ΤτΕ: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμό 3% το 2024

Ανάπτυξη της τάξης του 2,2% «βλέπει» για την Ελληνική οικονομία η ΤτΕ για φέτος, σύμφωνα σημείωμα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα «κλείσει» στο 3%, απέχοντας από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, να επιταχυνθεί το 2025 στο 2,5% και να μειωθεί ελαφρώς στο 2,3% το 2026.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η ΤτΕ εκτιμά ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% και το 2026. Ειδικότερα, προβλέπει ότι από το φετινό 3% θα «πέσει» στο 2,3% το 2025 και στο 2,2% το 2026.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της ΤτΕ 

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται το δεύτερο τρίμηνο του 2024 με ελαφρώς ισχυρότερο ρυθμό σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ΤτΕ, κυρίως λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου. Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη ήταν αρνητική.

Τα σημαντικά στοιχεία είναι συνολικά θετικά. Οι περισσότεροι δείκτες συνεχίζουν να κινούνται σε θετικό έδαφος (βιομηχανικός παραγωγή, κατασκευές, τουρισμός, απασχόληση, λιανικές πωλήσεις). Οι εξαγωγές αγαθών εμφανίζουν αναδυόμενα σημάδια αδυναμίας.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ακολούθησε πτωτική πορεία το πρώτο εξάμηνο του 2023 και ταλαντεύτηκε το δεύτερο εξάμηνο, υποχωρώντας από 7,3% τον Ιανουάριο του 2023 σε 3,7% τον Δεκέμβριο. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, ο μέσος πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω στο 3%.

Ο πληθωρισμός

Τον Ιούλιο του 2024, ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε 3,0% από 2,5% τον Ιούνιο.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στους υψηλότερους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής του πληθωρισμού των υπηρεσιών και της ενέργειας, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις μειώσεις του πληθωρισμού των μη επεξεργασμένων τροφίμων και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών.

Σύμφωνα με την πρόωρη εκτίμηση της Eurostat, ο γενικός πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ σημείωσε οριακή αύξηση στο 3,1%.

Αναφορικά με το real estate, η θετική τάση των τιμών των ακινήτων συνεχίστηκε το 2023, ιδίως στην αγορά κατοικιών, με τις τιμές των διαμερισμάτων να αυξάνονται κατά 13,8%, από 11,9% το 2022.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν να αυξάνονται με έντονο, αν και επιβραδυνόμενο, ρυθμό (10,4% σε ετήσια βάση).