα αρκετές μετοχές του FTSE25 να περάσουν σε θετικό έδαφος, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες του γενικού δείκτη.

 • Στα θετικά της χθεσινής συνεδρίασης συγκαταλέγεται η αύξηση του όγκου στο δεύτερο μισό αυτής, καθώς και η διατήρηση του γενικού δείκτη πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας για τις επόμενες συνεδριάσεις αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για υψηλότερα επίπεδα.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΔΕΗ με 13,36%, ενώ τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της LAMDA Development με 15.77%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του ΙΑΣΩ με 1,54%, ενώ τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή του Άβακα με 23,09%.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ δείκτης@868,42 και -0,22% στο ημερήσιο γράφημα παρέμεινε και χθες πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 895,6 μονάδες, και η στήριξη στις 811,6 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (27,48 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (32,84 εκατ. τεμάχια).

[email protected],52 και -3,56%: Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε στο ημερήσιο γράφημα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, και κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο (4,18 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (5,07 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.442 μονάδες, και η στήριξη στις 1.278 μονάδες.

Σε ανοδικό κανάλι παραμένει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ολοκλήρωσε και σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 19,25 εκατ. τεμάχια έναντι 23,32 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση να βρίσκεται στις 873,8 μονάδες, και η στήριξη στις 653,4 μονάδες.

Τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί για την μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στα 3,14 ευρώ με πτώση 2,55%, υποχωρώντας από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,3039 ευρώ, και η στήριξη στα 2,509 ευρώ.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,83 ευρώ με πτώση 2,35%, ολοκληρώνοντας σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς βρίσκεται ελάχιστα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, κλείνοντας ελάχιστα και από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει με αρνητική κλίση, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,272 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 1,8245 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντραλότ έκλεισε στα 0,38 ευρώ με πτώση 16,58%, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και πραγματοποιώντας όγκο 2,8 εκατ. τεμαχίων έναντι 617,0 χιλ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται πλέον στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 0,4729 ευρώ, και η στήριξη στα 0,3504 ευρώ.

Η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής έκλεισε στα 2,22 ευρώ με πτώση 10,84%, ολοκληρώνοντας ελάχιστα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με το όγκο στις 143,0 χιλ. τεμάχια έναντι 48,88 χιλ. τεμαχίων του  μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,566 ευρώ, και η στήριξη στα 2,107 ευρώ.

ΒIOXAΛ[email protected],7000 και +0,54% – GREEK FINANCE FORUM

Αρκετά χειρότερα των προβλέψεων ήτανε τα εταιρικά αποτελέσματα της Βιοχάλκο, με τη μετοχή να κλείνει την Παρασκευή, με μεγάλες απώλειες 5,28% (στα 3,68 ευρώ). Και όλα δείχνουνε πως πάμε για δοκιμασία των ισχυρών στηρίξεων στα επίπεδα των 3,50 – 3,55 ευρώ. Στηρίξεις οι οποίες δεν θα πρέπει να χαθούνε. Χαμηλότερα υπάρχει ένα τελευταίο ανάχωμα στα 3,3500 – 3,4000 ευρώ. Ενώ απώλεια και αυτών, θα έστελνε τη μετοχή στα 2,9000 – 3,0000 ευρώ.

Ορισμός

Τι είναι η Τεχνική Ανάλυση

Τεχνική Ανάλυση, είναι η μελέτη της έως τώρα συμπεριφοράς των αγορών μέσω της χρήσης διαγραμμάτων, με στόχο την πρόβλεψη της μελλοντικής τους κίνησης.

Χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την τάση, πότε αλλάζει, πότε έχει αλλάξει, πότε να ανοίξει μία νέα θέση και πότε η ανάλυση είναι λάθος και η θέση πρέπει να κλείσει μειώνοντας στο ελάχιστο τις απώλειες.

Γιατί “δουλεύει” η Τ.Α.

 • Η τιμή στην οποία διαπραγματεύεται μια μετοχή είναι συνήθως διαφορετική από την πραγματική της αξία.
 • Είναι η μελέτη του αποτελέσματος και όχι της αιτίας. O επενδυτής θα πρέπει να επικεντρώνεται στο “ΤΙ συμβαίνει” και όχι στο “ΓΙΑΤΙ συμβαίνει”
 • Εφαρμόζεται σε όλους τους χρονικούς ορίζοντες επένδυσης.

Βασικές Αρχές

 • Στην τιμή προεξοφλούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, οι προσδοκίες και τα συναισθήματα που δημιουργούνται από αυτές.
 • Στην τιμή μπορεί να αναγνωριστεί μια τάση, την οποία ο τεχνικός αναλυτής μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα και να εκμεταλλευτεί.
 • Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τους επενδυτές να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε αντίστοιχες καταστάσεις όπως και του παρελθόντος.
 • Η τιμή εξαρτάται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όπως αυτές καθορίζονται από τις προσδοκίες των αγοραστών και πωλητών. Με τη χρήση των διαγραμμάτων ο τεχνικός αναλυτής προσπαθεί να εντοπίσει πότε η παραπάνω ισορροπία έχει αλλάξει.

Αντίλογος

Παρόλο που η τεχνική ανάλυση χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες των αγορών, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μία έρευνα των Flanegin και Rudd (2005), έδειξε ότι αντικείμενα στα οποία καθηγητές πανεπιστημίων αφιέρωναν αρκετό χρόνο διδασκαλίας, χρησιμοποιούνταν ελάχιστα από τους επαγγελματίες της αγοράς. Αντιθέτως, έννοιες και πρακτικές της τεχνικής ανάλυσης που οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν κατά κόρον, τύγχαναν ελάχιστης προσοχής από τους ακαδημαϊκούς.

Τέλος, μια μελέτη του Robert Strong (1988), έδειξε ότι περισσότερο από το 60% των PhDs δεν πίστευε ότι η τεχνική ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Τα βασικά θεωρητικά επιχειρήματα εναντίον της τεχνικής ανάλυσης είναι δύο:

 • Υπόθεση του Τυχαίου Περιπάτου (Random Walk Theory)

Η κίνηση των μετοχών γίνεται τυχαία, δεν επηρεάζεται από το παρελθόν και άρα τα όποια μοτίβα αναγνωρίζονται στα διαγράμματα, δεν έχουν βάση και αποτελούν απλώς παιχνίδια του μυαλού.

 • Υπόθεση των Αποτελεσματικών Αγορών (Efficient Market Hypothesis)

Καθώς νέες πληροφορίες- ειδήσεις ανακοινώνονται σε μια ανταγωνιστική αγορά, οι επενδυτές θα τις αξιολογήσουν αυτόματα και με λογική, οδηγώντας την τιμή στο νέο επίπεδο ισορροπίας. Έτσι, καμία μέθοδος ανάλυσης (θεμελιώδης ή τεχνική) δεν μπορεί να υπεραποδόσει (outperform) της αγοράς.

Που χρησιμοποιείται

 • Equities – Μετοχές.
 • Forex – Αγορά συναλλάγματος.
 • Futures – Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
 • Bonds – Αγορά ομολόγων.
 • ETFs – Διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.
 • Άλλα – Οπουδήποτε υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις τιμές και τον όγκο συναλλαγών και τα οποία μπορούν να παρασταθούν γραφικά.

Τεχνική Ανάλυση και η σύγχρονη δομή των αγορών

Ο Charles Dow (1851-1902) θεωρείται ο “πατέρας” της νεώτερης τεχνικής ανάλυσης, τα editorial του οποίου στη Wall Street Journal, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της πολύ γνωστής ακόμη και σήμερα, θεωρίας του Dow.

Ωστόσο, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, κυρίως τα τελευταία χρόνια και η συνεχής εξέλιξη των αγορών, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη και την τεχνική ανάλυση. Κάποιες πρακτικές της είναι πλέον μη εφαρμόσιμες και ξεπερασμένες, ενώ νέες τακτικές και προσεγγίσεις πρέπει να υιοθετηθούν.

Σήμερα, λόγοι άσχετοι με τα θεμελιώδη μιας εταιρίας ή τις προοπτικές της μπορεί να μεταβάλουν βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον την τιμή, οδηγώντας σε λάθος συμπεράσματα τον επενδυτή ή αναλυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Η υποχρεωτική κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ράλι, μεγάλης μεταβλητότητας (short covering rally).
 • Η ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση της πρακτικής ενεργοποίησης/ακύρωσης πολλών εντολών σε κλάσματα του δευτερολέπτου με τη χρήση αλγορίθμων, γνωστής και ως High Frequency Trading (έως και την 6/2013, το 65% των εντολών στις Η.Π.Α. δίνονταν μέσω αλγορίθμων).
 • Η ύπαρξη των “dark pools”, όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές χωρίς να ανακοινώνεται εκ των προτέρων, η τιμή ή ο όγκος συναλλαγών.
 • Η εισαγωγή/έξοδος μιας μετοχής σε/από ένα χρηματιστηριακό δείκτη.

Επίλογος

Παρά τα ακαδημαϊκά θεωρήματα, η καθημερινή πρακτική δείχνει ότι η τεχνική ανάλυση αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο λήψης επενδυτικών αποφάσεων και θα πρέπει να αποτελεί άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του κάθε επενδυτή.

Ωστόσο, η διαρκής εξέλιξη των αγορών απαιτεί από τους τεχνικούς αναλυτές, τον συνεχή έλεγχο της αξιοπιστίας των πρακτικών τους, την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα ή ακόμη και την απόρριψή τους και υιοθέτηση νέων, όταν παύουν οι πρώτες να λειτουργούν.

stocklearning.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.