
Τα ισχυρά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο αλλά και τα δυναμικά business plans που παρουσίασαν με φόντο το 2028, οδήγησαν την UBS ν αυξήσει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα μετά την αύξηση της τιμής στόχου για την Τράπεζα Πειραιώς.
Ο επενδυτικός οίκος αυξάνει την τιμή στόχο για την Eurobank στα 3,20 από 3 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 11,60 από 11,20 ευρώ και για την Alpha στα 2,68 από 2,42 ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε αναβαθμιστεί προ ημερών στα 6,30 ευρώ από 5,70 ευρώ, ενώ οι συστάσεις για τις όλες τις συστημικές μετοχές είναι buy (αγορά).
Για την Alpha Bank, ο οίκος αναφέρει ότι διαθέτει τις υψηλότερες και περισσότερες δυνατότητες να προσχωρήσει σε επαναγορές μετοχών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, δεδομένης της σχετικά ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης και του σημαντικού discount στη μετοχή της.
Ως προς το business plan της Alpha, η UBS στέκεται στο χαμηλότερο κόστος κινδύνου, και στην υψηλότερη καθοδήγηση για τα καθαρά έσοδα από τόκους που είναι περίπου 3% υψηλότερα από το consensus έως τα τέλη του 2027 (αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,8 δισ. ευρώ). Η ειδική καθοδήγηση σχετικά με τα έσοδα από trading (άνω των 80 εκατ. ευρώ) και άλλα μη επιτοκιακά έσοδα (άνω των 80 εκατ. ευρώ) κινήθηκαν επίσης υψηλότερα από τις προσδοκίες του οίκου. Έχοντας μειώσει το δείκτη NPE στο 3,8% στο τέταρτο τρίμηνο (από 4,6%), η καθοδήγηση για το κόστος κινδύνου είναι χαμηλότερη στις 50 μονάδες βάσης (χαμηλότερα των 65 μονάδων βάση στα τέλη του 2026), που αποτελεί και τον κυριότερο παράγοντα αναβάθμισης των εκτιμήσεων κερδοφορίας.Επομένως, το ROTE εμφανίζεται στο 12% με το ROTE (για CET1 στο 13%) στο 14% περίπου 14%, πολύ παρόμοια με πριν. Η καθοδήγηση για ενήμερα δάνεια άνω των 41 δισ. έως το 2027 συνεπάγεται μια διαρκώς αυξανόμενη πιστωτική επέκταση άνω του 7,2% ετησίως, αν και η καθαρή πιστωτική επέκταση πιθανώς να επιβραδυνθεί τη φετινή χρονιά μετά από το ρεκόρ ύψους 3,6 δισ. το 2024.
Η UBS αναφέρεται επίσης στην εξαγορά της AstroBank στην Κύπρο, η οποία θα καταστήσει την Alpha την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με μερίδιο αγοράς 10% περίπου σε επίπεδο ενεργητικού. Η συναλλαγή, η οποία αναμένεται να κλείσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2025, αναμένεται να ενισχύσε έως και 5% τα κέρδη ανά μετοχή από το 2027 και να συνεισφέρει καθαρά έσοδα ~100 εκατ. ευρώ (μετά από συνέργειες). Το ντιλ δεν εντάσσεται ακόμη στις εκτιμήσεις της UBS. Η Alpha θα «κάψει» περίπου 40 μονάδες βάσης σε CET1, αλλά θα προσφέρει μια υψηλότερη προσαρμογή 60 μονάδες βάσης σε ROTE. Ο όμιλος ανακοίνωσε επίσης μια μικρότερη εξαγορά, αυτή της Flexfin, επεκτείνοντας την πλατφόρμα factoring για πελάτες ΜμΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, με ελάχιστη κεφαλαιακή επίδραση. Πέρα από την πρόβλεψη για payout στο 50%, η Alpha θα εξετάσει τυχόν ειδικές διανομές, καθώς και τις εξαγορές bolt on (ROI άνω του 15%, αύξηση ROCET1 και αύξηση EPS σε ορίζοντα δύο έως τριών έτη).
Για τη Eurobank, ο οίκος επισημαίνει ότι εξισορροπεί την οργανική ανάπτυξη με στόχο την προσθήκη 11 δισ. ευρώ περίπου σε εξυπηρετούμενα δάνεια ως το 2027, με περαιτέρω εξαγορές και συγχωνεύσεις, βάζοντας «στην άκρη» κεφάλαια ύψους 300 μονάδων βάσης ή 1,5 δισ. ευρώ για ανόργανες δράσεις και διανομές κεφαλαίων στους μετόχους της της τάξεως των 500 μονάδων βάσης την περίοδο 2024-2027. Ο στόχος διανομής είναι πάνω από 50% των καθαρών κερδών.
Το νέο business plan «δείχνει το δρόμο» προς νέες αναβαθμίσεις από το consensus, με τους αναλυτές της UBS να βλέπουν κατά 7% υψηλότερα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα τέλη του 2027, με 4% υψηλότερα προ προβλέψεων καθαρά κέρδη και πιστωτικές ζημίες κατά 15% χαμηλότερες. Η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαίωσε το 50% σε payout για τα κέρδη της χρήσης του 2024, με το buyback στο 43%, με τους αναλυτές να υποθέτουν ότι το 25% της διανομής του 2025 θα αφορούσε πρόγραμμα buyback.
Για την Εθνική τράπεζα η UBS ξεχωρίζει την ισχυρή καθοδήγηση της διοίκησης της ΕΤΕ στην αύξηση των δανείων. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% ετησίως σε €43 δισ. έως το 2027, 10% πάνω από την προηγούμενη εκτίμησή του οίκου. Με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 2,6% το δ’ από 3,3% το γ΄ τρίμηνο, η καθοδήγηση για το κόστος κινδύνου είναι επίσης πολύ χαμηλότερα και ο διατηρήσιμος δείκτης αποδοτικότητας (RoTE) πάνω από 18% σε έναν στόχο βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET1) στο 14% είναι ελκυστικός επισημαίνει η UBS.
Το νέο business plan της Εθνικής δεν έφερε μεγάλες εκπλήξεις, εκτός από τη χαμηλότερη καθοδήγηση του κόστους κινδύνου σε επίπεδα χαμηλότερα των 40 μονάδων βάσης (εκτίμηση της UBS για 50 μονάδες προηγουμένως). Η αγορά ίσως έβλεπε θετικά την καθοδήγηση της τράπεζας για καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άνω του 2,82% από το 2027 με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος, όπως αναμενόταν, αλλά θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδα υψηλότερα του 2023, κατά το 2027 (άνω των 2,3 δισ. ευρώ).