Τζ. Κόντε: «Αποκλείω γενικό lockdown, αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε διακοπή κυκλοφορίας και…

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπέγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ των άλλων, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, κλείσιμο των εστιατορίων και των καφέ τα μεσάνυχτα, απαγόρευση σχολικών εκδρομών και γιορτών σε σπίτια και δημόσιους χώρους. Παράλληλα, η συμμετοχή σε γάμους, κηδείες και άλλες θρησκευτικές και μη τελετές δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 30 ανθρώπους.

«Αποκλείω ένα νέο γενικό lockdown. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε διακοπή κυκλοφορίας και παραγωγικών δραστηριοτήτων μόνον σε συγκεκριμένες περιοχές» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυξήθηκε θεαματικά και ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής η καραντίνα θα μειωθεί σε δέκα ημέρες από τις δεκατέσσερις που ίσχυε έως τώρα.

 

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υφυπουργός υγείας Πιερπάολο Σιλέρι υπογράμμισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η μείωση της διάρκειας της καραντίνας είναι βασικής σημασίας, διότι ένα από τα κύρια ζητούμενα «είναι να μην μπλοκάρει όλη η Ιταλία».

Τέλος, ανησυχία προκαλεί η καταγγελία συνδικαλιστικών οργάνων της ιταλικής αστυνομίας ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι βίαιες αντιδράσεις πολιτών που δεν σέβονται τους κανόνες ασφαλείας, όταν τους γίνεται σύσταση να φορούν μάσκα ή τους επιβάλλεται το προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο, από 400 μέχρι και 1.000 ευρώ.